Domowy chleb w obecnych czasach to nie żadna fanaberia a konieczność. Jeśli chcesz smakować chlebek to wiedz, że ten kupny jest pełen wszelkich toksycznych substancji i nie zasługuje na miano żywności. W tym artykule podrzucam bardzo prosty przepis na domowy chleb bez drożdży i zakwasu. Czasem bywają takie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, że nie można spożywać ani chleba na zakwasie ani na drożdżach. Nie przekreśla to jednak przyjemności kosztowania chlebka, bowiem można z powodzeniem go upiec na sodzie oczyszczonej. Zaletą tego chleb jest krótszy czas produkcji w porównaniu do innych chlebów.
Składniki na domowy chleb bez drożdży i zakwasu
- 500 g. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 200 g. mąki gryczanej
- 100 g. babki jajowatej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki dobrego słodzidła np. erytrolu
- 600-700 ml. wody
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.
- Powoli dodawaj wody tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję czyli nie za rzadką i nie za bardzo zbitą. Jak powinno wyglądać ciasto zobaczysz w filmie.
- Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj ciasto. Jeżeli ciasto dobrze odchodzi od łyżki to znak, że jest dobrze wymieszane.
- Wyrobione ciasto przełóż do foremki. Ja wykorzystałam standardową foremkę o wymiarach 29 x 14 cm.
- Odstaw na 15 minut a w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Piecz ok. 50 minut. Pamiętaj, żeby do czasu i temperatury pieczenia podchodzić indywidualnie. Piekarniki bardzo różnie pieką.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i daj mu dokładnie ostygnąć z każdej strony i od spodu. Kroić można dopiero jak chleb zupełnie wystygnie. Nie wcześniej!
I domowy chleb gotowy! W filmie pokazuję krok po kroku jak piekę ten chlebek.
Zerknij również tutaj:
Masło z awokado - co robić aby nie czerniało
Sałatka ze szpinaku w orzechowo rodzynkowym wydaniu
Jak zrobić domowy ketchup?
Najlepsze flaczki z boczniaków! Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz!
Ta fasolka po bretońsku jest mega zdrowa i nie wzdyma !!
PYSZNA ZUPA OGÓRKOWA Niezwykle prosta i domowa!
Pasta z awokado , jajka i czosnku jako pyszne smarowidło
Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody
Najprostszy chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Robię ten Domowy Ketchup z Cukinii i Nie Kupuję Już Gotowego!
Placuszki bananowe - bajecznie proste, sycące i nieszablonowe!
Przepis na pyszne leczo, które pieści kubki smakowe