Domowy chleb pszenny na zakwasie żytnim -

Domowy chleb pszenny na zakwasie żytnim

Udostępnij

Chleb pszenny z mąki typu 750 różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Już na etapie wyrabiania ciasta zauważyłam, że jest to proces łatwiejszy niż w przypadku wyrabiania ciasta z mąki pełnoziarnistej, która jest dość ciężka i bardziej pochłania wodę. Jeżeli chodzi o wyrastanie ciasta, istotnych różnic nie stwierdziłam. Czas wyrastania i wielkość przyrostu były niemal jednakowe.

Po upieczeniu chleb pszenny był puszysty, wyrośnięty no i co tu ukrywać – przepyszny!! Oczywiście chleb zrobiony został na zakwasie. W tym przypadku użyłam zakwasu z razowej mąki żytniej. Zamiennie stosuję zakwas orkiszowy lub mieszany orkiszowo-żytni. Jak zrobić zakwas na chleb znajduje się również w artykule dot. pieczenia pełnoziarnistego chleba orkiszowego na zakwasie.

Dosyć więc bajdurzenia, czas przejść do konkretów. Z podanych ilości wychodzą 2 bochenki chleba o wielkości standardowej keksówki.

chleb pszenny

Chleb pszenny – składniki

  • 1 kg mąki pszennej typu 650 lub 750 /ja użyłam ekologicznej/
  • 300 ml zakwasu żytniego /ok 15 łyżek/
  • 600 ml wody
  • 3 łyżeczki nierafinowanej soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka nierafinowanej oliwy
  • opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. sezamu, słonecznika, czarnuszki, siemienia lnianego

Chleb pszenny – wykonanie

  • Dzień przed pieczeniem chleba wyciągnij zakwas z lodówki. Niech dojdzie do temperatury pokojowej. Następnie dokarm go 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin np. na ciepły ale nie gorący kaloryfer lub do delikatnie ogrzanego piekarnika. Zakwas musi zacząć pracować co objawi się wyraźnymi bąbelkami. Latem potrafi nawet “wykipieć” ze słoika.  Jak zakwas już doszedł, czas na przygotowanie zaczynu.
  • Zaczyn – do miski wsyp 1/2 kg mąki /dobrze jest ją przesiać przez sito/, dolej 500 ml. letniej wody oraz dodaj 300 ml. pracującego zakwasu. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na co najmniej 12 godzin w ciepłe miejsce. Mi jest wygodnie zaczyn zrobić wieczorem. Przez noc sobie pracuje a dnia następnego robię ciasto.
  • Ciastomasz już gotowy zaczyn. Do niego wsyp następne 1/2 kg mąki najlepiej przesianej przez sito. Dodaje to mące puszystości. Dodaj 100 ml wody wymieszanej z miodem, oliwy, soli, ziaren jeśli chcesz. Wyrób wszystko dokładnie. Ja mieszam łyżką bo nie znoszę wkładać rąk w ciasto. Wyrobione ciasto włóż w keksówki czy inne naczynie. Powierzchnię ciasta wyrównaj zwilżoną w wodzie łyżką. Wierzch możesz sypnąć np. płatkami owsianymi.
  • Tak przygotowane keksówki z ciastem odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia. Czas rośnięcia zależy od ciepła otoczenia. Nie jest wskazane ani zbyt gorąco ani zbyt zimno. Latem ciasto zostawiam na poddaszu a zimą w delikatnie ogrzanym piekarniku. Średnio po 4 czy 5 godzinach jest gotowe do pieczenia. Nie można przegapić tego momentu bo ciasto może siąść. Jednak jak będziesz piec chleb częściej to ten czas będzie Ci doskonale znany. Kwestia wprawy.
  • Do nagrzanego do temperatury 200 stopni C wstaw keksówki z ciastem. Wcześniej możesz spryskać wierzch wodą.Ten trik zapewni, że skórka będzie sympatycznie chrupiąca. Ponacinaj również wyrośnięte ciasto w kilku miejscach, wzdłuż lub wstecz. Zapobiegnie to jego pękaniu.
  • Piecz używając funkcji góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 15 minut. Pamiętaj, że piekarniki różnie pieką więc może trzeba będzie trochę poeksperymentować.
  • Po wymaganym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chlebki jeszcze przez 10 minut. Chleb jest gotowy jeśli po puknięciu w jego podstawę da się słyszeć głuchy odgłos.
  • Następnie wyjmij foremki z piekarnika. Tak aby się nie poparzyć delikatnie wyciągnij chleb pszenny z foremek i pozostaw do wyschnięcia. Chleb musi wyschnąć również od spodu więc albo użyj specjalnej kratki do suszenia chleba bądź skorzystaj z mojego patentu, o którym wspominam w filmie dot. pieczenia chleba pełnoziarnistego.
  • Daj chlebkowi całkowicie wystygnąć, bo ciepły może źle się kroić i rozpadać.

