Flaczki z boczniaków to świetna alternatywa dla znanych aczkolwiek nie przez wszystkich jadanych flaków mięsnych. Jeśli jeszcze nie znasz tej zupki koniecznie wypróbuj! Zupa smakuje nieziemsko, kusząco pachnie a wygląda jak klasyczne flaczki. Naprawdę, niektórzy nawet się nie połapali, że jedzą wegetariańskie flaczki. Nie chodzi tu oczywiście o odtwarzanie smaku tych tradycyjnych flaków ale o fakt, że potrawa jest bardzo smaczna, prosta i szybka do wykonania.
Warto również wiedzieć, że boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, więc należy po nie sięgać jak najczęściej. Np. są źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin w szczególności z grupy B- kwas foliowy, tiaminę, niacynę czy ryboflawinę. Ze względu na zawartość lektyn, boczniaki wykazują zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Ciekawym związkiem występującym w boczniakach jest β-glukan, naturalny polisacharyd odpowiedzialny za stymulację układu odpornościowego. Obniżają również ciśnienie krwi. To jednak tylko niektóre z właściwości zdrowotnych boczniaków, o których wspomniałam przy okazji i w celu zachęcenia do zainteresowania się tym pysznym i zdrowym grzybem. W ogóle uważam, że grzyby traktowane są po macoszemu i niewiele osób wie, że tak naprawdę są bardzo zdrowe i warto wzbogacać o nie nasze dania. Przy tym są niezwykle pyszne i wykwintne.
Flaczki z boczniaków – składniki
- 500 g boczniaków
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół małego selera
- 1 cebula
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 3 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka masła
- 2, 5 litra wody
Flaczki z boczniaków – wykonanie
- Boczniaki wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
- Pokrój je w paseczki.
- Warzywa pokrój w kostkę, marchewkę w talarki.
- Wszystko uduś w małej ilości wody w garnku pod przykryciem
- Jak warzywa i grzyby będę miękkie, dodaj resztę wody, ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy i gotuj nadal aż ziemniaki będą gotowe.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i jeśli chcesz łyżkę dobrego masła prawdziwego.
Ot i cała filozofia przygotowania flaczków z boczniaków. Jak widzisz nie ma tu nic skomplikowanego i zaręczam, że każdemu ta potrawa wyjdzie o ile nie przesoli albo nie przepieprzy. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych o których będziesz mieć okazję przekonać się samodzielnie taka zupka jest niezwykle odżywcza, zdrowa oraz dietetyczna, idealna na utrzymanie smukłej sylwetki. Taka fit potrawa a mimo to spokojnie można się najeść większym talerzem takiej zupy.