Udostępnij

Domowy chleb w obecnych czasach to nie żadna fanaberia a konieczność. Jeśli chcesz smakować chlebek to wiedz, że ten kupny jest pełen wszelkich toksycznych substancji i nie zasługuje na miano żywności. W tym artykule podrzucam bardzo prosty przepis na domowy chleb bez drożdży i zakwasu. Czasem bywają takie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, że nie można spożywać ani chleba na zakwasie ani na drożdżach. Nie przekreśla to jednak przyjemności kosztowania chlebka, bowiem można z powodzeniem go upiec na sodzie oczyszczonej. Zaletą tego chleb jest krótszy czas produkcji w porównaniu do innych chlebów.

chleb domowy

Składniki na domowy chleb bez drożdży i zakwasu

  • 500 g. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 200 g. mąki gryczanej
  • 100 g. babki jajowatej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki dobrego słodzidła np. erytrolu
  • 600-700 ml. wody
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie

  • Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.
  • Powoli dodawaj wody tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję czyli nie za rzadką i nie za bardzo zbitą. Jak powinno wyglądać ciasto zobaczysz w filmie.
  • Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj ciasto. Jeżeli ciasto dobrze odchodzi od łyżki to znak, że jest dobrze wymieszane.
  • Wyrobione ciasto przełóż do foremki. Ja wykorzystałam standardową foremkę o wymiarach   29 x 14 cm.
  • Odstaw na 15 minut a w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Piecz ok. 50 minut. Pamiętaj, żeby do czasu i temperatury pieczenia podchodzić indywidualnie. Piekarniki bardzo różnie pieką.
  • Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i daj mu dokładnie ostygnąć z każdej strony i od spodu. Kroić można dopiero jak chleb zupełnie wystygnie. Nie wcześniej!

I domowy chleb gotowy! W filmie pokazuję krok po kroku jak piekę ten chlebek.

 

domowy chleb

0
Skomentujx