Porównując proces wykonania tych dwóch chlebków, mogę stwierdzić że chleb pszenny zdecydowanie lepiej ze mną współpracuje niż pełnoziarnisty. Pieczenie pełnoziarnistego  jest trudniejsze a chleb nie jest taki puszysty, tylko bardziej zbity i wodnisty ale taki już jego urok. Jednak pełnoziarnisty chleb orkiszowy i tak jest moim faworytem ze względu na właściwości zdrowotne. Chleb pszenny jest jedynie pewnym urozmaiceniem. Tak upieczony chleb dość długo zachowuje świeżość. Kilka dni i nadal jest świeży. W przypadku tych kupnych to już na drugi dzień robi się suchy. Następny w kolejce do pieczenia stoi chleb orkiszowo – pszenny na zakwasie żytnim. Trzymajcie więc kciuki aby się udał a przepis zagościł na blogu.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Kocham górskie wędrówki. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
70 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Kata
Kata
3 miesięcy temu

Ile to 300 ml zakwasu w g?

Kata
Kata
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Ale jak to zmierzyć? Woda to obojętne ale zakwas na pewno nie. Mam wagę, czy mam po prostu łac zakwas do miarki?

Łukasz
Łukasz
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

na 1kg mąki aż tyle zakwasu? strasznie dużo. Jak pieke żytni to daje 6 łyzek na dwie keskówki czyli ze 1300g mąki

Janusz U
Janusz U
3 miesięcy temu

Szanowna Pani Guru
tez rozpoczałem przygodę z zakwasem i mąką, kilka chlebków nawet wyszło i smakowało.
W Pani przepisie czas od rozpoczęcia do spozycia chleba trwa dość długo, pytanie brzmi: czy nie wystarczy pracujący zakwas dodać do przenaczonej do wypieku mąki, dodatki wymieszać, włożyć do keksówki i zaczekąc az ciasto zacznie rosnąć, po 4 – 5 godzinach osiąga podwójną ilość i wtedy do piekarnika.
proszę wybaczyć przydługi wstęp….proszę o wyjaśnienie
serdecznie pozdrawiam
Janusz U

Diana
Diana
4 miesięcy temu

Dodałam czarnuszki, chlebek wyszedł przepyszny.

received_320241782343513.jpeg
Gosia
Gosia
4 miesięcy temu

Ten przepis jest najlepszy na świecie! używam mąki pszennej 550. Robiłam chleb kilka razy, wychodzi cudownie. Robię z połowy przepisu, tak na jeden chleb żeby było ale tak rośnie że za każdym razem używam ogromnej okrągłej formy bo zawsze kipi mi z prostokątnej formy.a więc jest baaaardzo pyszny i baaaardzo opłacalny. Dodaję ziarna słonecznika i dynię do niego. Niebo w gębie naprawdę!

Kalina
Kalina
5 miesięcy temu

W jaki sposób zastosować, i czy można w tym przepisie, zakwas instant?

Ewrlina
Ewrlina
5 miesięcy temu

Czy została użyta maka przenna chlebowa typ 750? i jaka wielkość foremki ?

