Jak zrobić SMALEC Z FASOLI pyszny i łatwy do wykonania
  • Home
  • /
  • Moje przepisy
  • /
  • Jak zrobić SMALEC Z FASOLI – szalenie pyszny i niezwykle łatwy do wykonania

Jak zrobić SMALEC Z FASOLI – szalenie pyszny i niezwykle łatwy do wykonania

Udostępnij

Czasami nachodzi mnie chęć na smalec z kiszonym ogórkiem. Dlatego też mam zawsze pod ręką w słoiczkach smalec z fasoli. Zapewniam szanownych czytelników, że nie odstaje on smakowo od tradycyjnego smalcu, jest bardziej subtelny ale to tylko na plus. Smalec zwierzęcy zjedzony jednorazowo w zbyt dużej ilości potrafi zemdlić to ten z fasoli absolutnie nie. Jedna mała uwaga, w podanym przepisie wykorzystuję białą fasolę jaś, jednak smalec można zrobić z fasoli czerwonej, czy tej drobnej, czy nawet je wymieszać. Próbowałam, i taki smalec jest równie smaczny. Na moim kanale na YouTube możesz podejrzeć w tym >> filmie jak robię ten pyszny smalec z fasoli.

smalec z fasoli

Składniki:

  1. 2 szklanki ugotowanej fasoli
  2. 2 cebule
  3. jedno małe jabłko
  4. łyżka lub dwie oleju słonecznikowego lub z oliwek lub kokosowego
  5. majeranek
  6. sos sojowy /ok 2 łyżki/
  7. sól
  8. pieprz
  9. 3 listki laurowe
  10. kilka ziaren ziela angielskiego
  11. kilka ziaren jałowca

Jak przygotować smalec z fasoli

Najpierw gotujemy fasolę w sposób podany w artykule pt: “Jak gotować fasolę aby była zdrowa”. Jeśli mamy ją już odpowiednio przygotowaną, na patelni dusimy cebulkę i jabłko. Ja szklę najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, tak aby była miękka, głównie na oleju kokosowym a jak nie mam to np. na oliwie. Na samym początku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec i tak razem z przyprawami cebulka dochodzi. Jak jest już miękkawa dodaję pokrojone w kostkę i obrane ze skórki jabłko. To wszystko duszę jeszcze przez chwilę. Na koniec wyciągam przyprawy.

W międzyczasie jak cebula z jabłkiem sobie powoli dochodzą na wolnym ogniu, miksuję fasolę. Jak nie mam już zastrzeżeń co do konsystencji masy przystępuję do dalszego działania.

Do masy dodaję sos sojowy i mieszam. Jeśli masa jest zbyt zbita dolewam odrobinę wody i dodaję trochę oleju i tak do osiągnięcia pożądanego skutku czyli aby smalec łatwo dawał się rozsmarować np. na kromce chlebka. Na koniec dodaję sporą ilość majeranku, sól kamienną lub himalajską do smaku. Ot i to wszystko, wegański smalec z fasoli jest już gotowy. Prawda, że szybko i łatwo? No i na dodatek tanio i zdrowo. Najlepiej jest odstawić go na noc do lodówki aby wszystkie składniki dobrze się “przegryzły”. Na drugi dzień można już rozkoszować się smakiem potrawy.

Zazwyczaj robię dość dużą ilość, niewielką część smalczyku przekładam do salaterki, resztę natomiast do małych wyparzonych, słoiczków tak aby mieć stały dostęp do niego, kiedy tylko zachce mi się go kosztować. Zakręcone słoiki gotuję ok 10 min. na wolnym ogniu i gotowe. Przechowuję je w lodówce. Najdłużej przebywały tam ok. 3 miesięcy i nic złego się nie działo. Wegański smalec z fasoli doskonały jest z ogórkiem kiszonym czy pomidorem i cebulą.

Jeśli ktoś lubi eksperymentować można pobawić się z innymi przyprawami np. dodać zioła prowansalskie, cząber, lubczyk, tymianek, pieprz ziołowy, co tylko wpadnie nam do głowy. Można zrobić to w osobnej miseczce tak aby w razie katastrofy smakowej nie zepsuć całości 😉 .

Bawcie się więc do woli bo to naprawdę wielka frajda takie komponowanie własnych dań podług swojego gustu…:)

Zobacz w filmie jak robię ten przepyszny smalec z fasoli

 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.

 



Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Anita
6 miesięcy temu

Genialny przepis! taki smalec mogę jeść 😀

Katarzyna
1 rok temu

super ciekawy przepis.

Jow
Jow
2 lat temu

Gotować zakręcone słoiki? To niebezpieczne! Przecież może wystrzelić.

Zosia
Zosia
3 lat temu

A jak przygotować sos sojowy? A jeśli nie każdy toleruje soję to na co go zamienić? TERAZ WŁAŚNIE gotuję fasolkę. Trochę szumu wyleciało (gdy siedziałam przed komputerem :-)) ale wyjątkowo mało. Może to ta pokrywka nie położona na garnku? Skoro się wyszumiały… moje fasolki – nie odlałam wody. Przyprawy już są. Oprócz soli oczywiście. Może przyprawy “zabiły” szumy…
Zadałam parę pytań na bieżąco. Sos sojowy jest najmniej pilny, bo smalec zrobię dopiero jak się dowiem :-). Dziękuję. 🙂

Monika
Monika
4 lat temu

Cudo…po prostu pychota

VegeMonia
VegeMonia
5 lat temu

Dobry przepis. Takie białkowe mazidło do chlebka to samo zdrowie. Uwielbiam takie domowe wyroby jako smarowidło 🙂 I do tego bardzo smakuje. Nie wyobrażam sobie wcinać smalcu zwierzęcego, a fuj ale ten smalec z fasoli bardzo mi podpasował.

joanna
joanna
5 lat temu

A ta fasolę ze skórka się zgniata?

Osielsko
Osielsko
5 lat temu

Taki przepis, że aż żałuję że jutro wszystkie sklepy pozamykane 🙁 Jako początkujący weganin mam już na swoim koncie pasztet z soczewicy, ale ten smalec wygląda mega smakowicie! Nie mogę się doczekać piątku!

btw. świetna strona 🙂

12
0
Skomentujx
()
x