Udostępnij

Średnia długość życia zależy od wielu czynników. Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich lat jest fakt, iż spermidyna może przedłużać życie! Zdaję sobie sobie sprawę, że pojęcie to większości kojarzy się z jednym. I owszem w spermie ludzkiej znajduje się spermidyna ale nie tylko tam. Ale o tym w dalszej części wpisu…

Grupa badaczy z Grazu odkryła [1] zależność między przedłużeniem życia myszy a podawaniem spermidyny. Ów związek oczyszcza komórki oraz zmniejsza stres oksydacyjny przyspieszający starzenie. Wywołuje autofagię /proces polegający na trawieniu przez komórki obumarłych lub uszkodzonych struktur/. Im bardziej ten proces zostaje zakłócany tym szybciej starzeje się organizm.

średnia długość życiaZdaniem badaczy spermidyna może zwiększyć średnią długość życia nawet o 25 lat!

Chroni również przed chorobami związanymi z wiekiem np. rakiem czy demencją. Pocieszające jest to, że starzenie nie musi wiązać się z chorobami czy niedołęstwem bowiem zdrowe starzenie jest bardziej uzależnione od stylu życia niż od genów. Geny nie determinują wszystkiego o czym szerzej pisałam w artykule „Czy długość życia determinują geny? Może jednak nie tak do końca…” Mając więc do dyspozycji takie przełomowe odkrycia możliwym będzie utrzymywanie zdrowia jak najdłużej a średnia długość życia ulegnie zwiększeniu.

Spermidyna jest świetna w profilaktyce choroby Alzheimera, przedłuża życie komórek układu odpornościowego, zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie szczególnie tych, które przyczyniają się do powstawania chorób nowotworowych.

Skutki uboczne stosowania spermidyny

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych podczas podawania myszom spermidyny w celu zwalczania chorób związanych z wiekiem.

Jak można zatem działać samodzielnie?

Jak najbardziej jest to możliwe. Istnieją doniesienia, że spożywanie żywności bogatej w spermidyny, zwiększa stężenie poliaminy – spermidyny lub sperminy we krwi zaledwie po 3 miesiącach.

Źródła pokarmowe spermidyny

Mocno nasycone tym związkiem są kiełki pszenicy, zielony groszek, gruszki, kukurydza, brokuły, czerwone grejfruty, silnie fermentowane sery z pleśnią, sałata, grzyby czy mięso. Na temat zielonego groszku popełniłam pewien artykuł „Gdy w sypialni chcesz szokować czas zielony groszek wyhodować!” który ma jak widać ogromny związek z tym co przedstawiam w tym wpisie. Zachęcam gorąco do jego przeczytania bo groszek to naprawdę doskonałe źródło spermidyny [2]. Jak co roku posiałam go już sporo. W czerwcu zaczną się pierwsze zbiory.

To jak jest z tym piciem spermy na zwiększenie średniej długości życia?

Swojego czasu  zagraniczne media wzięły sobie na tapetę ten arcyciekawy temat. Bardzo często pojawiały się hasła na temat picia spermy. Niestety nie tak to działa. W spermie ludzkiej oprócz spermidyny znajdują się również inne substancje wcale nie o najlepszym działaniu choćby taka kadaweryna /nazwa pochodzi o łacińskiego słowa cadaver – trup, zwłoki/, która ma postać oleistej cieczy bez wyraźnej barwy. Należy do tzw. trupich jadów, ma silny, nieprzyjemny zapach rozkładających się zwłok i jest szkodliwa dla zdrowia (uszkadza układ krążenia). Nikt w takiej dawce się tym nie otruje ale również nie uleczy.

Nie ulega wątpliwości, że spermidyna to być może najbardziej rokujący dotychczas związek, który może przyczynić się do znacznego zwiększenia średniej długości życia oraz spowolnienia starzenia. Mimo takich stwierdzeń naukowców trzeba liczyć się z tym, że co chwila pojawiają się cudowne substancje i terapie, które zastępowane są nowymi. Tak było zawsze i tak będzie, niemniej warto śledzić doniesienia naukowe na temat spermidyny bo a nuż obietnice naukowców przełożą się na rzeczywistość.

Ze względów moralnych i prawnych możliwość wyizolowania spermidyny z nasienia męskiego raczej nie wchodzi w grę. Największą nadzieją pozostają rośliny, które ją zawierają.  Badania nad tym związkiem trwają nadal i pozostało mieć tylko nadzieję, że pójdą one w prawidłowym kierunku dla dobra ludzkości a nie dla zarobku nielicznych…

1.Induction of autophagy by spermidine promotes longevity  Nat Cell Biol. 2009 Nov;11(11):1305-14. doi: 10.1038/ncb1975. Epub 2009 Oct 4.

2.Development of a polyamine database for assessing dietary intake. J Am Diet Assoc. 2007 Jun;107(6):1024-7.

11
0
Skomentujx