Niby taka prosta rzecz ale okazuje się, że trzeba wiedzieć jak gotować fasolę aby była zdrowa i nie szkodziła. Fasola jaś jest doskonałym źródłem białka. Cenna dla wegetarian i wegan jako zamiennik mięsa ale trzeba pamiętać, że zawiera również szkodliwe puryny i to właśnie ich należy się pozbyć, poddając fasolę odpowiedniemu przygotowaniu i obróbce termicznej. Dotyczy to wszystkich rodzajów roślin strączkowych choć postępowanie w stosunku do każdego z nich może się nieco różnić. W tym wpisie skupiam się wyłącznie na gotowaniu fasoli białej tzw: jasia. Eliminacja puryn przyczynia się do lepszego trawienia fasoli oraz braku wzdęć, które często bywają obecne po zjedzeniu właśnie roślin strączkowych źle przygotowanych i o zgrozo – łączonych z tłustym mięsem typu boczek bądź kiełbasa. Fasolkę po “bretońsku” można przyrządzić bez mięsa, jest nawet o niebo lepsza. Jakie triki zastosować aby fasola była zdrowa i nie powodowała dolegliwości żołądkowo-jelitowych w dalszej części wpisu.
Przygotowanie fasoli przed gotowaniem
Jeżeli zamierzamy przyrządzić jakąś potrawę z fasoli trzeba niestety sobie to zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Suchą i czystą fasolę namaczamy minimum 12 godzin. Mi to wychodzi znacznie dłużej, wieczorem namaczam fasolę a gotuję po południu dnia następnego. Do moczenia dodajemy 4 części wody na 1 część fasoli. Wodę można wymienić 1 lub 2 razy. Nie jest to jednak konieczne. Ważne jest natomiast aby absolutnie nie gotować ziaren w wodzie, w której się moczyły. Należy ją wylać i dodatkowo przed gotowaniem namoczoną fasolkę przepłukać jeszcze pod bieżącą wodą.
Jak gotować fasolę
Opłukaną fasolę zalewamy wodą, gotujemy kilka minut doprowadzając do “zaszumienia”. Następnie wylewamy wodą z pianą i ponownie płuczemy. Powtórnie zalewamy ziarna wodą i gotujemy bez przykrywki zbierając od czasu do czasu powstający “szum”.
Kilka trików pozwalających na jeszcze skuteczniejsze pozbycie się puryn z fasoli:
- gotowanie ziaren z dodatkiem nasion kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów
- gotowanie bez przykrywki
- pierwsze gotowanie przeprowadzamy na dużym ogniu, następne na wolnym
- gotujemy ok. 1 godziny /fasola jest gotowa jak można ją z łatwością rozgnieść widelcem/
- pod koniec gotowania dobrze jest dodać octu winnego lub octu jabłkowego, który wspomaga eliminację trujących substancji
- solić najlepiej pod koniec gotowania ok. 15 minut przed końcem. Posolone wcześniej ziarna mogą się dobrze nie ugotować
Ech niby taka prosta sprawa a trochę zachodu jednak z tym jest. Przyznam się, że fasolę gotuję od niedawna. Wcześniej praktycznie jej nie jadałam ale szukanie zdrowych alternatyw skłoniło mnie do bliższego zainteresowania się sprawą. Z fasoli można przyrządzać wiele wspaniałych potraw a numerem jeden jest u mnie wegański smalec przygotowany właśnie z ziaren ugotowanej fasoli, cebulki, jabłka i przypraw.Ech palce lizać. Jak wspominałam fasola biały jaś jest wspaniałym zamiennikiem mięsa ze względu na zawarte w niej białko. Jednak na tym nie kończą się jej dobroczynne właściwości. Jako jedna z nielicznych fasoli doskonale alkalizuje organizm. Dodatkowo korzystnie działa na płuca, wspomaga układ trawienny oraz obniża poziom cukru we krwi. Nie ma jednak róży bez kolców i w nadmiarze może powodować wola. Osoby z takimi skłonnościami i nie tylko, powinny zatroszczyć się o wspomaganie jodem choćby dodając do gotowania fasoli glony morskie.
Mam nadzieję, że rozjaśniłam trochę zagadnienie jak gotować fasolę aby była zdrowa, przynajmniej osobom które nie miały o tym pojęcia. W sumie to ciekawa jestem czy takie istnieją bo może to jest jasna i oczywista sprawa 🙂 ? No dla mnie do niedawna była to “czarna magia” 😉
Polecam ugotowanie np. 2 paczek fasoli i zamknięcie jej w słoiki. Mamy zdrowy, gotowy w każdej chwili produkt lub posiłek. Mój mąż lubi z masłem, a ja często gotuję barszcz ukraiński.
Ależ zachodu z tą fasolą…
Trochę zachodu jest i owszem ale efekt rewelacyjny 🙂
Niestety moczenie fasoli to mit… Podczas tak długiego namaczania zachodzą procesy fermentacji i o zgrozo fasola się psuje i powoduje wzdęcia
Wiec jak gotować
Garnek woda łyżka oleju i pół godziny
Zmiana wody i …
Garnek woda łyżka oleju … Tak 4 razy czyli ok 2 godziny gotowania .
Daj spokój w tak krótkim czasie nawet nie ma mowy o procesie fermentacji czy o psuciu. Ja moczę i żadnych wzdęć i innych sensacji nie miewam…Oczywiście wodę po moczeniu trzeba wylać i fasolę dokładnie przepłukać. Olej roślinny natomiast pod wpływem wysokiej temperatury robi się nie fajny dla organizmu…takie oleje tylko na zimno…
[…] należy poddać ją odpowiedniej obróbce. Jak gotować fasolę aby była zdrowa piszę TU. Fasolka po bretońsku z poniższego przepisu to typowe danie jednogarnkowe więc i bałaganu […]
Wiem już jaki popełniałam błąd, że moja fasola była twarda. Soliłam na początku!! Teraz juz wiem, że trzeba solic pod koniec. Dzięki 🙂
Tak Renato ja też popełniałam ten błąd i miałam twardą i niesmaczną fasolę.
No proszę- człowiek uczy się całe życie :).
Dziękuję za cenne informacje.
🙂 Tak jest uczymy się przez cały czas…
Wiem jak przygotować fasolę, ale niestety ale nie przepadam za nią. Jedynie gdzie mi smakuję to zupa meksykańska 🙂
No tak nie każdy ją lubi, ja również lubię ją w kilku potrawach, w smalcu wegańskim i wegańskiej fasolce a`la po bretońsku 😉
No kurcze niby zwykła fasola a ile certolenia się. Ale jak trzeba to trzeba, w sumie to nie o wszystkim wiedziałam.
No trochę zachodu z tym jest ale gra warta świeczki. Fasola to białko co dla ćwiczących osób jest bardzo ważne. A ile smacznych potraw można z niej robić hehe 🙂
Dokładnie, uwielbiam smalec z fasoli i wegetariańską fasolkę po bretońsku, mniam palce lizać 🙂