Ewelina
5 miesięcy temu

Witam!Posiadam mąkę przenna chlebowa 750,czy w przepisie chodzi o ten rodzaj mąki i jaka wielkość foremki Pani użyła bo bardzo bym chciała upiec mój pierwszy chleb na zakwasie

Ewa
Ewa
5 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam z kg maki i użyłam 2 nowe silikonowe keksówki.Ciasto mi prawie uciekło z tych foremek i zniekształciło ja na bokach i to wszystko po tylko 3 godz.Chyba jednak one są za delikatne , albo potrzebuję 3 a nie dwie.Siedza w piecu.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam majowo.

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Czy te przepis na chlebek jest na jedną porcję czy na dwie bo z przepisu nie mogę wywnioskować 🙂

Aneta
Aneta
6 miesięcy temu

Chlebek przepyszny:) super przepis!

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Zrobiła mi się skorupa na zaczynie po nocy.Był przykryty podwójną ściereczką.Co się mogło stać?

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Zebrałam ten wierzch, dolałam do niego resztę tej cieplej wody i większa część się rozmieszała i chleb wyszedł bardzo dobry, tylko mało mi urósł.Tego musze się nauczyć(jak pisałaś)Rósł przez 4 godz. , może za krótko.Trzymałam w piekarniku na około 25- 30 stopniPrzy uchylonym piekarniku.Następnym razem przykryję folią ,żeby było szczelniej.Zjakiegos powodu wierzch wysechł .

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Ponieważ posiadam tylko 1 keksówkę , to czy mogę wszystko podzielić na pól i upiec jedną? Czy czas pieczenia będzie inny?

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Jakie wymiary keksowek?

Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

Przygotowałam zaczyn. To mój pierwszy chleb na zakwasie. Nie mogę się doczekać jutra :-).

Anna
Anna
1 rok temu

Witam raz jeszcze 😀 tym razem chciałam zapytać czy ten etap z zaczynem można pominąć i połączyć odrazu wszystkie składniki z zakwasem, przełożyć do foremki na te 4-5 h i upiec?

Anna
Anna
1 rok temu

Czy ten chleb bedzie rósł ładnie w termoobiegiem? Tzn czy wogole chleby można piec z termoobiegiem?

Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Dziękuje za odpowiedz będę próbować w takim razie

Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Udał Sie i jest pyszny. Ja posypałam słonecznikiem bo lubie słonecznik 🙂
Ale mój nie wyszedł taki jasny jak ten na zdjęciu. Zakwas żytni z maki 2000 i mąkę chlebowa użyłam ale szkocka, nie polska. Czy to moze być to ze inna maka i dlatego jest jakby troche brązowy a noe taki biały?

Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Użyłam maki do zakwasu z buywholefoods sklepu internetowego a do ciasta chlebowego z firmy allison strong white bread flour.
Kolor nie przeszkadza mi bo smak jest doskonały ale ciekawiło mnie ta różnica w wyglądzie

Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

A jeszcze takie mam pytanie- czy jakbym dała zakwas pszenny to by wyszedł czy inne proporcje są wtedy?

Andrzej
Andrzej
1 rok temu

Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie pszennego chleba na zakwasie żytnim.Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z zakwasem i pieczeniem chleba, mam kilka wątpliwości. Czy w powyższym przepisie nie ma konieczności odgazowania ciasta? Trochę przeszukałem przepisów i niemal w każdym odgazowuje sie ciasto poprzez odpowiednie składanie w kopertę.

Andrzej
Andrzej
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Dziękuję za odpowiedź. Wolałem się upewnić, że nie jest to konieczne, ponieważ nie dysponuje zbyt dużo wolnym czasem a odgazowanie to proces czasochłonny. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Od lat piekę chleb który nauczyła mnie mama która z kolei też wyniosła go z domu więc to bardzo stary przepis. Chleb jest na drożdżach i zsiadłym mleku. 1kg mąki pszennej(nigdy nie zwracałem uwagi jaki to typ, najczęściej była to tortowa)40g drożdży świeżych, 1łyżka soli i 3/4 litra zsiadłego mleka. To dosyc spory bochenek. Piekę go w foremce 24×34. Chciałbym zastąpić drożdże zakwasem żytnim bo taki posiadam i nie wiem ile… Czytaj więcej »

