Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby smakiem zachwycała i niewiele pracy kosztowała? No właśnie, oto jest pytanie. Generalnie utarło się, że lasagne musi być z mięsem. Jednak sama lasagne jest potrawą dość ciężką i kaloryczną a dokładając do niej jeszcze mięso czynimy z niej danie ciężko strawne i tuczące. Tym razem zaproponuję Ci lekką wersję lasagne, którą możesz zjeść bez obawy o nadmierne centymetry w biodrach .
Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby zadowoliła wybredne podniebienia?
Składniki
- paczka razowego makaronu do lasagne
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
- dwie garście zielonego groszku
- 1 papryka czerwona, żółta lub zielona
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- opcjonalnie ser żółty lub mozarella /można użyć serka roślinnego/
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- masło lub olej kokosowy do wysmarowania naczynia
Składniki na sos beszamelowy
- pół kostki masła
- 1/2 litra mleka zwykłego lub ulubionego roślinnego
- 5 łyżek mąki /może być dobrej jakości razowa, kukurydziana itp./
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj szpinak, groszek zielony i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podduś chwilę do ich miękkości, dodaj przyprawy, wymieszaj. Na koniec posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj mleko i mieszaj do zagotowania. Gdyby sos był zbyt rzadki, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnego mleka i w taki sposób stopniowo dolewaj do gorącego sosu. Ta metoda zapobiega tworzeniu się grud, gdy wsypuje się samą mąkę bezpośrednio do gorącego sosu. Natomiast gdy sos będzie za gęsty dolej po prostu mleka. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz większą ilość sosu beszamelowego w lasagne, przygotuj jego większą ilość. Z podanych przez mnie ilości i tak wychodzi go sporo.
- Brytfankę najlepiej szklaną, wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Ułóż pierwszą warstwę makaronu /nie trzeba go gotować/. Na makaron wyłóż uduszone warzywa, polej je sosem beszamelowy i posyp startym serem bądź poukładaj plasterki. Postępuj tak z kolejnymi warstwami. Ostatnią, warstwę makaronu polej sosem beszamelowym i posyp serem bądź poukładaj jego plastry.
- Odstaw na ok godzinę aby makaron pod wpływem płynów zmiękł
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne warzywną ok 40 minut. Ja piekę na funkcji góra, dół bez termoobiegu. Sprawdzaj czasami czy wierzchnia warstwa się nie przypala. Ma być rumiana ale nie spalona!
- Po wymaganym czasie wyciągnij brytfankę z piekarnika i ciesz się pyszną lasagne warzywną bez mięsa
Mam nadzieję, że w przejrzysty sposób opisałam jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa. Jednak jak będziesz mieć wątpliwości, pytaj śmiało a postaram się pomóc…
Zerknij również tutaj:
Jak zrobić zakwas na żurek w 3 dni!
Jak zrobić piwo imbirowe w domu w kilku prostych krokach
Wegańskie Placki z Cukinii! Pokonały Moje Ulubione Placki Ziemniaczane!
Zdrowa pasta jajeczna - Genialnie prosty przepis!
Pasta z awokado , jajka i czosnku jako pyszne smarowidło
Prosty Chleb Bezglutenowy, Który Zawsze się Udaje!
Jak zrobić SMALEC Z FASOLI - szalenie pyszny i niezwykle łatwy do wykonania
Najlepsza Sałatka z Ciecierzycą z Najzdrowszych Składników
Robię ten Domowy Ketchup z Cukinii i Nie Kupuję Już Gotowego!
Czy wiesz jak gotować bób aby idealnie smakował?
Przepis na młodą kapustę z koperkiem - najłatwiejszy na świecie!
Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody
Wygląda przepysznie, zdrowo, syto i smacznie 🙂
dziękuję 🙂 pozdrawiam
Ja uwielbiam taką bezmięsną, ale ograniczam się głownie do szpinaku i cukinii, może pod wpływem twojego przepisu dodam inne warzywa. Choć mój mąż jest mięsny i zawsze słyszę: szkoda, że nie dodałaś mięsa 😀
Przepis ląduje do listy „do spróbowania”. Jedyną bezmięsną wersję lasagne jaką jadłam i robiłam to ta ze szpinakiem. Jakoś nie eksperymentowałam z innymi, a tu proszę gotowy przepis na pyszną i lekką wersję, którą koniecznie trzeba przetestować 🙂
Z samym szpinakiem też robię i mam swój niezawodny sposób. W tej lasagne nie można przedobrzyć ze szpinakiem bo wyjdzie nie za ciekawa…
Lasagne robiłam tylko raz i przyznam szczerze, że wierzch był strasznie twardy… nie wiem, co zrobiłam źle, ale i tak wszystkim smakowała:-) Wersja bez mięsa jest kusząca:-)
Co zrobiłaś żle? Za długo się piekła albo temperatura była za wysoka, innej opcji nie ma 😉 Dlatego podczas pieczenia trzeba ją sprawdzać. Wiem bo ostatnio poszłam sobie na tarasik na słoneczko a lazania się piekła, nie zaglądałam do niej i ups… wierzch wyszedł twardawy, na szczęście tylko wierzch reszta była pyszna 😉
Lasagne w takiej wersji chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Dzięki za przepis, zapisuję i dam znać jak wyszła 🙂
Czekam w takim razie i smacznego 😉
Wygląda smakowicie! Nie lubię mięsa, więc dla mnie jak najbardziej na tak! 🙂
agnesssja.blogspot.com
Nie jestem wegetarianką, ale dania bezmięsne do mnie przemawiają. Ostatnio robilam taką z jarmużem. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
O z jarmużem brzmi wyśmienicie, ja go nie lubię ale może w lasagne da się zjeść 😉
Dziękuje za przepis. Od dłuższego czasu leżą u mnie płaty makaronowe ale wszystkie przepisy, które widziałem wydawały się bardzo pracochłonne, a Twój jak widzę jest dużo prostszy. Zapisuję i zrobię w tym tygodniu.
Bo ja Bartłomieju tylko proste przepisy tworzę 😉 nie cierpię przesiadywać w kuchni. Ma być szybko, prosto, smacznie i co najważniejsze zdrowo!! 😉
wygląda bardzo smacznie 🙂
wygląda wyśmienicie!
Wygląda mi to na dobry sposób przemycenia warzyw małemu niejadkowi 🙂 Muszę spróbować 🙂
Nie mam ręki do robienia lazani, nigdy mi się nie udaje, robi się jakaś taka rozlazła. Nie wiem co pieprzę. Spróbuję z Twojego przepisu a nuż się uda 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, zazdroszczę umiejętności lazaniowych.
Fajne w lazaniach jest w sumie to, że można zrobić je z prawie każdym sosem, z jakim jemy makaron. Szpinakową, meksykańską, a nawet po bolońsku bez mięsa, z soczewicą zamiast mięsa:) Twoja wersja kojarzy mi się trochę z leczo:) a ponieważ bardzo lubię takie smaki to jest to ciekawa inspiracja 😉 dzięki!
Po prostu boska!! Kocham lasanie ale jest ona bardzo kaloryczna. Ta wersja do mnie jednak przemawia 🙂 Zapisuję do przerobienia.
Ta wersja jest lekka i mniej kaloryczna niż z mięsem no a przy tym niebo w ustach 🙂