Zupa jarzynowa to potrawa, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem uraczę Cię przepisem na fajną zupę krem skomponowaną wyłącznie z zielonych warzyw.Jeśli czytasz mojego bloga pewnie wiesz jak ważnym daniem są zupy. Osobiście je uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Przygotowanie tej kremowej zupy jarzynowej skomplikowane nie jest a rezultat iście królewski. Do tego to danie jest mało kaloryczne i zdrowe. Ponadto zielony groszek, który jest jednym ze składników owej zupy ma wiele ciekawych właściwości o których piszę w artykule „Gdy w sypialni chcesz szokować czas zielony groszek wyhodować!” ;).
Składniki na wywar warzywny
- 1/2 małego selera
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 niewielkie korzenie pietruszki
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren angielskich
- ok 1 litra wody
Składniki na zupę jarzynową kremową z zielonych warzyw
- 1 niewielka cukina
- 2 garście zielonego groszku /może być mrożony lub suszony, nie polecam zapuszkowanego/
- 2 garście fasolki szparagowej /może być mrożona/
- 6 większych różyczek brokuła
- 4 ząbki czosnku polskiego
- pestki dyni do posypania
- szczypiorek do posypania
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego dla lepszej wchłanialności kurkuminy
- opcjonalnie kawałeczki suchego pieczywa do posypania
Wykonanie zupy jarzynowej kremowej z zielonych warzyw
- najpierw gotuj wywar przez ok 30 minut. Warzywa z wywaru wyciągnij i wykorzystaj do innego dania
- do gotowego wywaru dodaj pozostałe, pokrojone warzywa i gotuj do ich miękkości
- dopraw przyprawami
- ściągnij ze źródła ciepła i trochę przestudź, dodaj zmiażdżony czosnek. Jeśli chcesz i lubisz, na tym etapie możesz dodać nierafinowanego oleju kokosowego
- następnie zblenduj w blenderze kielichowym lub żyrafką. Ja blenduję żyrafką /blender ręczny/ bo mniej jest z nią zachodu podczas mycia. Jednak do blendowania zup trzeba mieć mocniejszą żyrafkę z wyższym mieszadłem aby nie bryzgało wokoło.
- jeśli zupka jest za chłodna, powtórnie ją podgrzej
- sypnij na wierzch szczypiorku i pestek dyni. Ja nie prażę gdyż podczas prażenia wydzielają się trujące akrylamidy i pestki tracę wiele drogocennych substancji
- do zupy możesz dodać kawałki wysuszonego, dobrego chleba. Zawsze mam takich zapas, chleb piekę samodzielnie na zakwasie i zawsze jakieś resztki pozostają, z których robię a`la tartą bułkę i rwę na małe kawałki właśnie jako dodatek do takich zupek. Potem te kawałki dokładnie suszę.
Jak widzisz ta zupa jarzynowa jest prosta i szybka do przygotowania. Dodatkowo jak będziesz blendować żyrafką /moje ulubione narzędzie w kuchni/to ominie Cię przykra czynność mycia kielicha. Brrr ja akurat tego nie cierpię….
Powodzenia zatem i czekam niecierpliwie na relację z degustacji :).
Piękny kolor 🙂
Uwielbiam zupy z dodatkiem pestek 🙂
Ja również, dodają ciekawego posmaku 😉
Jaki intensywny kolor ma zupą. Ja bym zostawiła warzywa w całośći, tak lubię najbardziej
To jest przepis na zupę krem!! Pozostawianie warzyw w całości w tym przypadku odmienia zupełnie przepis!! Wówczas powstanie inna zupa niemniej również smaczna. Ja lubię kremowe zupy jednak nie wszystkie. Pod tym względem jestem wybredna.
Nigdy nie przepadałam za jarzynową, ale może w postaci zupy kremu mi posmakuje. 🙂
Spróbuj 🙂
Ah, ta soczysta zieleń z chęcią spróbuję
Uwielbiam zupy z dodatkiem pestek dyni 🙂
Ja podobnie 🙂
Ojeju jak cudna zupcia, aż zachciało mi się jeść 🙂
Nic prostszego, wystarczy ugotować 🙂
Włśnie szukam pomysłów na fajne zupy kremy więc z tym przepisem wstrzeliłaś się idealnie 😉
Super 😉
Uwielbiamy zupy, najbardziej kremy 🙂 Wygląda zdrowo i pysznie. Pozdrawiamy.
Kremy również lubię ale muszą być konkretnie przyprawione aby nie były mdłe 🙂
Ma piękny kolor, aż chce się ją zjeść 🙂
Tak kolorek wychodzi piękny 🙂 Nie dość że pyszna to ładna
Piękny blog! 🙂 Lecę Cię obserwować i polubić na Facebooku 🙂
Będę korzystać z Twoich przepisów! 🙂
Polecam się Mona 🙂 dziękuję
wyglada fantastycznie chetniw yprobuje ten przepis np na jakiejs imprezie rodzinnej 🙂
Powodzenia 🙂
Pyszności, jak to dobrze, że nie widzę mięsa w wywarze…
Wszystkie moje zupy gotowane są na wywarach wyłącznie warzywnych 😉
Przepiękny kolor! Aż chce się ją zjeść ! I tyle witamin w środku 🙂 Super przepis 🙂
No witamin może mniej bo to jednak potrawa gotowana ale faktycznie wiele cennych składników mimo wszystko pozostaje 😉
omnomnom <3 wygląda przepysznie 😀
To mało, jest mega pyszna 😉
Uwielbiam groszek, mogę jeść w każdej postaci i do tego taaki zdrowy, dziękuję za wspaniały pomysł 🙂
Ja również kocham groszek zielony a najbardziej świeżo zerwany 🙂 w tej zupie też mi niesamowicie smakuje
Wszystko super ale muszę czymś zastąpić groszek bo zwyczajnie nie znoszę:] Pozdrawiam
Po prostu go omiń 🙂 a tak na marginesie nie rozumiem, jak można nie lubić zielonego groszku 😉