Tym razem przepis na młodą kapustę duszoną z koperkiem. Musiałam go zamieścić na blogu gdyż jest to potrawa, do której mam ogromny sentyment. To taki smak dzieciństwa. Przepis skradłam babci ale mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko temu. Aż dziwnym jest, że takie łatwe i szybkie danie może wyróżniać się tak wyrafinowanym smakiem. To również jeden z niewielu moich przepisów, który wymaga wręcz ograniczonej ilości przypraw. W tym przypadku nadmiar nie jest wskazany. Do tego kapusta to wyjątkowo zdrowe warzywo o właściwościach przeciwrakowych. Więcej o jej walorach piszę w artykule pt:„Najzdrowsze warzywa czyli przeciwrakowa dwunastka krzyżowa”.
Na moim kanale na YouTube zamieściłam >> film jak krok po kroku robię taką kapustę. Zatem do dzieła miłe Panie i Panowie!
Przepis na młodą kapustę z siekanym koperkiem
Składniki
- 1 główka młodej kapusty /musi być zwarta i twarda/
- 2 pęczki koperku
- 1 jogurt naturalny bio /może być roślinny/
- odrobina ekologicznej mąki kukurydzianej /obowiązkowo ekologicznej gdy w innym wypadku zafundujesz sobie produkt GMO, kukurydza to jedno z najchętniej modyfikowanych genetycznie zbóż o czym poczytasz we wpisie „O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!”/
- sól i pieprz
Wykonanie
- kapustę poszatkuj nożem lub na szatkownicy. Osobiście wygodniej mi się szatkuje ostrym, długim nożem
- poszatkowaną kapustę przelej wrzątkiem na sicie
- wrzuć do gara
- dodaj ze 3 łyżki wody zanim kapusta puści własny sok
- duś na niewielkiej mocy grzewczej co by nie przypalić, zerkaj czasami do gara i mieszaj kapustę
- duś pod przykryciem do miękkości, zazwyczaj ok 20 minut. Pamiętaj aby nie przesadzić bo wyjdzie mamałyga. Próbuj w międzyczasie i poprzestań jeśli stan miękkości Cię zadowala. Ja lubię np. taką średnio twardawą
- mniej więcej w połowie duszenia dodaj posiekany drobno koperek
- na sam koniec do jogurtu wsyp 1 łyżkę mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i dodaj do kapusty. Wszystko wymieszaj i ciesz się balsamicznym smakiem tej prostej acz wyrafinowanej potrawy
I gotowe, prawda że łatwe i szybkie danie do wykonania? Ten przepis na młodą kapustę pamiętam z babcinych i maminych obiadów. Mogłam tego pochłonąć naprawdę imponujące ilości. W sumie tak pozostało mi do dziś…
Jakoś tak nie przepadam za młodą kapustą, w dzieciństwie była dodatkiem do klusek z truskawkami i psuła ich smak.
Nie jest to dziwne bo do klusek z truskawkami wcale nie pasuje.
Fantastyczne danie! Dziękuję za ten przepis 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂
SC
Dokładnie fantastyczne i takie szybkie oraz proste 😉 pozdrawiam gorąco
Pychotka 😀
Uwielbiam młodą kapustę. Co roku na wiosnę ją przyrządzam 🙂
No ba jak jej nie uwielbiać 🙂 pozdrawiam
Też robię taką kapustę tylko trochę inaczej 😉
Dzięki za przepis, lubię młodą kapustę 🙂
Lubię młodą kapustę, dzięki za przepis 🙂
😉 proszę bardzo
Jeszcze nigdy nie jadłam kapusty w takiej formie. Wstyd! Chyba 🙂
Aj tam wstyd 🙂 ale polecam spróbować
Dziś jadłam. Robię troszkę inaczej, może wypróbuję Twoją wersję przy najbliższej okazji … 🙂
No tak Karolino bo ją można przyrządzać na wiele sposobów 🙂 jak komu pasuje i na co akurat ma chęć
takie sentymentalne danie, kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂
No właśnie, mi również 🙂
Smak dzieciństwa, ja probowałam powtórzyć ale zawsze coś… Spróbuję Twój przepis może się uda 🙂
Uda się uda 🙂 jest banalnie prosty
Moje ulubione danie wiosenne, mogę jeść je w kółko 🙂 A do tego Twoja wersja jest faktycznie bardzo prosta.
No ba, musi być prosta!! Szkoda życia na mieszanie w garach a i dla zdrowia to lepsze 🙂