Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie aby zachwycał głębią koloru

Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie aby zachwycał głębią koloru

Udostępnij

Barszcz czerwony na zakwasie to taka nasza tradycyjna potrawa. Podawana głównie na wigilię, dlatego też jest daniem bezmięsnym. Zbyt rzadko jednak gości na naszych stołach a odpowiednio przyrządzony barszczyk stanowi istną bombę zdrowotną bogatą w pożyteczne dla naszego organizmu laktobakterie, bowiem nasz barszcz przygotujemy na naturalnie fermentowanym zakwasie z buraków.

Jak wykonać zakwas z buraków w warunkach domowych piszę w artykule – Zakwas z buraków naturalnie fermentowany jako super lek. Taki zakwas to obowiązkowa pozycja w każdym domu więc nie ma się co ociągać tylko zabrać do pędzenia tego eliksiru zdrowia i młodości. Barszcz można przygotować bez dodatku zakwasu ale to już nie będzie to samo.

Istnieją również dwie opcje wykonania zupy a mianowicie używając świeżych buraków lub buraków kiszonych pozostałych po przefermentowaniu zakwasu.

barsz czerwony na zakwasie

Składniki na barszcz czerwony na zakwasie

  • 8 średnich buraków świeżych lub kiszonych z zakwasu
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia małego selera
  • garść suszonych grzybów
  • sok z cytryny do smaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 płaskich łyżek majeranku
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 6 sztuk goździków
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • 1 i pół szklanki zakwasu z buraków
  • miód /opcjonalnie/
  • ok 3 l. wody

Barszcz czerwony na zakwasie – przygotowanie

  • Grzyby wypłucz i namocz przez noc. Jeśli zapomnisz nic straconego. Wystarczy jak je namoczysz we wrzątku ok 30 minut.
  • Jeżeli przygotowujesz barszcz czerwony ze świeżych buraków to obierz je i pokrój w plasterki. Jeśli nie chcesz obierać buraków, najpierw musisz je dokładnie wyszorować a następnie wykonać kąpiel w celu usunięcia ewentualnych pestycydów. Natomiast jeśli posiadasz buraczki kiszone z zakwasu to wykorzystujesz je i odpada Ci praca z obieraniem i krojeniem 🙂
  • Do garnka z wodą wrzuć ziele angielskie, listki laurowe, goździki, obrane warzywa ewentualnie przekrojone na pół.
  • Jak wywar się ugotuje, wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w plasterki buraki, grzyby i dodaj soku z cytryny /ok 3 łyżek/.
  • Pamiętaj aby nie gotować buraków, niech dochodzą do miękkości na niewielkiej mocy! Jeżeli buraki będą buzować, barszcz nie uzyska tej głębokiej czerwieni.
  • W czasie gotowania dodaj pokrojone w kostkę, wcześniej namoczone grzyby. Pod koniec gotowania wsyp majeranek i pokrojone ząbki czosnku. Gotuj jeszcze chwilę, dopraw i wyłącz. Jeśli wolisz bardziej ostry smak, możesz dodać większą ilość czosnku
  • Teraz należy dodać zakwasu z buraków. Nie rób tego jeśli barszcz jest bardzo gorący. Musi choć trochę przestygnąć. Chodzi o to aby wysoka temperatura nie zniszczyła pożytecznych laktobakterii z zakwasu.
  • Następnie dodaj jeszcze soku z cytryny jeśli barszcz jest za mało kwaśny. Z sokiem jednak uważaj i dodawaj stopniowo, próbując zupę. Łatwo można przedobrzyć i barszcz wyjdzie za kwaśny. Jeśli gotujesz barszcz czerwony z buraków kiszonych, soku z cytryny nie trzeba już dodawać, ponieważ buraki są wystarczająco kwaśne. Również z przyprawami trzeba uważać. Sól, czarny pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i majeranek to zupełnie idealna opcja i nic więcej nie trzeba dodawać. Wówczas wychodzi barszcz o jak najbardziej klasycznym smaku. Czasami wraz z zakwasem dodaję trochę miodu /zazwyczaj jak barszcz wyszedł za kwaśny/ jednak i tu trzeba uważać. Lepiej dać za mało niż przedobrzyć. Można zacząć od połowy łyżeczki, dokładnie wymieszać i po zupełnym rozpuszczeniu próbować.

Przygotowany w ten sposób barszcz czerwony na zakwasie ma głęboki czerwony, piękny kolor, wspaniały aromat i nieziemski smak. Wspaniale nadaje się na wigilijny stół w towarzystwie uszek jak i na codzienne danie podany np. z ziemniakami pokraszonymi zeszkloną cebulką. Jednym słowem – pychotka.

Nie jest to skomplikowana potrawa więc każdy nawet laik jest w stanie ją wykonać.  Wyśmienity również jest jako ciepły napój i doskonały na dolegliwości związane z kacem 😉 . Ważnym jest aby przy podgrzewaniu nie przesadzić i nie zagotować barszczu. Niewskazane jest również jak już wspominałam przekombinowanie z przyprawami czy składnikami. Zbyt duża różnorodność zabije prawdziwy smak barszczu a przecież nie o to chodzi.

Jeżeli chcesz wiedzieć jak robię ten wspaniały barszcz czerwony na zakwasie, wpadaj na mój kanał na YouTube i oglądaj film.

Zatem głęboko czerwonego barszczyku…

 



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Eleonora
Eleonora
9 miesięcy temu

Ale pysznie wygląda ten barszcz. Zrobiłam z ciekawości i wychodzi smaczny. Mniamm

Mirosław Jabłoński Zakopane

wITAM PRZEMIŁĄ I UROCZĄ :::GOSPOSIE”””” ZE SUPEROWYMI DANIAMI ALE MY JU STARSZE OSOBY I NIE MAMY NATYLE SI L ABY TYLE TEGO DOBREGO SZYKOWAĆ NAJLEPSZE NAJPROŚCIEJSZE I SZYBKO ROBIONE POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SAMYCH SMAKOWITOŚCI I ŚMACZNYCH POTRAW W TAK POWAŻNY E\WIECZÓR WIGILIJNY DLA WSZYSTKICH JAK NAJLEPSZE I NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA mIROSŁAW Z RODZINĄ

Pichceniomania
2 lat temu

Pycha, muszę wypróbować taką wersję, zwłaszcza dodatek grzybków, bo u mnie nigdy się ich nie dodawało, a pomysł fajny 🙂

Anka
Anka
4 lat temu

napiszę krótko i na temat- MNIAM:)
ps. czy orzechy piorące nie mają brzydkiego zapachu i czy stosowałaś kiedyś żel z siemienia lnianego na włosy?

trackback

[…] samego picia zakwasu, przygotowuję na jego bazie wyśmienity jarski barszczyk, który bardzo często gości na moim […]

7
0
Skomentujx
()
x