Ta szybka sałatka mimo, że błyskawiczna w wykonaniu zaskoczy Cię oryginalnym smakiem. Takie bogate sałatki mogą stanowić nawet samodzielne danie. Są syte, odżywcze, smaczne oraz zawierają wiele cennych dla organizmu człowieka składników. Komponuję je w taki właśnie sposób aby były zdrowe i oprócz walorów smakowych posiadały również właściwości profilaktyczne przeciw wielu chorobom w tym i nowotworom. Przyprawy i składniki, które dodaję zawierają cenne antyoksydanty i niezbędne witaminy np. taka kurkuma, o której antyrakowych właściwościach piszę w artykule „kurkuma zabija raka a nie człowieka” czy owoce, które również działają antynowotworowo /Najlepsze owoce na raka – niezwykłe właściwości znanych roślin/.
Takie szybkie sałatki lubię robić najbardziej, z resztą tak jak i wszystkie szybkie dania. Cenię prostotę, gdyż już nie raz się przekonałam że najprostsze potrawy są najlepsze. Zbytnie wydziwianie i mieszanie smaków nie zawsze dobrze się kończy. Poza tym nie za bardzo lubię przesiadywać w kuchni…
Czego więc będzie Ci potrzeba do wykonania tej mega szybkiej sałatki?
Składniki na szybką sałatkę z rukolą, bananem, kiwi i rodzynkami
- 4 duże garście rukoli
- 1 banan
- 1 małe kiwi
- garść ziaren słonecznika /może być ciut podprażony/
- garść rodzynek niesiarkowanych
- nierafinowana oliwa tłoczona na zimno
- 1 łyżeczka tahini /można pominąć/
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie tarta pestka awokado /więcej na temat pestki: „Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie?”/
Wykonanie szybkiej sałatki trwa zaledwie chwilę
- rukolę umyj a najlepiej przeprowadź jej kąpiel kwasowo-zasadową w celu usunięcia ewentualnych pestycydów /więcej o kąpieli tutaj „Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców szybko i tanio”/
- następnie porwij ją rękoma na mniejsze kawałki
- banana i kiwi pokrój na kawałki, dodaj do rukoli
- do sałatki wrzuć rodzynki niesiarkowe, słonecznik i startą pestkę z awokado
- polej wszystko oliwą,dodaj tahini, posyp przyprawami i wymieszaj
- na koniec dodaj soku z cytryny i powtórnie wymieszaj
Pamiętaj
- nie mieszaj zbyt agresywnie aby banany się nie rozciapciały
- jeśli nie odpowiadają Ci z jakichś względów dawki przypraw, śmiało modyfikuj pod siebie. Ja np. lubię dość dużo soku z cytryny więc być może dla Ciebie będzie za kwaśno.
Takim oto sposobem szybka sałatka jest gotowa. To, że jest prosta to nic. To istna bomba dla zdrowia. Jak już wspominałam zawiera szereg witamin, antyoksydantów, dobrych tłuszczy na zimno i wiele innych cennych składników. Nie pozostaje nic innego jak tylko kosztować…
Przyznam, że niekonwencjonalne połączenia, ale chętnie się skuszę 🙂
zapisuję sobie do przetestowania
🙂 to połączenie działa wyśmienicie na moje kubki smakowe
Oryginalna sałatka, jutro próbuję! Na pewno przekonuje mnie fakt, że posiada tyle zdrowych składników: kurkuma, kardamon, kiwi czy rukola. A słoneczniki też wolę lekko podprażone na suchej patelni. Dzięki za przepis 🙂
No właśnie ja też wolę podprażone ale temperatura niszczy wiele cennych składników w nim zawartych ale w tym przypadku moje lenistwo jest sprzymierzeńcem i nie chce mi się prażyć. Wrzucam więc takie surowe i zajadam 😉
Zrobiłem i muszę przyznać że bardzo dobre.Rukola jest super
No ba, jakby inaczej 😉 Rukola jest świetna bo ten jest ostrawy smaczek świetnie się komponuje z owocami. Jak to odkryłam rukola z owocami jest dla mnie najlepszym połączeniem 🙂
Bardzo ciekawy przepis!
Mam ochotę wypróbować!
Pozdrawiam ciepło! 🙂
🙂 Smacznego
Uwielbiam rukolę, ale takiego połączenia na słodko, jeszcze nie próbowałam. 🙂
Hmmm brzmi dość ciekawie i…. to może być właśnie bardzo smaczne!! A jakby zamiast rukoli dać szpinak baby (bo taki mam w lodówce) też będzie ok?
Będzie ok bo i taki zestaw próbowałam ale z rukolą i tak smakuje mi najlepiej 😉
Szukam włąśnie sałatkowej inspiracji i ten pomysł bardzo mi się spodobał, dopóki nie odtarłam do składników jakimi jest kurkuma, kardamon i gałka muszkatołowa. Niestety, dla mnie nie do przełknięcia 🙁 Ale muszę przyznać, że pomysł na połączenie tych wszystkich składników jest bardzo oryginalny.
O kurcze ale ludzie się różnią dla mnie to najsmakowitsze przyprawy pod słońcem ;)poza tym zaliczają się do super foods więc korzyść podwójna.
Bardzo ciekawy przepis! Nie wpadłabym na to, żeby połączyć banany i kiwi z rukolą! Do sałatek dodawałam jak dotąd granat albo cząstki pomarańczy czy grejpfruta. Zapisuję sobie ten przepis na przyszłość i na pewno go wkrótce wypróbuję!
Silne słodkie akcenty nie sa moimi ulubionymi, ale na zimową aurę, naturalne słodkości są idealne. Fajna propozycja do pracy. Pudełeczko pysznej i PIĘKNEJ sałatki 🙂
Do pudełka jak najbardziej a słodka jest faktycznie ale ja takie lubię…tym bardziej, że to naturalna słodycz a nie z białej rafinady 😉
O kurcze, z takim połączeniem jeszcze się nie spotkałam 🙂 Zazwyczaj rukolę łączyłam standardowo – z warzywami i słonymi składnikami. Ale lubię takie eksperymenty w kuchni, koniecznie muszę spróbować 🙂
🙂 Dla mnie rukola z owocami to bomba smakowa, w sumie odkąd posmakowałam to połączenie inaczej rukoli nie jadam 😉 A eksperymenty w kuchni uwielbiam choć pozostaje po nich niezły bałagan…