Udostępnij

Po świąteczno-noworocznych  szaleństwach podniebienia i niestety wszechobecnym obżarstwie przyda się ukojenie układu pokarmowego. To jest również dobry czas aby zacząć robić coś pozytywnego dla swojego zdrowia.  Fantastycznym pomysłem jest wdrożenie do swojego codziennego menu wszelakich sałatek np. z wykorzystaniem świeżych warzyw o zielonych liściach, które są doskonałym źródłem chlorofilu. Chlorofil to silny przeciwutleniacz, wspomaga wątrobę, procesy oczyszczania organizmu, przeciwdziała i leczy anemię, ma działanie antyrakowe, łagodzi stany zapalne. W dzisiejszym wpisie podaję prosty przepis na energetyczną sałatkę z awokado, z bananem i zielonym, świeżym szpinakiem. Jest po prostu boska…

Same składniki tej sałatki to bomba zdrowotna. Banan to bogate źródło potasu, wapnia, magnezu oraz wielu witamin w tym witaminy C. Dodatkowo działa ochronnie na układ pokarmowy oraz doskonale syci. Awokado natomiast to bardzo kaloryczny owoc i taka sałatka z powodzeniem sama w sobie może stanowić odrębny posiłek choćby kolację. Ponad to awokado zawiera cenny likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę czyli karotenoidy wykazujące pozytywny wpływ m.in. na oczy.

Dzięki dużej zawartości tłuszczu /kwas oleinowy  przeciwdziałający rakowi piersi i prostaty/ te wszystkie cenne składniki są lepiej przyswajalne przez organizm.

Sałatka z awokado – składniki

  • 1 banan
  • 1/2 awokado
  • szpinak na cały półmisek
  • ziarna słonecznika
  • sezam
  • siemię lniane mielone
  • olej nierafinowany
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa mielona
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól nierafinowana /kamienna, himalajska lub morska/

Sałatka z awokado – Przygotowanie

Świeży, umyty szpinak rwiemy na kawałki i wykładamy na całą powierzchnię dość płaskiego półmiska. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół, wyciągamy pestkę, której nie wyrzucamy, można ją również konsumować. Tak przygotowany owoc skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowa kolor. Następnie kroimy na dość duże kawałki i rozrzucamy równomiernie na szpinaku. Podobnie postępujemy z bananem. Ilość rozrzuconych kawałków owoców zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli zależy nam na bardziej sytej i kalorycznej sałatce, po prostu dajemy ich więcej. Po tym całość posypujemy sezamem, słonecznikiem /mogą być podprażone/ i  zmielonym bezpośrednio przed posypaniem siemieniem lnianym.

Dressing:

Do 1/4 części szklanki wlewamy oleju, dodajemy soku z cytryny / z ok 2 grubych plastrów/, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczyptę kurkumy z czarnym pieprzem / w takim połączeniu wchłanialność antyrakowej kurkuminy zawartej w kurkumie jest znacznie lepsza/, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i rozlewamy równomiernie po całej sałatce.

sałatka z awokado

Taka sałatka smakuje fantastycznie, jest bardzo zdrowa, szybka i prosta w przygotowaniu. Często stanowi moją kolację jako samodzielne danie. Sałatka z awokado dzięki zawartości fitoestrogenów /związków działających podobnie jak ludzki estrogen/ występujących naturalnie m.in. w sezamie, siemieniu lnianym to świetna propozycja dla kobiet 🙂 .

2
0
Skomentujx