Prosty chleb bezglutenowy z tego przepisu jest niezwykle łatwy i szybki do wykonania. Do tego jest niezwykle zdrowy bowiem do jego przygotowania użyłam mąki z ciecierzycy. Ten chlebek to tzw. socca czyli chlebek nicejski. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Na moim kanale na YouTube zamieściłam również >> przepis jak wykonać taki chleb bezglutenowy.
Składniki na prosty chleb bezglutenowy socca
- 100 g. mąki z ciecierzycy /ok. 1 szklanka/
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia /opcjonalnie/
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml. wody
- olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia foremki
Wykonanie prostego chleba bezglutenowego
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Zmiksowane ciasto przelej do natłuszczonej olejem kokosowym foremki /moja forma posiada wymiary 26 cm x 19 cm/. Ciasto powinno być płynne jak na naleśniki.
- Formę z ciastem umieść w lodówce na 2 godziny. Ten krok możesz pominąć jeśli się bardzo spieszysz. Jednak moim zdaniem ten chleb bezglutenowy wychodzi lepszy po takim leżakowaniu w lodówce. Jest pulchniejszy i smaczniejszy. W lodówce ciasto również ładnie gęstnieje.
- Po wyciągnięciu z lodówki foremkę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Zapiekaj na funkcji góra – dół przez ok. 25 minut. Pamiętaj, że piekarniki grzeją różnie więc ten czas może się nieco różnić. Trzeba to po prostu przetestować.
- Po upieczeniu wystarczy chlebek pokroić w foremce i gotowe!
A jak zajadać taki chleb bezglutenowy?
Podaję tutaj swój sposób ale w tym przypadku ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Możesz kombinować na setki sposobów. Osobiście smaruję ten prosty chleb bezglutenowy masłem migdałowym, sypię płatkami migdałowymi, czarnym sezamem. Na wierzch kładę pokrojone w plasterki kiwi i posypuję wiórkami kokosowymi.
Bardzo fajnie smakuje również z domowym hummusem. Co to jest hummus i jak go przygotować dowiesz się z tego przepisu: „Jak zrobić hummus idealny | Bajecznie prosty przepis”
Taki prosty chleb bezglutenowy jest bardzo wartościowy i odżywczy zawiera bowiem sporo białka roślinnego, tłuszcz oraz węglowodany. Dlatego też syci na długo. Jeśli jesteś fanem zdrowego odżywiania, koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się wrażeniami smakowymi.