Marchewka z cukinią przepis doskonały -

Marchewka z cukinią przepis doskonały

Udostępnij

Marchewka z cukinią i przepis na nią powstał w mojej głowie spontanicznie. Ot miałam nadmiar cukinii i nie wiedziałam co z niej zrobić. Dość już miałam placuszków oraz dodawania jej do spaghetti, postanowiłam więc połączyć  cukinię z jakimś wartościowym i zdrowym warzywem. Mój wybór padł na marchewkę. Generalnie bardzo lubię słodkawy smaczek marchwi w potrawach więc doszłam do wniosku, że z cukinią się świetnie skomponuję. Nie myliłam się. Potrawa wyszła przepyszna. Dlatego też nie wahałam się wcale nadając tytuł artykułu – Marchewka z cukinią przepis doskonały, gdyż bez dwóch zdań taki właśnie jest. Abym potraktowała dany przepis kulinarny jako doskonały muszą zaistnieć pewne kryteria. Oto one:

  • powszechna dostępność składników
  • prostota wykonania
  • szybkość wykonania
  • niewielki bałaganik podczas przygotowań
  • niesamowity efekt smakowy

Nie lubię tworzyć ani przyrządzać potraw według skomplikowanych przepisów, w których lista składników nie ma końca, czy trzeba wykonywać mnóstwo jakichś dziwnych czynności. Jeśli czytasz moje artykuły systematycznie pewnie wiesz jaki mam stosunek do przebywania w kuchni i pichcenia. Szczerze się przyznaję, że antykuchenna ze mnie babka. Jednak coś trzeba jeść i to coś ma być smaczne, zdrowe i proste. Sama kocham jedzenie więc nie pozostaje mi nic innego jak po prostu wymyślać proste i szybkie przepisy. Stąd też najwięcej dań przygotowuję z głowy. I tak również powstała marchewka z cukinią przepis doskonały.

cukinia przepis

Marchewka z cukinią przepis doskonały – czego będziesz potrzebować

  • 1 cukinia
  • 4 średni marchewki
  • 4 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 okazała cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Marchewka z cukinią przepis doskonały – jak wykonać

Żeby danie było jak najzdrowsze unikam smażenia. Jeśli interesuje Cię ten temat zapraszam do zapoznania się z artykułem – Czy smażenie jest zdrowe? O tym lekarz Ci nie powie!. Idąc tym tropem pokrój w kostkę cukinię i cebulę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekaj. Duś warzywa pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody /2 łyżki/. Mieszaj aby się nie przypaliło. Jak warzywka zaczną mięknąć dodaj wszystkie przyprawy i duś jeszcze przez chwilę. Wodę dodaje się tylko na początku, potem warzywa puszczają własne soki i w takim sosie wszystko się pięknie dusi. Do tego dania nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu. Jeśli jednak upierasz się przy tłuszczu, na sam koniec /jak wyłączysz już źródło ciepła/ możesz dodać łyżkę masła. Nie polecam do tej potrawy oleju kokosowego nierafinowanego gdyż mocno zmienia smak potrawy. Masełko pasuje jak najbardziej ale nie jest obligatoryjne.

Marchewkę z cukinią podaję z tłuczonymi ziemniakami. Takie danie jest bardzo syte a jednocześnie zawiera niewiele kalorii czyli w sam raz na dietetyczny posiłek. Oczywiście jak to bywa z takimi daniami jednogarnkowymi lepsze stają się na drugi dzień jak się przegryzą. Ta potrawa zaskoczyła mnie na tyle, że postanowiłam zamieścić tutaj ten przepis. Generalnie potrawy z cukinii i przepisy na nie, które gdzieś tam podglądałam nie satysfakcjonowały mnie w pełni. Aż tu takie zaskoczenie. Spróbuj a się przekonasz.



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Kocham górskie wędrówki. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Ania
Ania
1 rok temu

Pycha!!! Polecam wykonanie dania w wolnowarze:) Dzięki odpowiedniej temperaturze zostaną zachowane walory smakowe i oczywiscie wartości odżywcze. Pani Agnieszko super strona,pozdrawiam 🙂

Lucyna
Lucyna
1 rok temu

Właśnie zrobiłam, dodałam jeszcze trochę korzenia selera i curry. Polecam i dziękuję

Natalia
Natalia
2 lat temu

Genialne w swojej prostocie 🙂
A a propos dodatku tłuszczu dla wchłaniania witamin. U nas od “zawsze” jest dodatek pestek, ziaren i orzechów. Tu sprawdziło się posypanie pokruszonymi pestkami dyni 🙂

Alina
Alina
2 lat temu

Musi być odrobine masełka czyli tłuszczu,żeby vitA się rozpuściła z marchewki

Paulina
2 lat temu

Hit tego lata! Robiłam takie samo jedzonko przez wakacje, zużywając właśnie nadmiar cukinii. Pyycha!

Monika Wysocka
2 lat temu

Podoba mi się pomysł na to połączenie. Jestem coraz bardziej wege, więc to danie będzie idealne dla mnie.

Bogna
2 lat temu

Uwielbiam cukinię! I lubię też gotować z prostych składników – koniecznie muszę wypróbować!

Magda
Magda
2 lat temu

Dobry przepis bo czesto brakuje mi pomyslow na cukinie

Jud
Jud
2 lat temu

Dwa ulubione smaki w takim pysznym połączeniu… coś cudnego 🙂

Helena
Helena
2 lat temu

Znam ten przepis i sama go stosuję 😛

Anna
Anna
2 lat temu

musi być pyszne. Zapisuje przepis

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Cukinia i marchew to chyba moje ulubione warzywa. Aż dziw, że dotąd nie pomyślałam o tym, żeby je połączyć…

traveLover
2 lat temu

Fajna inspiracja, szczególnie przyda się po ciężkostrawnych świętach 🙂 Pozdrawiam 🙂

Wioleta
Wioleta
2 lat temu

Wygląda pysznie !

Ewa
Ewa
2 lat temu

Wypróbuję! Lubię takie połączenia 🙂

Anna
2 lat temu

Smaczne i zdrowe!

Monika - Paris by Moni
Monika - Paris by Moni
2 lat temu

Uwielbiam takie smaczne, zdrowe i proste przepisy! Bardzo inspirujacy 🙂

Madame Malonka
2 lat temu

Całość jest w 100% w moim klimacie. Ląduje w ulubionych.

Nieidealnaanna
Nieidealnaanna
2 lat temu

Bardzo fajny smak, ale niestety przy insulinoopornosci, nie moge takiej marchwi jesc 🙁 szkoda, bo wyglada przepysznie 🙂

To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nigdy nie robiłam marchewki z cukinią, chyba pora spróbować 🙂

24
0
Skomentujx
()
x