Zapiekanki kojarzą się zazwyczaj z długą, białą bułą, grubo posypaną zapiekanym serem i pieczarkami, polaną ketchupem. Tym razem wpadłam na pomysł aby zamiast pieczywa jako podstawy zapiekanek użyć bakłażana. Zapiekanki z bakłażana są bezglutenowe więc mogą sobie na nie pozwolić osoby z nietolerancją glutenu. Wykonanie ich nie stanowi większej filozofii, za to smakują wyśmienicie i są niezwykle pożywne.
Zapiekanki z bakłażana – Składniki
- 1 lub 2 szt. jędrnego bakłażana
- 8 pieczarek
- 2 cebule
- ogórek zielony
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty lub mozarella
- przecier pomidorowy lub passata
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Zapiekanki z bakłażana – Wykonanie
Kroimy wzdłuż umyte bakłażany na grubość ok 1 cm. Wcześniej możemy obrać bakłażana ze skórki. Pokrojone kawałki solimy i odstawiamy na 30 minut aby pozbyć się goryczki. Po 30 minutach obmywamy z soli i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważna jest jakość posiadanego bakłażana. Nie może być zbyt miękki i puchaty gdyż taki najzwyczajniej jest niesmaczny. Ma być jędrny, skórka nie może być pomarszczona. O tym trzeba pamiętać podczas zakupu.
Przystępujemy do wykonania sosu
Do miseczki wlewamy przecier pomidorowy lub passatę. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do przecieru. Wszystko dokładnie mieszamy. Sosem smarujemy każdy płat bakłażana. Obsypujemy kawałki startym serem żółtym lub mozarellą. Jeżeli ktoś nie jada nabiału, ser można pominąć. Na ser układamy pociętego w plasterki ogórka, pieczarki i na wierzch cebulę. Solimy i pieprzymy całość do smaku. Na koniec obsypujemy powtórnie cieniutką warstwą sera.
Blachę z zapiekankami wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok 30 minut z włączoną funkcją termoobiegu. Pamiętamy aby sprawdzać czy zapiekanki z bakłażana się nie przypalają bo każdy piekarnik inaczej piecze. Po zapieczeniu wyciągamy i możemy je pochlapać jeszcze swojskim ketchupem. Jak sporządzić domowy ketchup piszę tutaj>>>
Takie zapiekanki są lekkie a przy tym pożywne. Stanowią doskonałą alternatywę do klasycznych, glutenowych zapiekanek. Dodatkowo można kombinować ze składnikami jak nam się podoba a to dodając pomidora, karczocha, szpinaku czy cokolwiek innego.
Mam nadzieję, ze posmakuje 😉
Super, że znalazłam tę str, tyle inspiracji do gotowania pysznych dań.Zaczynam od jutra :-).
Witaj zatem 🙂 smacznego i na zdrowie
Bardzo oryginalny pomysł 🙂
Znowu prosty i szybki przepis. Kocham to!! Lecę po bakłażana i próbuję
🙂 Ja nie lubię zbyt zagmatwanych i czasochłonnych przepisów, szkoda mi życia na ślęczenie w kuchni 🙂
Witam .Mam pytanie jestem na diecie.Czy taka zapiekanka nie jest kaloryczna.No bo ser żółty.No ale bez sera też można się obyć.Robie i już.
Jolka zależy na jakiej jesteś diecie. Ser żółty jest niestety bardzo kaloryczny ale spokojnie można go odpuścić i dodać jakieś inne warzywa np. pomidory, ogórki. Będzie to wówczas małokaloryczna zapiekanka, wyłącznie warzywna 🙂
Dziękuję, za pyszne i proste przepisy
Super apetyczne!!!! Sciagam ten przepis natychmiast i wyprobuje jak najszybciej!! Dzieki i pozdrawiam!