Udostępnij

Marchewka z cukinią i przepis na nią powstał w mojej głowie spontanicznie. Ot miałam nadmiar cukinii i nie wiedziałam co z niej zrobić. Dość już miałam placuszków oraz dodawania jej do spaghetti, postanowiłam więc połączyć  cukinię z jakimś wartościowym i zdrowym warzywem. Mój wybór padł na marchewkę. Generalnie bardzo lubię słodkawy smaczek marchwi w potrawach więc doszłam do wniosku, że z cukinią się świetnie skomponuję. Nie myliłam się. Potrawa wyszła przepyszna. Dlatego też nie wahałam się wcale nadając tytuł artykułu – Marchewka z cukinią przepis doskonały, gdyż bez dwóch zdań taki właśnie jest. Abym potraktowała dany przepis kulinarny jako doskonały muszą zaistnieć pewne kryteria. Oto one:

  • powszechna dostępność składników
  • prostota wykonania
  • szybkość wykonania
  • niewielki bałaganik podczas przygotowań
  • niesamowity efekt smakowy

Nie lubię tworzyć ani przyrządzać potraw według skomplikowanych przepisów, w których lista składników nie ma końca, czy trzeba wykonywać mnóstwo jakichś dziwnych czynności. Jeśli czytasz moje artykuły systematycznie pewnie wiesz jaki mam stosunek do przebywania w kuchni i pichcenia. Szczerze się przyznaję, że antykuchenna ze mnie babka. Jednak coś trzeba jeść i to coś ma być smaczne, zdrowe i proste. Sama kocham jedzenie więc nie pozostaje mi nic innego jak po prostu wymyślać proste i szybkie przepisy. Stąd też najwięcej dań przygotowuję z głowy. I tak również powstała marchewka z cukinią przepis doskonały.

cukinia przepis

Marchewka z cukinią przepis doskonały – czego będziesz potrzebować

  • 1 cukinia
  • 4 średni marchewki
  • 4 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 okazała cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Marchewka z cukinią przepis doskonały – jak wykonać

Żeby danie było jak najzdrowsze unikam smażenia. Jeśli interesuje Cię ten temat zapraszam do zapoznania się z artykułem – Czy smażenie jest zdrowe? O tym lekarz Ci nie powie!. Idąc tym tropem pokrój w kostkę cukinię i cebulę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekaj. Duś warzywa pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody /2 łyżki/. Mieszaj aby się nie przypaliło. Jak warzywka zaczną mięknąć dodaj wszystkie przyprawy i duś jeszcze przez chwilę. Wodę dodaje się tylko na początku, potem warzywa puszczają własne soki i w takim sosie wszystko się pięknie dusi. Do tego dania nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu. Jeśli jednak upierasz się przy tłuszczu, na sam koniec /jak wyłączysz już źródło ciepła/ możesz dodać łyżkę masła. Nie polecam do tej potrawy oleju kokosowego nierafinowanego gdyż mocno zmienia smak potrawy. Masełko pasuje jak najbardziej ale nie jest obligatoryjne.

Marchewkę z cukinią podaję z tłuczonymi ziemniakami. Takie danie jest bardzo syte a jednocześnie zawiera niewiele kalorii czyli w sam raz na dietetyczny posiłek. Oczywiście jak to bywa z takimi daniami jednogarnkowymi lepsze stają się na drugi dzień jak się przegryzą. Ta potrawa zaskoczyła mnie na tyle, że postanowiłam zamieścić tutaj ten przepis. Generalnie potrawy z cukinii i przepisy na nie, które gdzieś tam podglądałam nie satysfakcjonowały mnie w pełni. Aż tu takie zaskoczenie. Spróbuj a się przekonasz.

24
0
Skomentujx