Masło z awokado - co robić aby nie czerniało -

Masło z awokado – co robić aby nie czerniało

Udostępnij

Masło z awokado jest wspaniałym zastępnikiem tradycyjnego masła. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz spożywać nabiałowego masła, to masło z awokado idealnie się nada np. do smarowania kanapek. Owoc awokado w ogóle warto wpleść w swoją dietę ponieważ jego zdrowotne i urodowe właściwości są wręcz niezwykłe. Więcej o tym piszę w artykule  Pragniesz na długo zachować młodość i urodę ? Jedz awokado ! 

Z awokado można również przygotowywać wspaniałe pasty jak np. Pasta z awokado, jajka i czosnku jako pyszne smarowidło  lub Ta zdrowa pasta jajeczna z awokado i czosnkiem to istna bomba antyoksydacyjna! Jednak nie zawsze się chce lub brakuje czasu aby je wykonać. Maślane awokado o neutralnym smaku można stosować jako masło niemalże w kombinacji ze wszystkim co da się skonsumować. Dlatego tak świetnie sprawdza się w roli podkładu na kanapki. Jednak awokado ma to do siebie, że obrane ze skórki szybko czernieje. Można oczywiście zjeść je od razu i to jest najlepsza opcja jednak często niewykonalna.

Istnieje kilka sposobów aby masło z awokado nie czerniało. Tutaj podrzucam Ci jeden z nich, który stosuję na co dzień i uważam za najlepszy. Jest prosty i skuteczny. Świetnie się sprawdza w przypadku smarowania nim pieczywa. Pamiętaj aby awokado było dojrzałe. Musi być miękkie pod wpływem dotyku jednak nie może się rozpływać.

masło z awokado

masło z awokado

Aby masło z awokado nie czerniało

  • Obierz dół awokado ze skórki, resztę pozostaw na owocu.
  • Nie wyjmuj pestki.
  • Ostrym nożem zeskrobuj miąższ i smaruj nim pieczywo, naleśniki ect.
  • Pestka powinna cały czas pozostawać w owocu, to właśnie jej obecność zapobiega czernieniu. Z powodzeniem można wyskrobać miąższ manewrując nożem wokół pestki.
  • Po wykorzystaniu wystarczającej ilości masła z awokado, odwróć je do góry nogami /strona ze skórką u góry a otwarty miąższ u dołu/, włóż do miseczki i do lodówki.

W taki sposób przechowywałam owoc maksymalnie 3 dni bez czernienia. Ten wspaniały sposób polecam osobom, które nie mają czasu na zabawę w kuchni a chcą się zdrowo odżywiać. Ten prosty trik pozwoli korzystać Ci z dobrodziejstw tego zdrowotnego arsenału bez straty czasu i jakości owocu. Udostępniłam również film, w którym pokazuję jak postępuję z masłem z awokado. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału na YouTube aby być na bieżąco ze wszystkimi moimi filmami z zakresu zdrowego stylu życia, pielęgnacji urody i roślin.

 

 

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
Powiadom o