Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!

Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!

Udostępnij

Flaczki z boczniaków to świetna alternatywa dla znanych aczkolwiek nie przez wszystkich jadanych flaków mięsnych. Jeśli jeszcze nie znasz tej zupki koniecznie wypróbuj! Zupa smakuje nieziemsko, kusząco pachnie a wygląda jak klasyczne flaczki. Naprawdę, niektórzy nawet się nie połapali, że jedzą wegetariańskie flaczki. Nie chodzi tu oczywiście o odtwarzanie smaku tych tradycyjnych flaków ale o fakt, że potrawa jest bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania.

Warto również wiedzieć, że boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc należy po nie sięgać jak najczęściej. Np. są źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin w szczególności z grupy B- kwas foliowy, tiaminę, niacynę czy ryboflawinę. Ze względu na zawartość lektyn, boczniaki wykazują zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Ciekawym związkiem występującym w boczniakach jest β-glukan, naturalny polisacharyd odpowiedzialny za stymulację układu odpornościowego. Obniżają również ciśnienie krwi. To jednak tylko niektóre z właściwości zdrowotnych boczniaków, o których wspomniałam przy okazji i w celu zachęcenia do zainteresowania się tym pysznym i zdrowym grzybem. W ogóle uważam, że grzyby traktowane są po macoszemu i niewiele osób wie, że tak naprawdę są bardzo zdrowe i warto wzbogacać o nie nasze dania. Przy tym są niezwykle pyszne i wykwintne.

flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków – składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka masła
  • 2, 5 litra wody

Flaczki z boczniaków – wykonanie

  • Boczniaki wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
  • Pokrój je w paseczki.
  • Warzywa pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.
  • Wszystko uduś w małej ilości wody w garnku pod przykryciem
  • Jak warzywa i grzyby będę miękkie, dodaj resztę wody, ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i gotuj nadal aż ziemniaki będą gotowe.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i jeśli chcesz łyżkę dobrego masła prawdziwego.

Ot i cała filozofia przygotowania flaczków z boczniaków. Jak widzisz nie ma tu nic skomplikowanego i zaręczam, że każdemu ta potrawa wyjdzie o ile nie przesoli albo nie przepieprzy. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych o których będziesz mieć okazję przekonać się samodzielnie taka zupka jest niezwykle odżywcza, zdrowa oraz dietetyczna, idealna na utrzymanie smukłej sylwetki. Taka fit potrawa a mimo to spokojnie można się najeść większym talerzem takiej zupy.



Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

14
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
2 Thread replies
0 Obserwatorzy
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
JolantaKasiaDeeMlodzi na DorobkuPichceniomania Recent comment authors
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jolanta
Gość
Jolanta

Dziękuje za przepis.Zrobiłam mi i mężowi smakowało.Gorzej z dziecmi no ale im ciężko dogodzić.Pozdrawiam

Kasia
Gość

Do tej pory boczniaki wykorzystywałam tylko na wegetariańskie kotlety, ale chętnie spróbuję Twojego przepisu. Ja kiedyś jeszcze robiłam flaki z kalmarów jako ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych 🙂

Dee
Gość

A właśnie szukałam przepisu na boczniaki, bo juz mam dość smażonych. Super. Pięknie dziękuję

Mlodzi na Dorobku
Gość

Powiem Ci, że do flaków mnie nie przekonasz 😉

Pichceniomania
Gość

Fantastyczny pomysł. Bardzo lubię boczniaki lecz flaczków z nich jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Czas to nadrobić. Super przyprawione!

Maria
Gość

Nie miałam pojęcia, że boczniaki są takie zdrowe! Uwielbiam je, ale zwykle jadłam tradycyjnie – w formie smażonych kotletów. Chyba muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda apetycznie 🙂

Małgorzata Hert
Gość
Małgorzata Hert

Ja je uwielbiam… choć normalnych flaków ie zjem. Twoje wyglądają mega apetycznie

Karina
Gość

Ostatnio bardzo zasmakowały mi boczniaki, dodatkowo przestałam jeść mięso, więc koniecznie zapisuję przepis i będę próbować tych smakowitości <3

roomrebel
Gość

mniom mniom mniom 🙂 uwielbiam boczniaki 🙂

Karolina Niedziela | Sunday\'s Diet
Gość

Mój mąż dałby się pociąć za taki obiad. Może mu zrobię przyjemność na Walentynki 🙂

Mariusz
Gość
Mariusz

Jadłem pierwszy raz w restaurcji Anatomia Smaku w Zagnańsk k/kielc byłem zaskoczony rewelacyjnym smakiem. polecam.

Danka
Gość

Z kurczaka już robiłam ale z boczniaków jeszcze nie, musze spróbowac:-)

Inline
Inline