Warning: Undefined array key "wc_confirm_rate_edit" in /home/platne/serwer20812/public_html/rytmynatury.pl/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1197
Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie z głębią koloru
Udostępnij

Barszcz czerwony na zakwasie to taka nasza tradycyjna potrawa. Podawana głównie na wigilię, dlatego też jest daniem bezmięsnym. Zbyt rzadko jednak gości na naszych stołach a odpowiednio przyrządzony barszczyk stanowi istną bombę zdrowotną bogatą w pożyteczne dla naszego organizmu laktobakterie, bowiem nasz barszcz przygotujemy na naturalnie fermentowanym zakwasie z buraków.

Jak wykonać zakwas z buraków w warunkach domowych piszę w artykule – Zakwas z buraków naturalnie fermentowany jako super lek. Taki zakwas to obowiązkowa pozycja w każdym domu więc nie ma się co ociągać tylko zabrać do pędzenia tego eliksiru zdrowia i młodości. Barszcz można przygotować bez dodatku zakwasu ale to już nie będzie to samo.

Istnieją również dwie opcje wykonania zupy a mianowicie używając świeżych buraków lub buraków kiszonych pozostałych po przefermentowaniu zakwasu.

barsz czerwony na zakwasie

Składniki na barszcz czerwony na zakwasie

  • 8 średnich buraków świeżych lub kiszonych z zakwasu
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia małego selera
  • garść suszonych grzybów
  • sok z cytryny do smaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 płaskich łyżek majeranku
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 6 sztuk goździków
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • 1 i pół szklanki zakwasu z buraków
  • miód /opcjonalnie/
  • ok 3 l. wody

Barszcz czerwony na zakwasie – przygotowanie

  • Grzyby wypłucz i namocz przez noc. Jeśli zapomnisz nic straconego. Wystarczy jak je namoczysz we wrzątku ok 30 minut.
  • Jeżeli przygotowujesz barszcz czerwony ze świeżych buraków to obierz je i pokrój w plasterki. Jeśli nie chcesz obierać buraków, najpierw musisz je dokładnie wyszorować a następnie wykonać kąpiel w celu usunięcia ewentualnych pestycydów. Natomiast jeśli posiadasz buraczki kiszone z zakwasu to wykorzystujesz je i odpada Ci praca z obieraniem i krojeniem 🙂
  • Do garnka z wodą wrzuć ziele angielskie, listki laurowe, goździki, obrane warzywa ewentualnie przekrojone na pół.
  • Jak wywar się ugotuje, wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w plasterki buraki, grzyby i dodaj soku z cytryny /ok 3 łyżek/.
  • Pamiętaj aby nie gotować buraków, niech dochodzą do miękkości na niewielkiej mocy! Jeżeli buraki będą buzować, barszcz nie uzyska tej głębokiej czerwieni.
  • W czasie gotowania dodaj pokrojone w kostkę, wcześniej namoczone grzyby. Pod koniec gotowania wsyp majeranek i pokrojone ząbki czosnku. Gotuj jeszcze chwilę, dopraw i wyłącz. Jeśli wolisz bardziej ostry smak, możesz dodać większą ilość czosnku
  • Teraz należy dodać zakwasu z buraków. Nie rób tego jeśli barszcz jest bardzo gorący. Musi choć trochę przestygnąć. Chodzi o to aby wysoka temperatura nie zniszczyła pożytecznych laktobakterii z zakwasu.
  • Następnie dodaj jeszcze soku z cytryny jeśli barszcz jest za mało kwaśny. Z sokiem jednak uważaj i dodawaj stopniowo, próbując zupę. Łatwo można przedobrzyć i barszcz wyjdzie za kwaśny. Jeśli gotujesz barszcz czerwony z buraków kiszonych, soku z cytryny nie trzeba już dodawać, ponieważ buraki są wystarczająco kwaśne. Również z przyprawami trzeba uważać. Sól, czarny pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i majeranek to zupełnie idealna opcja i nic więcej nie trzeba dodawać. Wówczas wychodzi barszcz o jak najbardziej klasycznym smaku. Czasami wraz z zakwasem dodaję trochę miodu /zazwyczaj jak barszcz wyszedł za kwaśny/ jednak i tu trzeba uważać. Lepiej dać za mało niż przedobrzyć. Można zacząć od połowy łyżeczki, dokładnie wymieszać i po zupełnym rozpuszczeniu próbować.

Przygotowany w ten sposób barszcz czerwony na zakwasie ma głęboki czerwony, piękny kolor, wspaniały aromat i nieziemski smak. Wspaniale nadaje się na wigilijny stół w towarzystwie uszek jak i na codzienne danie podany np. z ziemniakami pokraszonymi zeszkloną cebulką. Jednym słowem – pychotka.

Nie jest to skomplikowana potrawa więc każdy nawet laik jest w stanie ją wykonać.  Wyśmienity również jest jako ciepły napój i doskonały na dolegliwości związane z kacem 😉 . Ważnym jest aby przy podgrzewaniu nie przesadzić i nie zagotować barszczu. Niewskazane jest również jak już wspominałam przekombinowanie z przyprawami czy składnikami. Zbyt duża różnorodność zabije prawdziwy smak barszczu a przecież nie o to chodzi.

Jeżeli chcesz wiedzieć jak robię ten wspaniały barszcz czerwony na zakwasie, wpadaj na mój kanał na YouTube i oglądaj film.

Zatem głęboko czerwonego barszczyku…

8
0
Skomentujx