Udostępnij

Flaczki z boczniaków to świetna alternatywa dla znanych aczkolwiek nie przez wszystkich jadanych flaków mięsnych. Jeśli jeszcze nie znasz tej zupki koniecznie wypróbuj! Zupa smakuje nieziemsko, kusząco pachnie a wygląda jak klasyczne flaczki. Naprawdę, niektórzy nawet się nie połapali, że jedzą wegetariańskie flaczki. Nie chodzi tu oczywiście o odtwarzanie smaku tych tradycyjnych flaków ale o fakt, że potrawa jest bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania.

Warto również wiedzieć, że boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc należy po nie sięgać jak najczęściej. Np. są źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin w szczególności z grupy B- kwas foliowy, tiaminę, niacynę czy ryboflawinę. Ze względu na zawartość lektyn, boczniaki wykazują zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Ciekawym związkiem występującym w boczniakach jest β-glukan, naturalny polisacharyd odpowiedzialny za stymulację układu odpornościowego. Obniżają również ciśnienie krwi. To jednak tylko niektóre z właściwości zdrowotnych boczniaków, o których wspomniałam przy okazji i w celu zachęcenia do zainteresowania się tym pysznym i zdrowym grzybem. W ogóle uważam, że grzyby traktowane są po macoszemu i niewiele osób wie, że tak naprawdę są bardzo zdrowe i warto wzbogacać o nie nasze dania. Przy tym są niezwykle pyszne i wykwintne.

flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków – składniki

  • 500 g boczniaków
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka masła
  • 2, 5 litra wody

Flaczki z boczniaków – wykonanie

  • Boczniaki wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
  • Pokrój je w paseczki.
  • Warzywa pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.
  • Wszystko uduś w małej ilości wody w garnku pod przykryciem
  • Jak warzywa i grzyby będę miękkie, dodaj resztę wody, ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i gotuj nadal aż ziemniaki będą gotowe.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i jeśli chcesz łyżkę dobrego masła prawdziwego.

Ot i cała filozofia przygotowania flaczków z boczniaków. Jak widzisz nie ma tu nic skomplikowanego i zaręczam, że każdemu ta potrawa wyjdzie o ile nie przesoli albo nie przepieprzy. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych o których będziesz mieć okazję przekonać się samodzielnie taka zupka jest niezwykle odżywcza, zdrowa oraz dietetyczna, idealna na utrzymanie smukłej sylwetki. Taka fit potrawa a mimo to spokojnie można się najeść większym talerzem takiej zupy.

14
0
Skomentujx