Frytki z batatów z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami możesz sobie zaserwować jako alternatywę do niezdrowych frytek, smażonych w głębokim oleju. Jakież one są pyszne /mam na myśli te frytki z batatów oczywiście/…Mniamm na samą myśl ślinka mi cieknie. Pachną nieziemsko śródziemnomorskimi przyprawami i delikatną wonią upieczonego czosnku. Drażnią każde zmysły. Myślami przywodzą lato i pachnące zioła rozgrzane w południowym słońcu.
Wyglądają przepięknie w tej swojej mocno pomarańczowej szacie, której nie tracą nawet po upieczeniu. Jedno mnie tylko drażni podczas przygotowywania tej potrawy a mianowicie krojenie surowych batatów. To takie dziwne warzywo, że na surowo jest diabelsko twarde a gotuje się zaledwie kilka minut. Jak pierwszy raz gotowałam słodkie ziemniaki to rzecz jasna je rozgotowałam. Zastosowałam czas gotowania jak w przypadku naszych tradycyjnych ziemniaczków. Myślałam, że skoro są twarde jak kamienie to będą się gotować w nieskończoność a tu takie zaskoczenie. Przy pieczeniu jest podobnie, wystarczy 30 minut w 180 stopniach a frytki z batatów są już gotowe. Aby lepiej mi się je kroiło podczas zakupu wybieram mniejsze egzemplarze. No ale do rzeczy bo w przynudzaniu pewnie jestem znakomita.
Frytki z batatów z czosnkiem – składniki
- 5-6 niewielkich batatów
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła
Frytki z batatów z czosnkiem – wykonanie
- Pokrój bataty w paski.
- Wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- W osobnej miseczce do rozpuszczonego tłuszczu dodaj tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj.
- Mieszankę wylej na bataty i dokładnie z nimi przemieszaj tak aby każdy pasek był dokładnie obtoczony.
- Równomiernie rozłóż paski batatów w naczyniu.
- Pokrój czosnek na drobniejsze kawałki i rozsyp na batatach.
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż naczynie.
- Piecz ok 30 minut na funkcji góra-dół. Jeśli włączysz termoobieg upieką się szybciej. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie. Każdy piekarnik jest inny, żyje swoim życiem więc zawsze zalecam sprawdzanie zanim nie zamienią się w czarny węgiel.
I to tyle. Przepyszne i aromatyczne frytki z batatów z czosnkiem są gotowe. Nadają się jako dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby raczyć się nimi jako samodzielną przekąską. Są syte, pyszne i zdecydowanie zdrowsze od klasycznych frytek. Zamiast więc gnać po fryty do Maca sprawdź jakie pyszności możesz wyczarować samodzielnie we własnym domu nie nadwyrężając przy tym własnego zdrowia.
A czy naczynie przykrywamy?
Nie ma potrzeby 🙂
Zawsze chciałam spróbować batatów to będę mieć okazję… Narobiłaś mi takiego smaka, że na pewno w najbliższym czasie spróbuję je zrobić 🙂
Często myślałam o zrobieniu takich frytek, ale jakoś nigdy nie udało mi się tego pomysłu zrealizować. Twój przepis brzmi jednak zachęcająco!
Po przeczytaniu wpisu naszła mnie ochota na frytki, więc wygoniłam Pana inżyniera do sklepu i wypróbowaliśmy przepis, który okazał się genialny, prosty i przepyszny 🙂
🙂 wspaniale, że smakowało.
Bataty uwielbiam i często wykorzystuję je w swojej kuchni
Ale apetycznie wyglądają! Koniecznie muszę zrobić takie fryteczki:)
Ale narobiłaś mi smaka! Uwielbiam frytki, przeważnie robię w piekarniku, z batatów jeszcze nie próbowałam 🙂
Bataty są wdzięcznym i szalenie uniwersalnym warzywem, często dodaję je do sałatek i wszelkiego rodzaju farszy
Ubóstwiam! Lubię też tak jak zwykłe ziemniaczki z rozmarynem 🙂 Super, ze dodajesz cytrynę- ona cudownie podkreśla smak batatów. Ja główki czosnku kroję na pół i dodaję do pieczenia z łupinkami- oddają mnóstwo aromatu, po prostu nie wszyscy w rodzinie mogą go jeść. Często też miksuję bo z jogurtem i odrobiną majonezu i robię czosnkowy sos. O jeju, się rozpisałam, ale ślinka pociekła na takie ziemniaczki!!!! Pozdrawiam!