Masło z awokado jest wspaniałym zastępnikiem tradycyjnego masła. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz spożywać nabiałowego masła, to masło z awokado idealnie się nada np. do smarowania kanapek. Owoc awokado w ogóle warto wpleść w swoją dietę ponieważ jego zdrowotne i urodowe właściwości są wręcz niezwykłe. Więcej o tym piszę w artykule Pragniesz na długo zachować młodość i urodę ? Jedz awokado !
Z awokado można również przygotowywać wspaniałe pasty jak np. Pasta z awokado, jajka i czosnku jako pyszne smarowidło lub Ta zdrowa pasta jajeczna z awokado i czosnkiem to istna bomba antyoksydacyjna! Jednak nie zawsze się chce lub brakuje czasu aby je wykonać. Maślane awokado o neutralnym smaku można stosować jako masło niemalże w kombinacji ze wszystkim co da się skonsumować. Dlatego tak świetnie sprawdza się w roli podkładu na kanapki. Jednak awokado ma to do siebie, że obrane ze skórki szybko czernieje. Można oczywiście zjeść je od razu i to jest najlepsza opcja jednak często niewykonalna.
Istnieje kilka sposobów aby masło z awokado nie czerniało. Tutaj podrzucam Ci jeden z nich, który stosuję na co dzień i uważam za najlepszy. Jest prosty i skuteczny. Świetnie się sprawdza w przypadku smarowania nim pieczywa. Pamiętaj aby awokado było dojrzałe. Musi być miękkie pod wpływem dotyku jednak nie może się rozpływać.
Aby masło z awokado nie czerniało
- Obierz dół awokado ze skórki, resztę pozostaw na owocu.
- Nie wyjmuj pestki.
- Ostrym nożem zeskrobuj miąższ i smaruj nim pieczywo, naleśniki ect.
- Pestka powinna cały czas pozostawać w owocu, to właśnie jej obecność zapobiega czernieniu. Z powodzeniem można wyskrobać miąższ manewrując nożem wokół pestki.
- Po wykorzystaniu wystarczającej ilości masła z awokado, odwróć je do góry nogami /strona ze skórką u góry a otwarty miąższ u dołu/, włóż do miseczki i do lodówki.
W taki sposób przechowywałam owoc maksymalnie 3 dni bez czernienia. Ten wspaniały sposób polecam osobom, które nie mają czasu na zabawę w kuchni a chcą się zdrowo odżywiać. Ten prosty trik pozwoli korzystać Ci z dobrodziejstw tego zdrowotnego arsenału bez straty czasu i jakości owocu. Udostępniłam również film, w którym pokazuję jak postępuję z masłem z awokado. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału na YouTube aby być na bieżąco ze wszystkimi moimi filmami z zakresu zdrowego stylu życia, pielęgnacji urody i roślin.