Udostępnij

Zapiekanki kojarzą się zazwyczaj z długą, białą bułą, grubo posypaną zapiekanym serem i pieczarkami, polaną ketchupem. Tym razem wpadłam na pomysł aby zamiast pieczywa jako podstawy zapiekanek użyć bakłażana. Zapiekanki z bakłażana są bezglutenowe więc mogą sobie na nie pozwolić osoby z nietolerancją glutenu. Wykonanie ich nie stanowi większej filozofii, za to smakują wyśmienicie i są niezwykle pożywne.

Zapiekanki z bakłażana – Składniki

  • 1 lub 2 szt. jędrnego bakłażana
  • 8 pieczarek
  • 2 cebule
  • ogórek zielony
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty lub mozarella
  • przecier pomidorowy lub passata
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie

Zapiekanki z bakłażana – Wykonanie

Kroimy wzdłuż umyte bakłażany na grubość ok 1 cm.  Wcześniej możemy obrać bakłażana ze skórki. Pokrojone kawałki solimy i odstawiamy na 30 minut aby pozbyć się goryczki. Po 30 minutach obmywamy z soli i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważna jest jakość posiadanego bakłażana. Nie może być zbyt miękki i puchaty gdyż taki najzwyczajniej jest niesmaczny. Ma być jędrny, skórka nie może być pomarszczona. O tym trzeba pamiętać podczas zakupu.

Przystępujemy do wykonania sosu

Do miseczki wlewamy przecier pomidorowy lub passatę. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do przecieru. Wszystko dokładnie mieszamy. Sosem smarujemy każdy płat bakłażana. Obsypujemy kawałki startym serem żółtym lub mozarellą. Jeżeli ktoś nie jada nabiału, ser można pominąć. Na ser układamy pociętego w plasterki ogórka, pieczarki i na wierzch cebulę.  Solimy i pieprzymy całość do smaku. Na koniec obsypujemy powtórnie cieniutką warstwą sera.

zapiekanki z bakłażana

Blachę z zapiekankami wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok 30 minut z włączoną funkcją termoobiegu. Pamiętamy aby sprawdzać czy zapiekanki z bakłażana się nie przypalają bo każdy piekarnik inaczej piecze. Po zapieczeniu wyciągamy i możemy je pochlapać jeszcze swojskim ketchupem. Jak sporządzić domowy ketchup piszę tutaj>>>

Takie zapiekanki są lekkie a przy tym pożywne. Stanowią doskonałą alternatywę do klasycznych, glutenowych zapiekanek. Dodatkowo można kombinować ze składnikami jak nam się podoba a to dodając pomidora, karczocha, szpinaku czy cokolwiek innego.

Mam nadzieję, ze posmakuje 😉

9
0
Skomentujx