Wegetariański dip czosnkowy to tak naprawdę sos o wszechstronnym zastosowaniu. Na wstępie przydałoby się wyjaśnić pojęcie “dip” gdyż pewnie nie każdy wie co tak naprawdę ono oznacza. Nie jest to nasza rodzima nazwa a zapożyczona z języka angielskiego, ale że przyjęła się w nazewnictwie również się nią posługuję. Nie jestem jakimś przeciwnikiem obcych nazw więc w dalszej części artykułu będę posługiwała się tym wyrazem. Tak więc dip jest gęstym i ciężkim sosem, nakładanym na zimno bezpośrednio na potrawę.
Innym sposobem jego użycia jest maczanie w nim potrawy np. pokrojonego warzywa. Bazą takiego sosu może być jogurt /tak mleczny jak i wegański np. z mleka sojowego, kokosowego itp/, śmietana, majonez, ketchup, przecier, to tylko kwestia wyobraźni w sumie nic nas nie ogranicza. W dalszej części wpisu podaję przepis na prosty wegetariański dip czosnkowy pasujący wspaniale do wielu potraw.
Składniki na wegetariański dip czosnkowy
- jogurt mleczny lub roślinny
- opcjonalnie śmietana i majonez
- czosnek
- koperek lub/i zielona pietruszka
- pieprz czarny lub biały
- sól himalajska lub kamienna
Wegetariański dip czosnkowy – przygotowanie
Do miseczki wlewamy jogurt /najlepiej jak go samodzielnie zrobimy 🙂 / opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu /również najlepiej aby był przygotowany samodzielnie/ i śmietany. Następnie wyciskamy ze 2 ząbki czosnku, smakujemy i jeśli jest go za mało dodajemy według własnego gustu. Ja lubię np. mocno czosnkowy dip więc dodaję na miseczkę dwa duże ząbki lub 3 mniejsze. Siekamy drobno koperek lub zieloną pietruszkę. Można też pomieszać koperek z pietruszką w zależności czy taki smak będzie nam odpowiadał. Najczęściej pozostaję przy samym koperku gdyż jego wyrazisty smak doskonale współgra z potrawami do których podaję ten dip. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli chcemy aby dip był jasny używamy pieprzu białego.Więcej przypraw nie dodaję, w przypadku tego dipa minimalizm akurat jest zamierzony i wskazany.
Najbardziej smakuje mi zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa z tym dipem. Niby takie nic ale połączenie smakowe jest niesamowite. Eksperymenty w kuchni są u mnie na porządku dziennym. Tradycyjne i konwencjonalne potrawy owszem ale zazwyczaj coś dodam lub zmienię. Dip wspaniale nada się do wszelkich pizz, zapiekanek, kanapek czy nawet fajnie się komponuje ze zblanszowanym brokułem.