Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana -

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana

Udostępnij

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana należy do moich ulubionych. Ten przepis stosuję od lat i póki co nie jadłam jeszcze smaczniejszej wersji. Połączenie smaku kwaśnego z lekkim słodkim i ostrym to mistrzostwo. Na szczęście jako posiadaczka zdrowej flory bakteryjnej mogę raczyć się tą surówką do woli. Niektórzy mogą ją jeść w niewielkich ilościach gdyż zbyt duża dawka powoduje szybką wizytę w kibelku. Dodam jeszcze, że przygotowanie tej surówki jest banalnie proste, tanie i szybkie.

Aby karoten z marchewki elegancko przyswoił się w organizmie niezbędnym jest dodanie do surówki dobrej jakości oleju roślinnego. Zatem tarki, noże w dłoń i działamy.

surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana – składniki

  • 250 dkg kapusty kiszonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • opcjonalnie 1 małe jabłko
  • kilka łyżek dobrej jakości oleju roślinnego /osobiście smakuje mi z oliwą /
  • sól
  • pieprz
  • szczypta naturalnego słodzidła

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana – wykonanie

  • do miseczki wsyp odciśniętą kapustę kiszoną, sok zostaw do wypicia, świetnie oczyszcza i stanowi wspaniały probiotyk /oby dobrej jakości a nie taka z wora z marketu/
  • marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty
  • jeśli dodajesz jabłko również zetrzyj je na grubych oczkach
  • pokrój cebulę w drobna kostkę, wsyp do reszty składników
  • wlej kilka łyżek oleju tak aby konsystencja surówki Ci odpowiadała
  • posól, posłodź i popieprz do smaku
  • wszystkie dokładnie wymieszaj i daj czas /co najmniej godzinę/ na przegryzienie się surówki

Voilà i gotowe! Nieprawdaż, że łatwizna?

surówka z kiszonej kapusty

Uwagi

Ta surówka jest doskonała a nawet lepsza na drugi dzień jak składniki dokładnie się przegryzą. Oczywiście po przygotowaniu przechowuj ją w lodówce. Zawsze narobię jej większą ilość i sobie tak podjadam. Nie dość, że jest przepyszna to jeszcze niezwykle zdrowa. Jeśli masz problemy z florą bakteryjną jelit to jak wspominałam wcześniej nie zjadaj jej zbyt wiele za jednym zamachem. Możesz przypłacić to częstymi wizytami w toalecie i niekomfortowymi wzdęciami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
trackback

[…] Pamiętaj, że tylko surowe kiszonki mają moc. Jeżeli z kiszonej kapusty ugotujesz bigos lub kapuśniak, powybijasz wszystkie pożyteczne bakterie. Dlatego najlepiej spożywać je na surowo np. w formie surówek. Podrzucam Ci rewelacyjny przepis na taką pyszną, prostą i szybką do przygotowania surówkę – Surówka z kapusty kiszonej z marchewką podana, cebulką doprawiana. […]

Natalia
Natalia
2 lat temu

Pysznie.. Ale nie.dla mnie 🙁
Nawet po małej ilości mam okropne wzdęcia, a do toalety za nic nie pogoni i tak..
Może jakaś rada ? Lekarz jedyne co to powie że po prostu jelito drażliwe i mam po prostu nie jeść tego co mi szkodzi… z tym że mi szkodzi większość surowizn, nawet w niewielkiej ilości… mleko (laktoza) i gluten jem bez żadnych problemów… a surowe warzywa i owoce powodują okropny dyskomfort w brzuchu…

Mam swoją kiszoną kapuchę, a boli nie móc jej jeść… 🙁

Natalia
Natalia
2 lat temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Kapustę kiszę sama, więc to nie o to chodzi. Samo surowe warzywo mam z zaufanego źródła. A jakieś rady jak popracować nad florą ? Skoro najlepsze probiotyki (kapusta, ogórki) zazwyczaj mi sszkodzą ? Jogurty jem normalnie, kefir to samo.. dietetyk do której chodziłam wspomniała że może to być z nadmiaru błonnika ? Jakieś rady ? Ogółem zauważyłam ze szkodzą mi głównie produkty bogate w błonnik rozpuszczalny. Otręby np mogę jeść do woli (oczywiście łącząc z dużą ilością wody), a taka śliwka suszona np. czy jabłko nie “popędzi”, a wzdmie, boli i… za przeproszeniem śmierdzi przeokropnie 🙁 w towarzystwie bardzo muszę… Czytaj więcej »

