Frytki z batatów z czosnkiem jako zdrowa alternatywa klasycznych frytek -

Frytki z batatów z czosnkiem jako zdrowa alternatywa klasycznych frytek

Udostępnij

Frytki z batatów z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami możesz sobie zaserwować jako alternatywę do niezdrowych frytek, smażonych w głębokim oleju. Jakież one są pyszne /mam na myśli te frytki z batatów oczywiście/…Mniamm na samą myśl ślinka mi cieknie. Pachną nieziemsko śródziemnomorskimi przyprawami i delikatną wonią upieczonego czosnku. Drażnią każde zmysły. Myślami przywodzą lato i pachnące zioła rozgrzane w południowym słońcu. Wyglądają przepięknie w tej swojej mocno pomarańczowej szacie, której nie tracą nawet po upieczeniu. Jedno mnie tylko drażni podczas przygotowywania tej potrawy a mianowicie krojenie surowych batatów. To takie dziwne warzywo, że na surowo jest diabelsko twarde a gotuje się zaledwie kilka minut. Jak pierwszy raz gotowałam słodkie ziemniaki to rzecz jasna je rozgotowałam. Zastosowałam czas gotowania jak w przypadku naszych tradycyjnych ziemniaczków. Myślałam, że skoro są twarde jak kamienie to będą się gotować w nieskończoność a tu takie zaskoczenie. Przy pieczeniu jest podobnie, wystarczy 30 minut w 180 stopniach a frytki z batatów są już gotowe. Aby lepiej mi się je kroiło podczas zakupu wybieram mniejsze egzemplarze. No ale do rzeczy bo w przynudzaniu pewnie jestem znakomita.

Frytki z batatów z czosnkiem – składniki

  • 5-6 niewielkich batatów
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła

frytki z batatow

Frytki z batatów z czosnkiem – wykonanie

  • Pokrój bataty w paski.
  • Wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • W osobnej miseczce do rozpuszczonego tłuszczu dodaj tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj.
  • Mieszankę wylej na bataty i dokładnie z nimi przemieszaj tak aby każdy pasek był dokładnie obtoczony.
  • Równomiernie rozłóż paski batatów w naczyniu.
  • Pokrój czosnek na drobniejsze kawałki i rozsyp na batatach.
  • Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż naczynie.
  • Piecz ok 30 minut na funkcji góra-dół. Jeśli włączysz termoobieg upieką się szybciej. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie. Każdy piekarnik jest inny, żyje swoim życiem więc zawsze zalecam sprawdzanie zanim nie zamienią się w czarny węgiel.

frytki z batatow

I to tyle. Przepyszne i aromatyczne frytki z batatów z czosnkiem są gotowe. Nadają się jako dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby raczyć się nimi jako samodzielną przekąską. Są syte, pyszne i zdecydowanie zdrowsze od klasycznych frytek. Zamiast więc gnać po fryty do Maca sprawdź jakie pyszności możesz wyczarować samodzielnie we własnym domu nie nadwyrężając przy tym własnego zdrowia.



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
MAGDA
MAGDA
1 rok temu

A czy naczynie przykrywamy?

Concordiaa
2 lat temu

Zawsze chciałam spróbować batatów to będę mieć okazję… Narobiłaś mi takiego smaka, że na pewno w najbliższym czasie spróbuję je zrobić 🙂

Mirka
Mirka
2 lat temu

Często myślałam o zrobieniu takich frytek, ale jakoś nigdy nie udało mi się tego pomysłu zrealizować. Twój przepis brzmi jednak zachęcająco!

Ekonomka
Ekonomka
2 lat temu

Po przeczytaniu wpisu naszła mnie ochota na frytki, więc wygoniłam Pana inżyniera do sklepu i wypróbowaliśmy przepis, który okazał się genialny, prosty i przepyszny 🙂

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
2 lat temu

Bataty uwielbiam i często wykorzystuję je w swojej kuchni

FiliżankaSzczęścia
FiliżankaSzczęścia
2 lat temu

Ale apetycznie wyglądają! Koniecznie muszę zrobić takie fryteczki:)

kosmetykofanki
2 lat temu

Ale narobiłaś mi smaka! Uwielbiam frytki, przeważnie robię w piekarniku, z batatów jeszcze nie próbowałam 🙂

Camelot - potrawy z różnych stron świata

Bataty są wdzięcznym i szalenie uniwersalnym warzywem, często dodaję je do sałatek i wszelkiego rodzaju farszy

Pichceniomania
2 lat temu

Ubóstwiam! Lubię też tak jak zwykłe ziemniaczki z rozmarynem 🙂 Super, ze dodajesz cytrynę- ona cudownie podkreśla smak batatów. Ja główki czosnku kroję na pół i dodaję do pieczenia z łupinkami- oddają mnóstwo aromatu, po prostu nie wszyscy w rodzinie mogą go jeść. Często też miksuję bo z jogurtem i odrobiną majonezu i robię czosnkowy sos. O jeju, się rozpisałam, ale ślinka pociekła na takie ziemniaczki!!!! Pozdrawiam!

Polub blog na Fejsie aby być na bieżąco


This will close in 20 seconds

11
0
Skomentujx
()
x