Ostra papryczka chili wywodząca się z Meksyku i Ameryki Południowej zawiera liczne substancje lecznicze. Jej działanie wykrztuśne związane jest z kapsaicyną, która odpowiedzialna jest za jej ostry smak. Naukowcy stwierdzili, że kapsaicyna powoduje znieczulenie układu oddechowego. Wyciąg z papryczki chili może działać więc korzystnie u astmatyków i chorych na płuca. Dodatkowo pomaga w oczyszczaniu zatok i łagodzi przeziębienia. Jeżeli wolisz wersję video na temat papryczki to na moim kanale na YouTube możesz obejrzeć filmik >> Dlaczego papryka chili powinna znaleźć się w każdym menu
Jakie właściwości posiada papryczka chili
- łagodzi ból
- działa wykrztuśnie
- łagodzi objawy w zapaleniu oskrzeli i rozedmie płuc
- rozrzedza zalegający śluz
- działa przeciwzakrzepowo
- doskonała w chorobach płuc
- wprawia w dobry nastrój
Na czym polega działanie kapsaicyny
Działanie łagodzące kapsaicyny polega na zahamowaniu w komórkach działania neuroprzekaźnika odpowiadającego za przekazywanie uczucia bólu do centralnego układu nerwowego. W czasie gdy papryka piecze, do mózgu przesyłane są sygnały łagodzące ów ból. Wyzwala się produkcja endorfin wywołujących poczucie zadowolenia. Naukowcy wysnuli teorię, iż niektóre osoby spożywające regularnie papryczkę chili „uzależniają” się od wyzwalania coraz to większych ilości endorfin. Popadają w nałóg wprawiania się w dobry nastrój wynikający z nadmiaru endorfin.
W Tajlandii używa się papryczki chili jako przyprawy do pobudzania apetytu więc w jadłospisie dziennym jest ona zawsze obecna. Naukowcy tajscy zauważyli, że regularne spożywanie papryczki może przyczynić się zmniejszenia ryzyka zachorowalności na choroby zakrzepowe i zatorowe. Papryka działa krótko jednak stałe jej spożywanie powoduje odporność na zakrzepy czy zatory.
Żeby nie było zbyt słodko /a raczej ostro 😀 / zbyt dużych ilości papryki nie mogą spożywać osoby z żylakami odbytu. Powoduje ona bowiem pieczenie odbytu szczególnie podczas wypróżnień.
Brak również danych aby rzekomo powodowała wrzody żołądka czy dwunastnicy. Stwierdzono, nawet wygajanie wrzodów podczas spożywania chili.
W Indiach stwierdzono, że jedzenie dużych ilości papryczki chili ma związek ze zwiększeniem zachorowalności na raka jamy ustnej, krtani i przełyku. Natomiast w mniejszych dawkach kapsaicyna działa jak przeciwutleniacz, hamuje uszkodzenia komórek i prawdopodobnie zapobiega nowotworom. Po prostu tak bywa, że mniejsze i większe dawki tej samej substancji mają działanie przeciwstawne.
Jeżeli nie lubisz ostrych przypraw czas je polubić
Oto kilka prostych rad:
- Zaczynaj od małych dawek
- dodawaj mniejsze ilości do pożywienia za to częściej jedz przyprawiane papryką potrawy
- można ostre danie czymś popić np. zimnym jogurtem, który łagodzi podrażnienie języka i żołądka
- fakt jest taki, że pieczenie trwa tylko tyle jak długo ostra przyprawa podrażnia receptory w jamie ustnej
- każdy może wytworzyć w sobie tolerancję na ostry smak i go polubić
Osobiście często przyprawiam potrawy papryczką chili bądź pieprzem cayenne, który jest mieszanką ususzonego zmielonego proszku różnych odmian papryczki chili. Faktycznie trzeba uważać aby nie przesadzić gdyż jest bardzo ostry i wystarczy naprawdę niewielka ilość aby go dość wyraźnie czuć 😉
Ciekawe, czy Wy również dodajecie do swoich potraw papryczki chili bądź pieprz cayennne?
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania
[…] Ilość przypraw podałam w takiej wersji jaką robię ja. W zależności od preferencji można te ilości modyfikować. W czasie robienia ketchupu, smakuję go dość często i dosypuję tego czego mi brakuje. Na pewno nie należy przesadzać z octem, ketchup może wyjść za kwaśny po prostu. Ocet jabłkowy /dodaję ten własnej produkcji z przepisu znajdującego się na blogu, ale może być kupny dobrej jakości/ jednak jest delikatny więc z jego użyciem ketchup i tak wychodzi subtelniejszy w smaku niż te sklepowe. Jeżeli lubicie pikantniejsze wersje można dodać zmielonego pieprzu czarnego lub pieprzu cayenne. […]
[…] Więcej na temat właściwości pieprzu cayenne znajdziesz w artykule „Papryczka chili – ostra z niej dama”. […]
[…] zaczerwieniem, wysypem plam. Czasem tak zareaguje po nadmiarze surowych pomidorów czy ostrej papryki chili, jednak umycie zębów i języka moją pastą niweluje ten problem. Jestem posiadaczką tzw. […]
Ja używam do kawy razem z olejem kokosowym, żeby podkręcić metabolizm – działa! 🙂
Ja kawy nie piję a olej kokosowy jak najbardziej również podkręca metabolizm a z kapsaicyną to bomba metaboliczna 🙂
[…] rozgrzewającym /za co odpowiada kapsaicyna – substancja obecna również i w papryczce chili/ jest doskonały przy wszelkich infekcjach. Geraniole czyli oleje występujące w imbirze […]
Kapsaicyna zawarta w papryce może podrażniać błonę śluzową żołądka. Muszą ostrożnie do niej podchodzić osoby z wrzodami. Alergię natomiast można mieć prawie że na wszystko w tym zanieczyszczonym świecie. Mi czasem podrażnia język jak zapodam zbyt dużo. W ograniczonych ilościach jest ok.
Papryka owszem dobra ale nie każdy może sobie pozwolić na jej konsumowanie. Jest chyba też wysoce alergizująca?