Papryka faszerowana może być robiona na wiele sposobów. Jednak ja lubię przygotowywać proste i szybkie potrawy z niewielkiej ilości składników. Przekombinowane przepisy nie leżą w sferze moich zainteresowań. Dlatego przyznam się, że wiele receptur kulinarnych tworzę samodzielnie. Ten prosty przepis na papryki faszerowane również jest mojego autorstwa. Wcale nie trzeba jakichś dziwacznych przepisów aby potrawa wyszła pyszna, zdrowa i odżywcza. Ale do rzeczy. Otóż do przygotowania tych wspaniałych papryk faszerowanych potrzeba tylko 5 składników.
Składniki na paprykę faszerowaną:
- 6 średnich papryk najlepiej czerwonych
- 250 g. boczniaków lub pieczarek
- 2 szklanki suchego ryżu najlepiej ekologicznego
- 1 mały por lub część dużego
- jedna mała cebula
- opcjonalnie – ser żółty
Dodatkowo będziesz potrzebować tłuszczu oraz soli i pieprzu do przyprawienia. Nie zaliczam ich do głównych składników ponieważ wykorzystane ilości są naprawdę śladowe.
Wykonanie papryki faszerowanej
- Przed wykonaniem tego dania warto moczyć ryż co najmniej 12 godzin. Ryż naturalnie zawiera arsen a moczenie w jakimś stopniu pozwala się go pozbyć. Po namoczeniu dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą wodą.
- Następnie zalej ryż wodą w proporcji 1:2 czyli na 2 szklanki ryżu dodaj 4 szklanki wody. Gotuj według instrukcji producenta. W zależności od rodzaju ryżu – czas gotowania jest różny.
- W międzyczasie pokrój w kostkę boczniaki lub pieczarki, cebulę a por drobno posiekaj. Uduś do miękkości.
- Przygotuj papryki czyli odkrój górę z ogonkiem, wykrój gniazda nasienne i umyj je dokładnie wewnątrz i zewnątrz. Pozostaw do obeschnięcia.
- Gotowy ryż wymieszaj z uduszonymi grzybami oraz warzywami. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem według potrzeby. Konsystencja ryżu powinna być bardziej zwarta niż sypka.
- Wypełnij farszem wnętrze papryk, opcjonalnie posyp górę startym serem żółtym lub połóż plasterek /dla tych bardziej leniwych/.
- Poukładaj papryki faszerowane w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Może być masłem, olejem kokosowym czy innym.
- Zapiekaj 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia i temperatura może się nieco różnić w Twoim piekarniku.
Jeżeli wyjdzie Ci za dużo farszu, z powodzeniem możesz go zamrozić i potem wykorzystać do przygotowania szybkiego dania. Papryka faszerowana z tego bajecznie prostego przepisu wychodzi naprawdę przepyszna. Po prostu wypróbuj samodzielnie aby się przekonać. Dodatkowo na swoim kanale YouTube zamieściłam film w jaki sposób wykonuję to smaczne danie. Aby być na bieżąco ze wszystkimi moimi filmami, zasubskrybuj mój kanał i włącz powiadomienia. Smacznego!