Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu to propozycja dla osób zabieganych a pragnących dostarczać swojemu organizmowi cennych składników odżywczych w pysznej wersji.Jakoś tak szczególnie nie przepadam za surowym szpinakiem, smakuje jak trawa ale, że jest zdrowy, zawiera cenny chlorofil, żelazo i wiele innych dobroci, często gości na moim stole. Pod postacią tej sałatki staje się jednak naprawdę apetycznym daniem!
Dodatkowo przygotowanie tej sałatki ze szpinaku jest bardzo proste i błyskawiczne. Chwila moment i gotowa. W przepisie wykorzystałam swój szpinak z ogrodu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić ją z kupnego, pamiętając o przeprowadzeniu kąpieli usuwającej ewentualne pestycydy i herbicydy z jego powierzchni. Jak wykonać taką kąpiel wyjaśniam w artykule „Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców szybko i tanio”.
Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu- składniki
- kilka garści szpinaku w zależności jaką ilość sałatki zamierzasz przygotować
- garść rodzynek
- kilka orzechów włoskich
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego sezamu /najlepiej niełuskanego/. O właściwościach sezamu więcej dowiesz się z wpisu „Sezam dobry na kaca, odchudzanie, stawy i nie tylko…”
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego /zawiera kwasy omega-3/
- 2 łyżeczki słonecznika
- 2 łyżeczki pestek dyni /zawierają cenny cynk/
- pół łyżeczki tartej pestki z awokado /o pestce z awokado więcej w artykule „Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?”/
- 1/4 szklanki dobrej jakości oleju roślinnego /oliwa,lniany ect./
- 1 łyżeczka tahini
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- pieprz
Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu- przygotowanie
- Jeśli liście szpinaku są duże porozrywaj je rękoma na mniejsze części
- dodaj rodzynki, orzechy włoskie, zmielone siemię lniane i sezam, słonecznik, pestki dyni,tartą pestkę awokado
- wymieszaj
- w osobnej szklance przygotuj dressing: do oliwy dodaj kurkumy, soku z cytryny, pieprzu, gałki muszkatołowej, tahini i dokładnie wymieszaj
- zalej szpinak i resztę składników dressingiem i ponownie wymieszaj
Sałatka ze szpinaku gotowa! Taką sałatkę śmiało można konsumować do obiadu lub jako samodzielne danie np. zdrowy deser. Obecność wielu składników odżywczych, dobrych tłuszczy i witamin sprawia, że sałatka ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Pięknieją włosy, skóra i paznokcie.
Kilka uwag
- możesz zmodyfikować rodzaj użytych dodatków według własnego gustu np. zamiast rodzynków dodać suszonej żurawiny
- pamiętaj aby kurkumę zawsze stosować w towarzystwie dobrego tłuszczu i pieprzu czarnego /piperyna/. Wówczas kurkumina zawarta w kurkumie staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Szerzej na temat kurkumy we wpisie „Kurkuma zabija raka a nie człowieka”
- Sałatkę najlepiej skonsumować bezpośrednio po przygotowaniu. Szpinak jest wówczas jędrny i kruchy. Potem staje się rozmemłany.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Bardzo lubię takie sałatki, jem podobne praktycznie codziennie, tylko nie dodaję do nich w ogóle olejów – wystarczą mi orzechy, nasiona czy awokado.
Nie musisz dodawać oleju. Dla mnie jednak taka bez oleju byłaby zbyt sucha a dobry olej roślinny /oby na zimno i nie zjełczały/ to samo dobro.
Kolejny fajny przepis na sałatkę, takiej ze szpinakiem jeszcze nie robiłam.
Pycha! Uwielbiam sałatkę z winogronami, ale z rodzynkami jeszcze nie próbowałam 🙂
Ale smakowicie wygląda! Uwielbiam sałatkę z winogronami, ale z rodzynkami jeszcze nie próbowałam 🙂
pięknie podana! przepyszna mieszanina składników 🙂
No ba, przepyszna…;)
Fajny pomysł, przyznam że w takiej formie nie jadłam nigdy szpinaku 🙂 czas spróbować
Bardzo lubię szpinak. Nie dość, że dostarcza wartościowe składniki to można go użyć do przeróżnych potraw i soków 😀