Udostępnij

Sałatka z roszponki to proste, szybkie i niezwykle zdrowe danie. Rozmaite sałatki i surówki muszą znaleźć się w moim dziennym menu. Lubię je robić i wymyślać swoje przepisy. Jednak jestem osobą, która nie lubi zbyt długiego przesiadywania w kuchni więc moje przepisy są szybkie do wykonania a zarazem smaczne /bynajmniej dla mnie 😉 /. W tym artykule przedstawię Wam przepis na szybką sałatkę z roszponki. Przygotowanie jej zajmuje mniej niż 5 minut, tak więc jeśli ciekawi Cię co  dobrego można tak błyskawicznie przygotować zachęcam do dalszego czytania.

Sałatka z roszponki – składniki

  1. roszponka w ilości takiej jaką zamierzasz przygotować
  2. prażony sezam bądź gomasio /sól sezamowa/
  3. prażony słonecznik
  4. zmielone siemię lniane
  5. oliwka z oliwek lub inny olej extra virgin
  6. sok z cytryny
  7. szczypta kurkumy
  8. gałka muszkatołowa
  9. pieprz czarny
  10. sól himalajska, kamienna lub morska
  11. opcjonalnie : banan lub kiwi lub brzoskwinia /mogą być też wszystkie razem/

Do wszelkich swoich  sałatek i surówek stosuję podobne ziarna i przyprawy. Chodzi o to aby jadać je jak najczęściej a przy tym dodają ciekawego posmaku takiej potrawie. Ziarna sezamu i słonecznika wcześniej prażę, robiąc sobie na zapas. W taki sposób mam je zawsze pod ręką. Z sezamu przyrządzam również gomasio tzw. sól sezamową. Prażę po prostu sezam na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości soli himalajskiej i taką wspaniałą i smaczną przyprawę mam również na zapas. Osobiście uwielbiam delikatny smak prażonego sezamu i słonecznika natomiast siemienia nie prażę tylko mielę bezpośrednio przed spożyciem aby móc przyswoić jak największą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Komponując przepisy kieruję się przede wszystkim ich dobroczynnym wpływem na zdrowie jednak walory smakowe są równie ważne. Lubię jeść a taką sałatkę z roszponki pochłaniam w oka mgnieniu w naprawdę dużych ilościach.

Sałatka z roszponki – przygotowanie

Najpierw urządzam roszponce kąpiel kwasowo-zasadowo w celu zmycia ewentualnych pestycydów i środków ochrony roślin. Następnie wykładam wymaganą ilość na talerz, płaską miseczkę. Najlepiej jak dno naczynia jest zupełnie płaskie, wówczas nasz dreesing nie będzie spływał. Posypuję ziarnem słonecznika, sezamem lub gomasio oraz siemieniem lnianym. Jak mam akurat w domu to dodaje również pokrojone w kawałki owoce /rzucam je na wierzch nie mieszając/.  Świetnie się komponują smakowo. Dressing przygotowuję w osobnej szklance. Nalewam kilka łyżek oliwy lub innego oleju extra virgin, wyciskam trochę soku z cytryny, dodaję przyprawy i wszystko dobrze mieszam widelcem. Polewam sałatkę i jej już nie mieszam. Przystępuję do niezwłocznej konsumpcji. Jest to ważne, gdyż sałatka z roszponki nie może zbyt długo stać, najlepsza jest świeżo przygotowana, potem traci swoje walory estetyczne i smakowe.

Na zdrowie

1
0
Skomentujx