Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to szybkie ale wykwintne danie dla całej rodziny. No może nie całej bo niektórzy w żaden sposób nie potrafią polubić szpinaku, czego swoją drogą nie rozumiem. To świetny dodatek do wielu wspaniałych dań, do tego zdrowy, łatwo dostępny i mało wymagający jeśli chodzi o samodzielną uprawę w przydomowym ogródku. Mamy luty i wyobraź sobie, że tego roku korzystam z dobrodziejstw mojego ogrodowego szpinaku na okrągło. Fakt, zima jest nader łaskawa i niech taka pozostanie do samego końca. Niemniej niektóre odmiany szpinaku są odporne na mróz a najniższe temperatury nocne w mojej okolicy wynosiły ok -12 stopni C. Jednak nawet jeśli nie masz swojego szpinaku, do przygotowania tej wspaniałej acz niewymagającej jakiegoś większego zaangażowania, z powodzeniem możesz wykorzystać kupny czy nawet mrożony. Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to również świetna propozycja na spotkania ze znajomymi, rodziną czy inne imprezy.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – składniki
- paczka dobrego jakościowo makaronu /ja stosuję makarony ekologiczne z pełnoziarnistych mąk, Ty możesz użyć jakiego chcesz ale najlepiej w tym celu nadaje się makaron-rurki/
- 2 garści szpinaku liściastego lub paczka mrożonego
- 5 ząbków czosnku
- 8 dorodnych pieczarek
- tarty ser żółty
- pieprz
- sól
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – wykonanie
- pokrój pieczarki w kosteczkę i wrzuć na patelnię aby puściły sok
- następnie dodaj szpinak /liściasty należy drobno posiekać a zamrożony uprzednio rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku/
- w międzyczasie ugotuj makaron al-dente
- do podduszonych pieczarek i szpinaku dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i duś do miękkości pieczarek, jednak nie za długo aby się nie rozpadły
- posól i popieprz do smaku
- dodaj makaron i powtórnie wymieszaj
- zetrzyj ser i na sam koniec posyp nim potrawę jeszcze na patelni
- daj mu czas aby zupełnie się rozpuścił
Aby potrawa była wegańska i bezglutenowa można pominąć ser żółty lub zastąpić roślinnym oraz użyć makaronu bezglutenowego np. kukurydzianego.
I to wszystko. Makaron ze szpinakiem nie dość, że jest dość oryginalnym daniem to jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. No przecież ja tylko takie przepisy Ci serwuję. Ma być pysznie, szybko, prosto i zdrowo. Zatem do dzieła bo jeśli sam tego dania nie spróbujesz to nie poczujesz przyjemności płynącej z jego konsumpcji. A zaręczam, że warto!
Makaron to moja specjalność 😉
Uwielbiam makaron ze szpinakiem:) Super pomysł na obiad.
Patrze na Pani przepisy i są bardzo przepyszne.Lubi Pani eksperymentować .Pozdrawiam ciepło.
Oj lubię i to bardzo. Nie dość, że daje to ogromną satysfakcje to wnosi powiew świeżości do kuchni. Dziękuję za miłe słowa i również gorąco pozdrawiam 🙂
Apetycznie wygląda 🙂
Tak to przepysznie wyglądało na zdjęciu że zrobiłam.Przeszło to moje najśmielsze oczekiwanie.Pycha w gębie. Ogólnie lubie makaron ale te dodatki szpinak i reszta rewelacja.
Zasmaczyście wygląda, jutro lecę po pieczary i szpinak 🙂
Co roku sieję szpinak w ogródku, ale nie przyszło mi do głowy, że zimą też może rosnąć. Jak to robisz? 🙂 A danie bardzo smakowite!
W ubiegłym roku kupiłam odmianę szpinaku olbrzymiego, wysiałam w sierpniu i tak rośnie do teraz. Nawet go nie usuwam bo wypuszcza już młode listki. Wcześniejsze szpinaki były kiepskie ale ten jest niesamowity. Teraz tylko taki będę kupować 🙂
Bardzo dobry przepis, ale że zawsze coś zmieniam, to dalem więcej pieczarek, dodałem pół opakowania fety do szpinaku, a zamiast sera żółtego dalem mozarelle
Haha ja też zawsze coś zmieniam ale mozarella i feta całkowicie zmienia smak potrawy. Pewnie jest smaczne ale to nie to samo…zamiennie czemu nie 😉
Ojej jak pysznie wygląda. Jestem miłosnikiem szpinaku więc muszę spróbować 🙂