Andrzej
Andrzej
1 rok temu
Odpowiedź do  Andrzej
Andrzej
Andrzej
1 rok temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

No cóż. Nie wytrzymałem i zaryzykowałem. Zamiast drożdży dałem 220g(bo tyle akurat miałem do zagospodarowania)zakwasu żytniego. Mąke pszenną 550 zmniejszyłem o 100g w zamian tego dodałem 100g mąki żytniej razowej. Zaczyn z połowy składników zrobiłem wieczorem. Przez noc zaczyn powiększył się 3 krotnie. Rano, po dodaniu reszty składników pozostawiłem jeszcze na 2 godziny. Jak zaczął rosnąć, jeszcze chwilę zagniatałem ciasto i umieściłem w foremce. Po 4 godzinach ciasto zaczęło wychodzić z foremki. Piekłem w temp200stC po 10 min, zmniejszyłem do 180. chleb piekł się 40 min. Mogę tylko powiedzieć, że warto było. Chleb pięknie wyrósł, jest przepyszny i delikatny, chrupiąca,… Czytaj więcej »

Anna
Anna
2 lat temu

Wspaniały przepis! Chleb wyszedł przepyszny! Dziękuję

Karolina
Karolina
2 lat temu

Czy można zrobić ten chlebek na mące 1050, pszennej chlebowe ?

Justyna
3 lat temu

Mniam. Zmotywowałaś mnie tym wpisem – już od dłuższego czasu planowałam wypieki swojego chleba, na zakwasie właśnie, a nie na drożdżach.

Amatorka chleba
Amatorka chleba
3 lat temu

Jeju jak smakowicie wygląda….zazdroszczę mi jakoś nie wychodzi, a jak wychodzi to ma wysokość 1, 5 cm 🙂

Marta | Zafascynowana życiem

Uwielbiam piec chleb! 🙂 Robię to już od niemalże 2 lat i nie wyobrażam sobie wrócić do tego ze sklepu. U nas króluje przede wszystkim żytni na zakwasie, z dodatkiem mąki gryczanej i orkiszowej. Od czasu do czasu robimy urozmaicenie w postaci ekspresowego chleba na drożdżach z ziarnami. Korzystam też z książki “O chlebie” Elizy Mórawskiej – kopalnia przepisów chlebowych :)))

MatczyneFanaberie
MatczyneFanaberie
3 lat temu

Podziwiam. Ja próbowałam upiec chleb na zakwasie 3 razy
Niestety to jest coś co jeszcze mi nie wychodzi i odpuściłam na tę chwilę

Kasia z zamieszana.com
Kasia z zamieszana.com
4 lat temu

Bardzo lubię chleb na zakwasie, ale mi nie wychodzi. Zakwas ginie pod moją ręką. Piękny wyszedł Ci ten chleb:)

Marta | Zafascynowana życiem
Odpowiedź do  Kasia z zamieszana.com

Kasia, spróbuj dać mu odrobinę cierpliwości i czasu, a na pewno nie zginie :)))

Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

Prawdziwy, domowy chleb to coś tak niesamowitego w smaku, że aż chce się go jeść bez niczego. Ja mam zawsze problem z samym zakwasem, bo nigdy mi się nie chce go robić, a później mi się marnuje.

Anka
Anka
4 lat temu

Pyszności:) ja trochę nie na temat;) mam pytanko odnośnie tego czym rozczesujesz włosy? Ja mam drewniany grzebień z szeroko rozstawionymi zębami ale wydaję mi się, że nie za bardzo daję rady. mam włosy bardzo gęste i długie( za pupę) i w dodatku mocno kręcone.

Ala Res
4 lat temu

Cały czas szukam dobrego przepisu na piękny, zdrowy i smaczny chleb. Wygląda na to ,że znalazłam. Wspaniały:)

Kromka
Kromka
4 lat temu

Jak apetycznie wygląda, marzę o pieczeniu własnego chleba ale czasu mi brakuje …

Monika
4 lat temu

Mniam !

@arbonnegoska
4 lat temu

Wygląda pysznie. Musze spróbować.

70
0
Skomentujx
()
x