Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa? -

Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa?

Udostępnij

Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby smakiem zachwycała i niewiele pracy kosztowała? No właśnie, oto jest pytanie. Generalnie utarło się, że lasagne musi być z mięsem. Jednak sama lasagne jest potrawą dość ciężką i kaloryczną a dokładając do niej jeszcze mięso czynimy z niej danie ciężko strawne i tuczące. Tym razem zaproponuję Ci lekką wersję lasagne, którą możesz zjeść bez obawy  o nadmierne centymetry w biodrach .

jak zrobić lasagne

Jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa aby zadowoliła wybredne podniebienia?

Składniki

  • paczka razowego makaronu do lasagne
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
  • dwie garście zielonego groszku
  • 1 papryka czerwona, żółta lub zielona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie ser żółty lub mozarella /można użyć serka roślinnego/
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Składniki na sos beszamelowy

  • pół kostki masła
  • 1/2 litra mleka zwykłego lub ulubionego roślinnego
  • 5 łyżek mąki /może być dobrej jakości razowa, kukurydziana itp./
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj szpinak, groszek zielony i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podduś chwilę do ich miękkości, dodaj przyprawy, wymieszaj. Na koniec posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W międzyczasie wykonaj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj mleko i mieszaj do zagotowania. Gdyby sos był zbyt rzadki, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnego mleka i w taki sposób stopniowo dolewaj do gorącego sosu. Ta metoda zapobiega tworzeniu się grud, gdy wsypuje się samą mąkę bezpośrednio do gorącego sosu. Natomiast gdy  sos będzie za gęsty dolej po prostu mleka. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz większą ilość sosu beszamelowego w lasagne, przygotuj jego większą ilość. Z podanych przez mnie ilości i tak wychodzi go sporo.
  • Brytfankę najlepiej szklaną, wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Ułóż pierwszą warstwę makaronu /nie trzeba go gotować/. Na makaron wyłóż uduszone warzywa, polej je sosem beszamelowy i posyp startym serem bądź poukładaj plasterki. Postępuj tak z kolejnymi warstwami. Ostatnią,  warstwę makaronu polej sosem beszamelowym i posyp serem bądź poukładaj jego plastry.
  • Odstaw na ok godzinę aby makaron pod wpływem płynów zmiękł
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne warzywną ok 40 minut. Ja piekę na funkcji góra, dół bez termoobiegu. Sprawdzaj czasami czy wierzchnia warstwa się nie przypala. Ma być rumiana ale nie spalona!
  • Po wymaganym czasie wyciągnij brytfankę z piekarnika i ciesz się pyszną lasagne warzywną bez mięsa

Mam nadzieję, że w przejrzysty sposób opisałam jak zrobić lasagne warzywną bez mięsa. Jednak jak będziesz mieć wątpliwości, pytaj śmiało a postaram się pomóc…

jak zrobić lasagne

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
avangarda
2 lat temu

Wygląda przepysznie, zdrowo, syto i smacznie 🙂

Magda Zbieraj
Magda Zbieraj
3 lat temu

Ja uwielbiam taką bezmięsną, ale ograniczam się głownie do szpinaku i cukinii, może pod wpływem twojego przepisu dodam inne warzywa. Choć mój mąż jest mięsny i zawsze słyszę: szkoda, że nie dodałaś mięsa 😀

Jolanta Jachimczak
Jolanta Jachimczak
3 lat temu

Przepis ląduje do listy “do spróbowania”. Jedyną bezmięsną wersję lasagne jaką jadłam i robiłam to ta ze szpinakiem. Jakoś nie eksperymentowałam z innymi, a tu proszę gotowy przepis na pyszną i lekką wersję, którą koniecznie trzeba przetestować 🙂

Katarzyna
3 lat temu

Lasagne robiłam tylko raz i przyznam szczerze, że wierzch był strasznie twardy… nie wiem, co zrobiłam źle, ale i tak wszystkim smakowała:-) Wersja bez mięsa jest kusząca:-)

Edyta Mój kawałek podłogi
Edyta Mój kawałek podłogi
3 lat temu

Lasagne w takiej wersji chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Dzięki za przepis, zapisuję i dam znać jak wyszła 🙂

Agnesssja
3 lat temu

Wygląda smakowicie! Nie lubię mięsa, więc dla mnie jak najbardziej na tak! 🙂

agnesssja.blogspot.com

Barbara
Barbara
3 lat temu

Nie jestem wegetarianką, ale dania bezmięsne do mnie przemawiają. Ostatnio robilam taką z jarmużem. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Bartłomiej
Bartłomiej
3 lat temu

Dziękuje za przepis. Od dłuższego czasu leżą u mnie płaty makaronowe ale wszystkie przepisy, które widziałem wydawały się bardzo pracochłonne, a Twój jak widzę jest dużo prostszy. Zapisuję i zrobię w tym tygodniu.

Aneta
3 lat temu

wygląda bardzo smacznie 🙂

liliowelove
liliowelove
3 lat temu

wygląda wyśmienicie!

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Wygląda mi to na dobry sposób przemycenia warzyw małemu niejadkowi 🙂 Muszę spróbować 🙂

Monika
Monika
3 lat temu

Nie mam ręki do robienia lazani, nigdy mi się nie udaje, robi się jakaś taka rozlazła. Nie wiem co pieprzę. Spróbuję z Twojego przepisu a nuż się uda 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, zazdroszczę umiejętności lazaniowych.

Dotee
Dotee
3 lat temu

Fajne w lazaniach jest w sumie to, że można zrobić je z prawie każdym sosem, z jakim jemy makaron. Szpinakową, meksykańską, a nawet po bolońsku bez mięsa, z soczewicą zamiast mięsa:) Twoja wersja kojarzy mi się trochę z leczo:) a ponieważ bardzo lubię takie smaki to jest to ciekawa inspiracja 😉 dzięki!

Agata
Agata
3 lat temu

Po prostu boska!! Kocham lasanie ale jest ona bardzo kaloryczna. Ta wersja do mnie jednak przemawia 🙂 Zapisuję do przerobienia.

Polub blog na Fejsie aby być na bieżąco


This will close in 20 seconds

21
0
Skomentujx
()
x