Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody -

Pasta z soczewicy i batatów dla Twego zdrówka i urody

Udostępnij

Pasta z soczewicy i batatów to jeden z takich przepisów, które powstają w porozumieniu z moim kuchennym leniem. Musi być zdrowo, prosto i szybko. Nie za bardzo lubię również blendować, bo muszę mikser z szafki wyciągnąć, potem go umyć i czas ucieka. Wolę pisać. Dlatego uwielbiam sobie w tej materii ułatwiać życie. Pasta z soczewicy i batatów nie wymaga żadnego miksera, wystarczy widelec a jak ktoś chce poręczny blenderek ręczny. Mi wystarczy widelec do zgniatania. W taki oto sposób powstają moje szybkie, zdrowe i smaczne potrawy, bo co jak co ale smacznie pojeść to ja sobie lubię. Jak szybka potrawa to i treściwy artykuł. Dodam tylko, że ta pasta jest bardzo bogata w kwasy omega-3 z racji dodania świeżo zmielonego siemienia lnianego i nasion konopi. Oprócz kwasów w paście znajdzie się sporo karotenu /bataty/, białka roślinnego /soczewica/  oraz innych cennych składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.

pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy i batatów – składniki

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 2 małe bataty lub 1 większy
  • 2 porządne łyżki tahini
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych nasion sezamu niełuskanego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych nasion konopi
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z soczewicy i batatów – przygotowanie

  • ugotuj soczewicę
  • ugotuj pokrojone w kostkę bataty /pamiętaj, że bataty gotują się bardzo szybko, wystarczy 6-8 minut/
  • widelcem rozgnieć ugotowaną soczewicę i bataty. Możesz zrobić to blenderem ręcznym ale widelec w zupełności wystarcza.
  • Dodaj resztę składników oprócz ziaren słonecznika. Dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj słonecznik i delikatnie wymieszaj. Chodzi o to aby go nie rozdrobnić i żeby był wyczuwalny podczas jedzenia

Pasta z soczewicy i batatów jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Możesz przełożyć ją do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Osobiście uwielbiam wszelkie pasty do kanapek. Własnoręcznie je robiąc masz całkowitą kontrolę nad składnikami. W przypadku tych sklepowych tak naprawdę kupujesz kota w worku. Ta pasta jest tak skomponowana aby dostarczyć wielu cennych składników korzystnie wpływających na organizm. Zatem na zdrówko i smacznego!



14
0
Skomentujx
()
x