Dietetyczny obiad a przy tym niewiarygodnie tani to świetna propozycja nawet dla dużej rodziny. Praktycznie za darmochę nakarmisz całą rodzinę a co najważniejsze zdrowo i smacznie! Zapiekanka ziemniaczano pieczarkowa należy do jednych z moich ulubionych dań. Połączenie ziemniaków z pieczarkami to strzał w dychę. Przygotowując ją po raz pierwszy miałam mieszane uczucia co do jej walorów smakowych jednak nieuzasadnione. Wydawało mi się, że tak prosta potrawa raczej smaczna nie będzie ale na moje szczęście zostałam pozytywnie zaskoczona.
Zapiekana z dodatkiem dipu czosnkowo-koperkowego jest wyśmienita. Potrawa z owym dipem doskonale współgra smakowo. Mimo, że czuć czosnek to danie jest delikatne a porcja wystarczy aby się konkretnie najeść. Jest to przepis na szybki dietetyczny obiad, którego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu tak pracy jak i czasu.
Potrzebne składniki na 1 dużą blachę
- ok. 6 dużych ziemniaków
- ok. 5 cebul
- ok. 10 pieczarek
- papryka słodka
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
- sól czosnkowa
- oregano
- sól nierafinowana
- olej kokosowy lub masło
Przygotowanie dietetycznego obiadu
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ewentualnie posmaruj olejem kokosowym lub masłem. Na papier ułóż dość gęsto ziemniaki pocięte w ósemki lub grubsze plastry. Można wcześniej trochę obgotować ziemniaki a potem krócej zapiekać. Posyp przyprawami: papryką słodką i ostrą, sola czosnkową, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, oregano. Na ziemniaki połóż troszkę masła lub oleju kokosowego.
- Następnie pokrój pieczarki w plasterki i obficie posyp nimi ziemniaki. Podczas pieczenia mocno się kurczą więc nie ma co ich żałować. Dociśnij pieczarki do ziemniaków i połóż na nie cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posól do smaku i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.
- Potrawę trzeba sprawdzać żeby czasem się nie przypalił. Jak cebulka i ziemniaki będą miękkie można wyciągnąć z piekarnika. Teraz następuje najprzyjemniejsza chwila, nałóż sobie na talerz odpowiednią ilość, może być i dużo bo to naprawdę jest pyszne i wcześniej przygotowanym dipem czosnkowo koperkowym polej danie. Ten pożywny ale zarazem dietetyczny obiad ze względu na prostotę, szybkość wykonania i walory smakowe stanowi częste i lubiane danie w mojej kuchni. Polecam więc gorąco a na pewno się nie zawiedziesz.
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania
[…] smakuje mi zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa z tym dipem. Niby takie nic ale połączenie smakowe jest niesamowite. Eksperymenty w kuchni są […]
Ta zapiekanka jest pyszna, proste dania sa najlepsze, wczoraj ja robilam,palcxe lizac!!!
Zgadza się, to ulubione danie moich domowników a takie proste 🙂 Jak widać najprostsze rozwiązania są najlepsze 🙂 Ze względu na niechęć do przesiadywania w kuchni przy garach moje dania są szybkie i proste 🙂
Wieki nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, bo większość przepisów jest z dodatkiem jajek, a teraz może spróbuję 🙂
Ta jest bez jajek i może być zupełnie wegańska jeśli jako bazę do dipa zastosujesz jogurt lub śmietankę roślinną 🙂
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. A Twoja wygląda oszałamiająco. Musze spróbować!
Przyjemnych smakowych uniesień 😉
Przyznam że ciekawa opcja . Z pewnością warta spróbowania
Ciekawy blog – na pewno będę tu zaglądać
🙂 Witaj zatem cieplutko
Na piatek do pracy w sam raz! 🙂
Dokładnie, fajne do pracy ale raczej bez tego czosnkowego dipa 😉 hehe
Pamiętam, jak zrobiłem oczy w pięć złotych, kiedy mi dietetyczka powiedziała o tym, że ziemniaki mogą być daniem dietetycznym, kwestia odpowiedniego przyrządzenia. Zapisuję Twój przepis, nada się doskonale 🙂
No tak, bo ziemniory obficie polane tłustym, zawiesistym sosem mięsnym już dietetyczne nie są 😉
Róbmy ziemniaki al dente, będą jak makarony mniej kaloryczne 😀 #takisuchar 😉
Tak makarony i ziemniaki al dente mają niższy indeks glikemiczny, i wszystkie warzywa również 🙂
Juz sobie wyobrażam te ziemniaczki z koperkiem. Niebo w gębie. Chętnie wypróbuje przepis 🙂
Niebo w gębie, żebyś wiedziała aż teraz narobiłam sobie smaka 🙂
Bardzo ciekawie i apetycznie wygladaBede mogla zaskoczyc rodzine nowym przepisem
🙂
Bardzo fajny pomysł na obiad. Często robię taką zapiekankę, tylko z samym kminkiem i bez pieczarek i piekę pod folią. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, także w tej formie.
Ten pomysł z folią jest wart wypróbowania 🙂 Bez pieczarek to nie to samo, w tym przepisie one muszą po prostu być. Kminku niestety nie lubię a szkoda bo to bardzo zdrowa przyprawa o czym piszę np. tutaj https://rytmynatury.pl/najzdrowsze-przyprawy/
Aż chce mi się jeść, zaburczało w brzucholu 🙂 smakowicie się prezentuje
Hehe no to trzeba wypróbować 🙂
świetny przepis 🙂
Wygląda smakowicie, może uda mi się wypróbować w tym tygodniu 🙂
Super jadło.Robie jutro
Daj znać jak wyszło 🙂
Ależ to wychodzi pyszne. Takie niby nic a jest moc 🙂 Dzięki za ten prosty przepis
No nie Ewo 😉 ? Dlatego lubię proste i szybkie przepisy, nie cierpię ślęczeć w kuchni ale lubię zdrowo i smacznie jeść 🙂
pozdrawiam
Lenka czekam w takim razie na relację 🙂
Wygląda nieźle trzeba spróbować. Lubię ziemniaczki i pieczareczki więc danie na pewno wypróbuje i dam znać jak smakowało 🙂