Jak gotować ryż aby był zdrowy i nie szkodził? Otóż ryż zawiera arsen i jeśli gotujesz go tradycyjnie nie pozbywasz się tego trującego pierwiastka. Jednak istnieje sposób aby ten arsen wyeliminować nawet w 80%! Ryż to węglowodany złożone więc częste jego spożywanie nie jest wskazane. Węglowodany to cukry więc nawet te najzdrowsze w dużej ilości nie sprzyjają zdrowiu. Dlatego nie powinien być głównym składnikiem diety. Choć z drugiej strony w krajach azjatyckich gdzie jest on podstawowym pokarmem, notuje się mniejszą ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne. Nie musi to być jednak związane akurat ze spożywaniem ryżu. Nasza standardowa dieta i tak jest bogata w węglowodany więc lepiej sobie ich nie dokładać. Nie musisz całkowicie pozbywać się ryżu ze swojego jadłospisu. Ważne aby był spozywany z umiarem i co ważne – odpowiednio przygotowany.
Jaki ryż jest najlepszy?
Najlepszy jest ryż nie poddany rafinacji a taki jest np. dziki ryż brązowy. Co prawda zawiera on większe ilości arsenu ale za to więcej błonnika i wartościowych składników odżywczych niż biały, oczyszczony ryż. Rafinowane produkty sprzyjają rozwojowi m.in cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krwionośnego i innych. Są obce dla organizmu ludzkiego i powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety.
Jak gotować ryż aby wyeliminować arsen?
- Po pierwsze – przed gotowaniem wymocz ryż co najmniej 12 godzin w wodzie. Potem dokładnie wypłucz.
- Po drugie – gotuj w proporcji 1 : 5 czyli 1 szklankę ryżu zalej 5 szklankami wody.
- Gotuj zgodnie z czasem rekomendowanym na opakowaniu ryżu.
- Jeżeli po ugotowaniu ryżu w garnku pozostanie woda, po prostu ja odlej.
W taki sposób ugotowany ryż być może nie będzie sypki ale zawiera zdecydowanie mniej arsenu niż gotowany tradycyjnie. Do tego wcale nie jest gorszy w smaku. Warto również pamiętać, że ryż nieekologiczny jest traktowany pestycydami. Dlatego lepiej sięgaj po dobrej jakości ryż ekologiczny. W dzisiejszych czasach jesteśmy zmuszeni do wnikliwej analizy tego co spożywamy. No cóż, mamy trochę pod górkę. Dla zysku nieważne staje się zdrowie człowieka. Chodzi o to aby jak najmniejszym kosztem wyprodukować jak największą ilość. I to gwarantuje używanie pestycydów.
A może lepiej zrezygnować zupełnie z ryżu?
Jeżeli nie masz dostępu do ekologicznego ryżu, lepiej zupełnie z niego zrezygnuj. Nadmiar węglowodanów sprzyja otyłości a jeżeli do tego dochodzi siedzący tryb życia, to żaden sposób jak gotować ryż nie pomoże. Przyzwyczailiśmy się do szybkiego przygotowywania potraw z braku czasu oraz ciągłej presji pracy. Prawdziwe jedzenie zastępują produkty przetworzone i to co da się szybko przyrządzić. Nie celebrujemy już nawet posiłków tylko łykamy w biegu między kolejnymi obowiązkami. Dla przykładu – gotowanie ryżu w woreczkach. Masz podany na tacy nie tylko arsen ale pestycydy i szkodliwe substancje zawarte w foliowych workach.
Jednak Ty już wiesz jak gotować ryż w bezpieczny sposób i mam nadzieję, że to wykorzystasz bo zdrowie to najcenniejsza wartość i to ono powinno być priorytetem. Planowanie zdrowych posiłków jest pewnym wyzwaniem ale jeżeli taki nawyk wejdzie Ci w krew – staje się łatwe, szybkie i przyjemne.
Nie wykręcaj się więc brakiem czasu bo tutaj chodzi o życie i zdrowie Twoje oraz Twojej rodziny a to chyba jest kwestia najważniejsza, czyż nie?
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[/su_column][/su_row]
[su_row]
[/su_row]
[…] ziemniakami, makaronem, pieczywem czy ryżem. Pamiętaj aby ryż gotować właściwie. W artykule Uważaj jak gotować ryż! Może zatruć! wyjaśniam dlaczego jest to tak […]
Jeszcze gorszą opcją jest gotowanie ryżu w torebkach…
Oj tak, to najgorsza z możliwych metod. Szkodliwe substancje z foliowej torebki przedostają się pod wpływem gotowania do ryżu i mamy toksyczną bombę.
Dobrze wiedzieć. Chociaż nie jadam często ryżu bo stosuję dietę z małą ilością węglowodanów to czasem sobie na niego pozwolę. Taki kaprysik 🙂
Czasami można sobie pozwolić na węgle ważne aby potem je spalić bo szybko mogą przyczynić się do nadwagi. Nie jestem zupełnie przeciwna węglom bo one dają dużo energii i w czasie wysiłku są jak najbardziej w porządku.
Nigdy nie sądziłem, że można zatruć się poprzez złe ugotowanie ryżu.
🙂 Teraz już wiesz