Uważaj jak gotować ryż! Może zatruć! -

Uważaj jak gotować ryż! Może zatruć!

Udostępnij

Jak gotować ryż aby był zdrowy i nie szkodził? Otóż ryż zawiera arsen i jeśli gotujesz go tradycyjnie nie pozbywasz się tego trującego pierwiastka. Jednak istnieje sposób aby ten arsen wyeliminować nawet w 80%! Ryż to węglowodany złożone więc częste jego spożywanie nie jest wskazane. Węglowodany to cukry więc nawet te najzdrowsze w dużej ilości nie sprzyjają zdrowiu. Dlatego nie powinien być głównym składnikiem diety. Choć z drugiej strony w krajach azjatyckich gdzie jest on podstawowym pokarmem, notuje się mniejszą ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne. Nie musi to być jednak związane akurat ze spożywaniem ryżu. Nasza standardowa dieta i tak jest bogata w węglowodany więc lepiej sobie ich nie dokładać. Nie musisz całkowicie pozbywać się ryżu ze swojego jadłospisu. Ważne aby był spozywany z umiarem i co ważne – odpowiednio przygotowany.

Jaki ryż jest najlepszy?

Najlepszy jest ryż nie poddany rafinacji a taki jest np. dziki ryż brązowy. Co prawda zawiera on większe ilości arsenu ale za to więcej błonnika i wartościowych składników odżywczych niż biały, oczyszczony ryż. Rafinowane produkty sprzyjają rozwojowi m.in cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krwionośnego i innych. Są obce dla organizmu ludzkiego i powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety.

Jak gotować ryż aby wyeliminować arsen?

  • Po pierwsze – przed gotowaniem wymocz ryż co najmniej 12 godzin w wodzie. Potem dokładnie wypłucz.
  • Po drugie – gotuj w proporcji 1 : 5 czyli 1 szklankę ryżu zalej 5 szklankami wody.
  • Gotuj zgodnie z czasem rekomendowanym na opakowaniu ryżu.
  • Jeżeli po ugotowaniu ryżu w garnku pozostanie woda, po prostu ja odlej.

W taki sposób ugotowany ryż być może nie będzie sypki ale zawiera zdecydowanie mniej arsenu niż gotowany tradycyjnie. Do tego wcale nie jest gorszy w smaku. Warto również pamiętać, że ryż nieekologiczny jest traktowany pestycydami. Dlatego lepiej sięgaj po dobrej jakości ryż ekologiczny. W dzisiejszych czasach jesteśmy zmuszeni do wnikliwej analizy tego co spożywamy. No cóż, mamy trochę pod górkę. Dla zysku nieważne staje się zdrowie człowieka. Chodzi o to aby jak najmniejszym kosztem wyprodukować jak największą ilość. I to gwarantuje używanie pestycydów.

jak gotować ryż

A może lepiej zrezygnować zupełnie z ryżu?

Jeżeli nie masz dostępu do ekologicznego ryżu, lepiej zupełnie z niego zrezygnuj. Nadmiar węglowodanów sprzyja otyłości a jeżeli do tego dochodzi siedzący tryb życia, to żaden sposób jak gotować ryż nie pomoże. Przyzwyczailiśmy się do szybkiego przygotowywania potraw z braku czasu oraz ciągłej presji pracy. Prawdziwe jedzenie zastępują produkty przetworzone i to co da się szybko przyrządzić. Nie celebrujemy już nawet posiłków tylko łykamy w biegu między kolejnymi obowiązkami. Dla przykładu – gotowanie ryżu w woreczkach. Masz podany na tacy nie tylko arsen ale pestycydy i szkodliwe substancje zawarte w foliowych workach.

Jednak Ty już wiesz jak gotować ryż w bezpieczny sposób i mam nadzieję, że to wykorzystasz bo zdrowie to najcenniejsza wartość i to ono powinno być priorytetem. Planowanie zdrowych posiłków jest pewnym wyzwaniem ale jeżeli taki nawyk wejdzie Ci w krew – staje się łatwe, szybkie i przyjemne.

Nie wykręcaj się więc brakiem czasu bo tutaj chodzi o życie i zdrowie Twoje oraz Twojej rodziny a to chyba jest kwestia najważniejsza, czyż nie?

 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.

jak gotować ryż

 



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Kocham górskie wędrówki. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Marzena
2 miesięcy temu

Jeszcze gorszą opcją jest gotowanie ryżu w torebkach…

Renia Musik
Renia Musik
2 miesięcy temu

Dobrze wiedzieć. Chociaż nie jadam często ryżu bo stosuję dietę z małą ilością węglowodanów to czasem sobie na niego pozwolę. Taki kaprysik 🙂

Wojciech
2 miesięcy temu

Nigdy nie sądziłem, że można zatruć się poprzez złe ugotowanie ryżu.

6
0
Skomentujx
()
x