Udostępnij

Frytki z batatów z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami możesz sobie zaserwować jako alternatywę do niezdrowych frytek, smażonych w głębokim oleju. Jakież one są pyszne /mam na myśli te frytki z batatów oczywiście/…Mniamm na samą myśl ślinka mi cieknie. Pachną nieziemsko śródziemnomorskimi przyprawami i delikatną wonią upieczonego czosnku. Drażnią każde zmysły. Myślami przywodzą lato i pachnące zioła rozgrzane w południowym słońcu.

Wyglądają przepięknie w tej swojej mocno pomarańczowej szacie, której nie tracą nawet po upieczeniu. Jedno mnie tylko drażni podczas przygotowywania tej potrawy a mianowicie krojenie surowych batatów. To takie dziwne warzywo, że na surowo jest diabelsko twarde a gotuje się zaledwie kilka minut. Jak pierwszy raz gotowałam słodkie ziemniaki to rzecz jasna je rozgotowałam. Zastosowałam czas gotowania jak w przypadku naszych tradycyjnych ziemniaczków. Myślałam, że skoro są twarde jak kamienie to będą się gotować w nieskończoność a tu takie zaskoczenie. Przy pieczeniu jest podobnie, wystarczy 30 minut w 180 stopniach a frytki z batatów są już gotowe. Aby lepiej mi się je kroiło podczas zakupu wybieram mniejsze egzemplarze. No ale do rzeczy bo w przynudzaniu pewnie jestem znakomita.

Frytki z batatów z czosnkiem – składniki

  • 5-6 niewielkich batatów
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła

Frytki z batatów z czosnkiem – wykonanie

  • Pokrój bataty w paski.
  • Wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • W osobnej miseczce do rozpuszczonego tłuszczu dodaj tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj.
  • Mieszankę wylej na bataty i dokładnie z nimi przemieszaj tak aby każdy pasek był dokładnie obtoczony.
  • Równomiernie rozłóż paski batatów w naczyniu.
  • Pokrój czosnek na drobniejsze kawałki i rozsyp na batatach.
  • Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż naczynie.
  • Piecz ok 30 minut na funkcji góra-dół. Jeśli włączysz termoobieg upieką się szybciej. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie. Każdy piekarnik jest inny, żyje swoim życiem więc zawsze zalecam sprawdzanie zanim nie zamienią się w czarny węgiel.

frytki z batatów

I to tyle. Przepyszne i aromatyczne frytki z batatów z czosnkiem są gotowe. Nadają się jako dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Nic nie stoi na przeszkodzie aby raczyć się nimi jako samodzielną przekąską. Są syte, pyszne i zdecydowanie zdrowsze od klasycznych frytek. Zamiast więc gnać po fryty do Maca sprawdź jakie pyszności możesz wyczarować samodzielnie we własnym domu nie nadwyrężając przy tym własnego zdrowia.

 

frytki z batatów

11
0
Skomentujx