Flaczki z boczniaków to świetna alternatywa dla znanych aczkolwiek nie przez wszystkich jadanych flaków mięsnych. Jeśli jeszcze nie znasz tej zupki koniecznie wypróbuj! Zupa smakuje nieziemsko, kusząco pachnie a wygląda jak klasyczne flaczki. Naprawdę, niektórzy nawet się nie połapali, że jedzą wegetariańskie flaczki. Nie chodzi tu oczywiście o odtwarzanie smaku tych tradycyjnych flaków ale o fakt, że potrawa jest bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania.
Warto również wiedzieć, że boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc należy po nie sięgać jak najczęściej. Np. są źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin w szczególności z grupy B- kwas foliowy, tiaminę, niacynę czy ryboflawinę. Ze względu na zawartość lektyn, boczniaki wykazują zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Ciekawym związkiem występującym w boczniakach jest β-glukan, naturalny polisacharyd odpowiedzialny za stymulację układu odpornościowego. Obniżają również ciśnienie krwi. To jednak tylko niektóre z właściwości zdrowotnych boczniaków, o których wspomniałam przy okazji i w celu zachęcenia do zainteresowania się tym pysznym i zdrowym grzybem. W ogóle uważam, że grzyby traktowane są po macoszemu i niewiele osób wie, że tak naprawdę są bardzo zdrowe i warto wzbogacać o nie nasze dania. Przy tym są niezwykle pyszne i wykwintne.
Flaczki z boczniaków – składniki
- 500 g boczniaków
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół małego selera
- 1 cebula
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 3 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka masła
- 2, 5 litra wody
Flaczki z boczniaków – wykonanie
- Boczniaki wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
- Pokrój je w paseczki.
- Warzywa pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.
- Wszystko uduś w małej ilości wody w garnku pod przykryciem
- Jak warzywa i grzyby będę miękkie, dodaj resztę wody, ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i gotuj nadal aż ziemniaki będą gotowe.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i jeśli chcesz łyżkę dobrego masła prawdziwego.
Ot i cała filozofia przygotowania flaczków z boczniaków. Jak widzisz nie ma tu nic skomplikowanego i zaręczam, że każdemu ta potrawa wyjdzie o ile nie przesoli albo nie przepieprzy. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych o których będziesz mieć okazję przekonać się samodzielnie taka zupka jest niezwykle odżywcza, zdrowa oraz dietetyczna, idealna na utrzymanie smukłej sylwetki. Taka fit potrawa a mimo to spokojnie można się najeść większym talerzem takiej zupy.
Dziękuje za przepis.Zrobiłam mi i mężowi smakowało.Gorzej z dziecmi no ale im ciężko dogodzić.Pozdrawiam
Do tej pory boczniaki wykorzystywałam tylko na wegetariańskie kotlety, ale chętnie spróbuję Twojego przepisu. Ja kiedyś jeszcze robiłam flaki z kalmarów jako ciekawą alternatywę dla tych tradycyjnych 🙂
A właśnie szukałam przepisu na boczniaki, bo juz mam dość smażonych. Super. Pięknie dziękuję
Powiem Ci, że do flaków mnie nie przekonasz 😉
Nawet tego nie zamierzam 😉 ale coś mi się wydaje, że mylisz te flaczki z klasycznymi
Fantastyczny pomysł. Bardzo lubię boczniaki lecz flaczków z nich jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Czas to nadrobić. Super przyprawione!
Nie miałam pojęcia, że boczniaki są takie zdrowe! Uwielbiam je, ale zwykle jadłam tradycyjnie – w formie smażonych kotletów. Chyba muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda apetycznie 🙂
Ja je uwielbiam… choć normalnych flaków ie zjem. Twoje wyglądają mega apetycznie
Ja też normalnych nie ruszę ale te jak najbardziej i jak najchętniej 😉 Dziękuję
Ostatnio bardzo zasmakowały mi boczniaki, dodatkowo przestałam jeść mięso, więc koniecznie zapisuję przepis i będę próbować tych smakowitości <3
mniom mniom mniom 🙂 uwielbiam boczniaki 🙂
Mój mąż dałby się pociąć za taki obiad. Może mu zrobię przyjemność na Walentynki 🙂
Jadłem pierwszy raz w restaurcji Anatomia Smaku w Zagnańsk k/kielc byłem zaskoczony rewelacyjnym smakiem. polecam.
Z kurczaka już robiłam ale z boczniaków jeszcze nie, musze spróbowac:-)