Surówki do obiadu to dla mnie podstawowa sprawa. Bez nich nie ma prawdziwego obiadu. I to nie jako dodatek ale większa jego część. Bo wszelka surowizna jest najzdrowsza i najlepsza dla naszych organizmów.To z takiej świeżej, surowej, nieprzetworzonej żywności organizm czerpie najwięcej życiodajnych dobroci. Wszelkie witaminy, które giną pod wpływem wysokiej temperatury w tym przypadku stają się w pełni dostępne. Ponad to oleje roślinne, które dodaję do surówek nie są w żaden sposób podgrzewane. Podawane są na zimno jak natura przykazała. Na moim kanale na YouTubie zamieściłam również przepis na tę surówkę do obiadu.
Nie wiem czy wiesz ale tak na wszelki wypadek przypomnę, że olei roślinnych absolutnie nie należy podgrzewać. Smażenie na nich to paskudna sprawa. Podczas podgrzewania oleje utleniają się i tworzą niekorzystne substancje rakotwórcze. No ale smażenie generalnie nie jest wskazane w zdrowej kuchni więc nawet nie będę tego tematu rozwijać. Dodatek oleju sprawia również, że witamy rozpuszczalne w tłuszczach są lepiej przyswajalne choćby taka witamina D3, której niedobór mamy wszyscy w tym okresie w naszej szerokości geograficznej.
Ok ale przechodzę do przepisu. Ta surówka do obiadu jest niezwykle szybka i prosta do wykonania a przy okazji szalenia zdrowa. Ja i moi domownicy uwielbiamy ją. Pomysł zrodził się jak zwykle nagle. Miałam w lodówce kawałek pora ale że było go niebyt wiele, szukałam z czym by go tu połączyć. Wybór padł na jabłka, które czekały na dodanie do mojej pysznej sypanej szarlotki. I tak powstała ta pyszna surówka do obiadu. Lubię jeść dobre potrawy ale muszą być szybkie i proste bo szkoda mi życia na siedzenie w kuchni.
Składniki na surówkę porowo-jabłkową
- 1 por
- 1 jabłko
- oliwa nierafinowana
- sok z cytryny /ok 2 łyżki/lub naturalny ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie tej prostej surówki do obiadu
- por pokrój w drobne paseczki, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj 2 widelcami
- do osobnego kubeczka wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj aby powstała jednolita konsystencja
- polej tak przygotowanym sosem surówkę i wszystko powtórnie wymieszaj
Uwagi!
Nie kombinowałabym z innymi przyprawami, próbowałam z cynamonem i kardamonem ale jak dla mnie to była porażka. W zupełności wystarczy sól i pieprz oraz odrobina gałki. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i nie przeraża Cię wywalenie całej potrawy do kosza to próbuj, a nuż wynajdziesz jakieś ciekawe połączenie smakowe? W sumie bez szkód nie da rady nic nowego odkryć. Można też testować na małej próbce materiału.
Oprócz dodatku do obiadu, surówka porowo-jabłkowa śmiało może stanowić część kolacji czy innego posiłku.
Jednym słowem, szybka, prosta i zdrowa!!!
Jeżeli ważne jest dla Ciebie zdrowie to ta bezpłatna, przykładowa dieta na 3 dni z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne / w sumie dieta na 3 dni z 3 posiłkami dziennie/. Jednak to nie wszystko. Otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.
Hmm, super. Dziś zrobię.
uwielbiam ją 😀 I bardzo często gości na naszym stole 😀
Hehe to świetnie 😉
Zrobię taką następnym razem. Bardzo lubię pora, a często o nim zapominam 🙂
O ja też lubię pora 🙂
Nie przepadam za porem 🙂 ale spróbuję po tym wpisie tej surówki:)
No nie każdy lubi pora bo taki posmak cebulowaty. Ja należę do osób kochających wszelkie cebulowo-czosnkowe smaki 😉 Na szczęście takie warzywa są bardzo zdrowe, posiadają wiele naturalnej siarki i na surowo to bomby zdrowotne ;)Chociaż w wypadku tej surówki akurat jabłko łagodzi ten posmak więc może Ci posmakuje 😉
Co jakiś czas ją robię i sprawdza się świetnie do prawie każdego obiadu 🙂
Właśnie, jest idealna niemal do wszystkiego jak i nawet samodzielnie jak ma się ochotę coś przegryźć zdrowego 😉
Tez lubię taka prostotę, bez kombinowania z przyprawami.
Hehe ja lubię kombinować z przyprawami ale różnie to się kończy 😉 dlatego w tym akurat przypadku już pokombinowałam i wiem że smakowo mi to akurat nie podchodzi. Sól i pieprz i ta odrobina gałki w zupełności wystarcza.
Uwielbiam takie połączenie 🙂
Ja również 😉
Bardzo lubię takie proste przepisy 🙂 Chętnie wypróbuję to połączenie.
Ja kocham prostotę w kuchni. Siedzenie w garach to nie dla mnie. Lubię zdrowo zjeść ale tak aby przy tym za bardzo się nie narobić 🙂
Jak dobrze, że mi o niej przypomniałaś, kiedyś często ją robiłam, a ostatnio o niej zapomniałam, takie pyszności. 🙂
Pyszności, ja jej jakoś wcześniej nie robiłam dopiero jak wpadłam sobie na taki pomysł 😉