Tym razem przepis na młodą kapustę duszoną z koperkiem. Musiałam go zamieścić na blogu gdyż jest to potrawa, do której mam ogromny sentyment. Aż dziwnym jest, że takie łatwe i szybkie danie może wyróżniać się tak wyrafinowanym smakiem. To również jeden z niewielu moich przepisów, który wymaga wręcz ograniczonej ilości przypraw. W tym przypadku nadmiar nie jest wskazany. Do tego kapusta to wyjątkowo zdrowe warzywo o właściwościach przeciwrakowych. Więcej o jej walorach piszę w artykule pt:“Najzdrowsze warzywa czyli przeciwrakowa dwunastka krzyżowa”.
Zatem do dzieła miłe Panie i Panowie!
Przepis na młodą kapustę z siekanym koperkiem
Składniki
- 1 główka młodej kapusty /musi być zwarta i twarda/
- 2 pęczki koperku
- 1 jogurt naturalny bio /może być roślinny/
- odrobina ekologicznej mąki kukurydzianej /obowiązkowo ekologicznej gdy w innym wypadku zafundujesz sobie produkt GMO, kukurydza to jedno z najchętniej modyfikowanych genetycznie zbóż o czym poczytasz we wpisie “O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!”/
- sól i pieprz
Wykonanie
- kapustę poszatkuj nożem lub na szatkownicy. Osobiście wygodniej mi się szatkuje ostrym, długim nożem
- poszatkowaną kapustę przelej wrzątkiem na sicie
- wrzuć do gara
- dodaj ze 3 łyżki wody zanim kapusta puści własny sok
- duś na niewielkiej mocy grzewczej co by nie przypalić, zerkaj czasami do gara i mieszaj kapustę
- duś pod przykryciem do miękkości, zazwyczaj ok 20 minut. Pamiętaj aby nie przesadzić bo wyjdzie mamałyga. Próbuj w międzyczasie i poprzestań jeśli stan miękkości Cię zadowala. Ja lubię np. taką średnio twardawą
- mniej więcej w połowie duszenia dodaj posiekany drobno koperek
- na sam koniec do jogurtu wsyp 1 łyżkę mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i dodaj do kapusty. Wszystko wymieszaj i ciesz się balsamicznym smakiem tej prostej acz wyrafinowanej potrawy
I gotowe, prawda że łatwe i szybkie danie do wykonania? Ten przepis na młodą kapustę pamiętam z babcinych i maminych obiadów. Mogłam tego pochłonąć naprawdę imponujące ilości. W sumie tak pozostało mi do dziś…