Natalia
Natalia
2 lat temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Sam nabiał łącznie ze słodkim mlekiem nie szkodzi choćbym tylko to tydzień czy dwa jadła. Podobnie guten. Robiłam sobie takie lekkie prowokacje by poszukać produktów które muszę unikać. Z początku podejrzewalam problem z nietolerancją fruktozy – gdyż głównie owoce szkodzą, warzywa w mniejszym stopniu. Ale nie mogę jeść surowych. A gotowane jak najbardziej i nic mi nie jest. Nawet te jabłka i śliwki po obróbce cieplnej są strawne dla moich biednych kiszek. AA przecież w gotowaniu fruktoza nie ginie. Także to nie to. Zresztą miód i nawet zwykły biały cukier to przecież fruktoza+glukoza. A to jakoś specjalnie nie szkodzi pod… Czytaj więcej »

Natalia
3 lat temu

Ojej, ile tutaj inspiracji sałatkowych! <3

Kamil
3 lat temu

Często kupuje gotowe surowki bo mi nie chce się robić. A tu prosty i fajny przepis na kilka chwil do zrobienia. Spróbuję

Paulina
3 lat temu

Surówka mojego dzieciństwa. jeszcze nie jadłam z cebulą, muszę wypróbować.

Pat
Pat
3 lat temu

Ile dni ma przydatności do spożycia?

Shirtz
Shirtz
3 lat temu

Ja od dłuższej chwili nie mogę się opędzić od tego smaku – jem praktycznie codziennie! 🙂

Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
3 lat temu

To ja podobnie jak Sara z Kliniki Zdrowego Jedzenia uwielbiam kapustę kiszoną! Czasami kupię sobie i zjem naraz cały jej kilogram! A taką bardzo podobną do Twojej propozycji Agnieszko serwuje moja mama <3 Pozdrawiam cieplutko , Daria xx

Klinika Zdrowego Jedzenia

Uwielbiam kiszoną kapustę <3 każdego dnia piję z niej sok 😉 a Twój przepis koniecznie wypróbuję. pozdrawiam

BEATA REDZIMSKA
BEATA REDZIMSKA
3 lat temu

Dziekuje ze ten hack z dodaniem oleju roslinnego do salatki. Generalnie zawsze dodaje go do zielonych salatek, ale nie pomyslalam o tym w przypadku salatek z marchwi. Pozdrawiam serdecznie Beata

Marcin
Marcin
3 lat temu

Kurcze, chyba wszystkie sałatki, surówki itp. są najlepsze na drugi dzień. Żeby jeszcze chciały do tego czasu dotrwać… 😉

blogierka
3 lat temu

Aj- smak dzieciństwa! Uwielbiam 😀

Places and Plants Blog

Ja kiszoną kapustę najbardziej lubię w zupie zdecydowanie 🙂

Patrycja Janicka
Patrycja Janicka
3 lat temu

Uwielbiam tą surowkę:))))

Liliess
3 lat temu

Uwielbiam wszystko co jest z kapustką kiszoną. Bomba zdrowia.

Ania W
Ania W
3 lat temu

Uwielbiam taką surówkę, jest idealna praktycznie do wszystkich potraw 🙂

Danka
3 lat temu

Prosta do zrobienia i nie zabiera wiele czasu, w sam raz na obiad.

Danka
3 lat temu

ja też uwielbiam taka surówkę, prosta do zrobienia i nie zabiera wiele czasu.

Zakochana w sztuce
3 lat temu

W sam raz dla mnie! 🙂

Zaplanowanipl
3 lat temu

smak mojego dzieciństwa!! tylko bez cebulki do dzisiaj wita na moim stole 🙂

Martyna Kochanowska
Martyna Kochanowska
3 lat temu

Moja ulubiona surówka. Idealna na letnie obiady 🙂

38
0
Skomentujx
()
x