Pyszne leczo to taka potrawa, którą można przyrządzać na milion sposobów. Tym razem podzielę się z Tobą przepisem, którego pewnie nie znasz gdyż tak naprawdę mało kto wykorzystuje do przygotowania tego popularnego dania – zielonego groszku. Właśnie dodatek groszku czyni z tego pysznego lecza nieprzeciętną potrawę. W tym roku zielony groszek obrodził mi obficie więc miałam codziennie świeżą jego dostawę. Wpadłam więc na pomysł aby do szybkiego dania jednogarnkowego jakim jest właśnie leczo dodać groszku a że uwielbiam to warzywo w każdej postaci nie obawiałam się, że coś popsuje a jeśli nawet to eksperymenty wymagają poświęceń. I nie popsułam a pozytywnie zostałam zaskoczona smakiem potrawy. Dla mnie bomba!
Ok dosyć marudzenia przechodzę do tego „tajemniczego” przepisu…
Co będzie potrzebne do wykonania tego pysznego leczo?
- 2 cebule
- 2 zielone lub czerwone papryki
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- półtora szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- makaron kukurydziany lub inny /świderki, muszelki, rurki/
- zioła prowansalskie
- bazylia /suszona lub świeża/
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- kurkuma
- sól
Pyszne leczo z zielonego groszku – przygotowanie
To leczo jak każde inne jest daniem jednogarnkowym /nie licząc gotowania makaronu w odrębnym garze/ czyli takim jakie lubię najbardziej robić. Przygotowania są w miarę czyste i szybkie.
- do gara wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dolej trochę wody i duś. Możesz dodać trochę oleju kokosowego.
- do cebulki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś do miękkości. Gdyby woda wyparowała uzupełnij.
- następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj wszystko i nadal duś
- wrzuć pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory
- wsyp groszek, wszystko wymieszaj i duś wszystko ok. 10 minut
- dodaj wszystkie przyprawy do smaku. Ja sypię „na oko” dlatego nie podaję ilości. Po prostu kto ile lubi. Radzę tylko nie dodawać zbyt dużo czarnego pieprzu i kurkumy aby nie zgasić smaku groszku. Wymieszaj.
- do gara z leczo dodaj wcześniej ugotowany makaron al` dente. Wymieszaj i podduś jeszcze ze 2 minuty. Gotowe!
Oczywiście do krojenia warzyw używam sprytnej maszynki, która odwala za mnie kawał roboty. Dlatego dzięki niej jest to szybkie i proste danie do przygotowania. Nie potrafię tak szybko kroić jak robią to kucharze w filmach więc to urządzonko to dla mnie zbawienie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez niego przyrządzania potraw wymagających krojenia. Do wygody łatwo się człowiek przyzwyczaja.
Leczo z zielonym groszkiem jest zdrowe, dietetyczne, lekkie a przy tym bardzo syte. Ma delikatny smak i rozpływa się w ustach. Preferuję dodawanie dość dużej ilości groszku żeby był wyczuwalny bo to on ma być wiodącym składnikiem potrawy. Możesz jednak modyfikować jego ilość wedle własnego uznania.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje tak jak mi…
A zdradzisz co to za urządzonko do krojenia tak Ci pomaga?
Jasne!! to nicer-dicer http://www.ceneo.pl/44274705#crid=110227&pid=10626 bez tego ani rusz w przypadku dań dla większej ilości osób 🙂
Fakt, lecza z zielonego groszku nie znałam – trzeba spróbować 😀
Właśnie ten dodatek sprawia, że tak mi smakuje…
Leczo z makaronem? Nigdy nie jadłam, ale koniecznie muszę wypróbować. 🙂
Zapraszam na nowy post. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/
Tradycyjne leczo zawiera mięso a ja chciałam zrobić potrawę bezmięsną stąd ten makaron zamiast mięsa 🙂 Można i z samych warzyw ale to jak dla mnie zbyt mało pożywne by było…
Zawsze jako dziecko jadlam te robione przez mame, ale moze samej uda mi sie upichcic 😉
Na pewno Ci się uda, jest bardzo łatwe 🙂
Napewno spróbuje, wygląda bardzo smacznie !
Niechaj więc się uda i smakuje 🙂
Lubie leczo. Twojej wersji tez chętnie bym spróbowała:)
Polecam bo jest naprawdę pyszne 🙂
Uwielbiam leczo, na pewno spróbuje Twoją propozycję z groszkiem. Mniaaam. Super przepisy 🙂
🙂 Smacznego w takim razie