Najprostszy przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Najprostszy chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Udostępnij

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest naprawdę nieskomplikowany do wykonania. Sama osobiście nie lubię zagmatwanych receptur chociaż według wielu z nich wychodzą fantastyczne potrawy. No dobra takie zostawiam sobie “od święta” jeśli mam więcej czasu i chęci do siedzenia w kuchni. Jednak chleb jada się często więc wypadałoby zrobić go sprawnie i szybko. Testowałam mnóstwo przepisów ale według tego przepisu na chleb pełoziarnisty mojego autorstwa, pieczywo wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Jeżeli chodzi o mąkę proponuję użyć pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej. Nie testowałam z mąką żytnią więc nie odpowiadam za ewentualne niepowodzenia. Jeżeli chodzi o mąkę pszenną polecam jedynie tę w 100% organiczną. Pszenica nagminnie traktowana jest pestycydami więc dla własnego zdrowia nie używaj innej mąki. W przypadku orkiszu sprawa wygląda nieco lepiej jednak dla pewności i tak polecam mąkę ekologiczną.

chleb pełnoziarnisty

Przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Składniki:

  • 800 g. pełnoziarnistej ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1 łyżka oliwy nierafinowanej
  • ok. 600-700 ml. letniej wody
  • opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. słonecznik, pestki dymi, siemię lniane.

Przygotowanie chleba pełnoziarnistego na drożdżach:

  • Do miseczki wyłóż świeże drożdże dodaj kilka łyżek wody z podanej wyżej ilości, 1 łyżkę mąki oraz miód. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wystarczy chwila.
  • W międzyczasie do miski wsyp mąkę i sól oraz wymieszaj
  • Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i mieszając powoli dodawaj wodę
  • Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek. Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Do tego chleb pełnoziarnisty jest bliższy naturze niż wykonany z mąk białych więc i zdrowszy. Zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
  • Odpowiednio wymieszane ciasto dodaj do foremek. Ta ilość wystarcza na 2 średniej wielkości chleby pełnoziarniste.
  • Odstaw foremki z ciastem w ciepłe miejsce na ok 40 minut i przykryj szmatką. W tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. Ciasto jest dostatecznie wyrośnięte jeśli tworzy charakterystyczną kopułkę.
  • Podczas wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
  • Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 180-200 stopni C i wypiekaj jeszcze ok 35 minut. /musisz wyczuć swój piekarnik bo różnie pieką/
  • Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku jeszcze ok 10 minut.
  • Wyjmij chleb z piekarnika i foremek i sprawdź czy wydaje głuchy odgłos gdy pukniesz go od spodu. Jeśli nie, dopiecz jeszcze chwilę w piekarniku.
  • Dokładnie ostudź. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień ale kto by tyle czekał. Ja nie potrafię. Odczekam kilka godzin i pałaszujemy.

Kilka uwag w zakresie przygotowywania chleba pełnoziarnistego

  • Proporcje wody i mąki mogą być różne w zależności od rodzaju użytej mąki. Ciasto musi być takiej konsystencji jak określiłam w przepisie.
  • Możesz zastosować drożdże w proszku /2 razy mniej niż drożdży świeżych/ ale chleb jest smaczniejszy i lepiej wyrasta na drożdżach świeżych.
  • Musisz również wyczuć swój piekarnik. Chleby zawsze piekę na funkcji góra-dół bez termoobiegu. Najlepiej mi wychodzą. Podałam również taką temperaturę pieczenia, która w moim piekarniku świetnie się sprawdza. U Ciebie może być nieco inaczej.
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
  • Przygotowane ciasto na chleb pełnoziarnisty przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem. Zapobiegnie to jego pękaniu. Pamiętaj jednak aby ruch podczas nacinania był szybki i konkretny.
  • Ciasto wyrasta w różnym czasie, jest to zależne od temperatury otoczenia. Im cieplej tym szybciej. Jeśli nie wyrośnie odpowiednio w czasie 40 minut, można wstawić formy do piekarnika z włączoną żarówką. Dbaj również aby ciasto nie stało w przeciągu.
  • Aby chleb się nie kruszył spryskaj ciasto wodą przed włożeniem do piekarnika. Dodatkowo można nalać szklankę wody na dolną blachę piekarnika lub do innego naczynia.

Hmm to by było na tyle w kwestii uwag co przychodzi mi do głowy. Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach. Natomiast jeśli interesuje Cię przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie to znajdziesz go w artykule Domowy chleb na zakwasie sprawdź, że łatwo zrobić da się! . W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki.

 

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
Powiadom o
Inline
Inline