Pasta z soczewicy i batatów to jeden z takich przepisów, które powstają w porozumieniu z moim kuchennym leniem. Musi być zdrowo, prosto i szybko. Nie za bardzo lubię również blendować, bo muszę mikser z szafki wyciągnąć, potem go umyć i czas ucieka. Wolę pisać. Dlatego uwielbiam sobie w tej materii ułatwiać życie. Pasta z soczewicy i batatów nie wymaga żadnego miksera, wystarczy widelec a jak ktoś chce poręczny blenderek ręczny. Mi wystarczy widelec do zgniatania. W taki oto sposób powstają moje szybkie, zdrowe i smaczne potrawy, bo co jak co ale smacznie pojeść to ja sobie lubię. Jak szybka potrawa to i treściwy artykuł. Dodam tylko, że ta pasta jest bardzo bogata w kwasy omega-3 z racji dodania świeżo zmielonego siemienia lnianego i nasion konopi. Oprócz kwasów w paście znajdzie się sporo karotenu /bataty/, białka roślinnego /soczewica/ oraz innych cennych składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.
Pasta z soczewicy i batatów – składniki
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 2 małe bataty lub 1 większy
- 2 porządne łyżki tahini
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczka zmielonych nasion sezamu niełuskanego
- 1/2 łyżeczka zmielonych nasion konopi
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Pasta z soczewicy i batatów – przygotowanie
- ugotuj soczewicę
- ugotuj pokrojone w kostkę bataty /pamiętaj, że bataty gotują się bardzo szybko, wystarczy 6-8 minut/
- widelcem rozgnieć ugotowaną soczewicę i bataty. Możesz zrobić to blenderem ręcznym ale widelec w zupełności wystarcza.
- Dodaj resztę składników oprócz ziaren słonecznika. Dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj słonecznik i delikatnie wymieszaj. Chodzi o to aby go nie rozdrobnić i żeby był wyczuwalny podczas jedzenia
Pasta z soczewicy i batatów jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Możesz przełożyć ją do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Osobiście uwielbiam wszelkie pasty do kanapek. Własnoręcznie je robiąc masz całkowitą kontrolę nad składnikami. W przypadku tych sklepowych tak naprawdę kupujesz kota w worku. Ta pasta jest tak skomponowana aby dostarczyć wielu cennych składników korzystnie wpływających na organizm. Zatem na zdrówko i smacznego!
Bardzo fajne składniki na pastę, a obecność czosnku i ziaren jeszcze bardziej podsyca moją chęć zrobienia takiego przysmaku.
Ja również lubię proste i smaczne potrawy. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis u siebie! 🙂
Soczewica nie należy do moich ulubionych smaków.
Nie przepadam za soczewica. Kiedys probowałem, nie moje smaki.
Narobiłaś mi smaka 🙂 Pozdrawiam
Mam w domu czerwoną soczewice, ale na paste chyba się nie zdecyduję, bo nie jem chleba, a samej chyba bym nie zjadła.
Coś dzisiaj mam szczęście do znajdowania przepisów na bataty i to takich z jakich nigdy wcześniej nie robiłam. Dzięki za kolejną podpowiedź. Lubię świeżą kromkę z dobrą pastą warzywną więc i taką chętnie wypróbuje.
Dobrze, że używasz nazwy pasta, bo to szaleństwo robienia z wszystkiego na siłę humusu jest męczące. Muszę sprawdzić ten przepis, używasz bataty, a ja ciągle szukam ich wykorzystania. Jak dotąd żaden przepis na bataty mi nie podpasił.
A chciałam na Instagramie zapytać z czego jest pasta i teraz już wiem, bataty rzadko używam w kuchni, chyba czas to zmienić 🙂
Fajne połączenie. Lubię takie warzywne smarowidła na chleb!
A te wszystkie pozostałe składniki muszą być? Oprócz soczewicy i czosnku nic nie mam, myślę jakby tu zmodyfikować:) Bo wygląda fajnie i ochotę mam na takąpastę 🙂
Nie muszą ale wówczas nie gwarantuję smakowitości 😉
Tą pastę doprawić można po swojemu – polecam troszkę curry, kurkumę i odrobinę wędzonej papryki. Agnieszko co myślisz o zastąpieniu batatów zwykłymi ziemniakami? Dużo stracimy na zdrowotności?
Jak będziesz doprawiał po swojemu to już nie będzie ta potrawa po prostu. Bataty a zwykłe ziemniaki to ogromna przepaść smakowa i zdrowotna. Tylko bataty, z ziemniakami zwykłymi to będzie coś zupełnie innego.