Prebiotyki odgrywają kluczową rolę w odporności organizmu a więc tak naprawdę we wszystkim bowiem bez odporności organizm skazany jest na choroby, w tym również i te najgroźniejsze jak np. nowotwory.Istotne jest to aby rozróżnić pojęcie prebiotyku od probiotyku. Oba odpowiadają za zdrowie Twoich jelit jednak nie są tym samym. Probiotyki to takie przyjazne bakterie, które zasiedlają Twój układ pokarmowy. Czym są probiotyki i jak się z nimi obchodzić wyjaśniłam w artykule „Naturalne probiotyki niezbędne dla Twojego zdrowia i urody”. Tutaj będzie mowa o prebiotykach. Zatem aby nasze uczynne bakterie mogły żyć potrzebują papu, z resztą tak jak wszystko żyjące na tym świecie. Prebiotyki są więc najprościej pokarmem probiotyków.
Czym są zatem te prebiotyki?
W skrócie są one rodzajem błonnika, który nie ulega strawieniu. Zapewne nawet nie wiesz, że czasem je spożywasz. Są one obecne w wielu pokarmach. Ważne aby je regularnie dostarczać. Nasze przyjazne bakterie muszą się przecież czymś żywić. W sumie to nic trudnego, wystarczy tylko wiedzieć gdzie tych prebiotyków szukać i czym się zajadać .
Do prebiotyków zaliczamy:
- oligosacharydy – nas interesują fruktooligosacharydy /FOS/
- polisacharydy – najważniejsza jest inulina oraz skrobia oporna
Inulina znajduje się w niektórych warzywach i owocach a dość znaczna jej ilość występuje w korzeniu cykorii. Dodawana jest do wypieków, jogurtów, koktajli. Inulina zwiększa masę kałową. Dostępna jest również w formie białego, słodkawego proszku.
Skrobia oporna natomiast to skrobia, która nie może zostać strawiona w jelicie cienkim a tym samym nie jest wchłaniana do organizmu. Skrobię oporną uzyskuje się poprzez schładzanie skrobiowych pokarmów takich jak ryż, ziemniaki, makaron. Tak, właściwie rozumujesz zimne ziemniaki, ryż czy makaron są doskonałymi prebiotykami. Zamiast więc odgrzewać ziemniaki na patelni co wiąże się z wyprodukowaniem szkodliwych akrylamidów i nitrozoaminów, lepiej spożyć je na zimno a będzie zdecydowanie zdrowiej.
Lista najlepszych prebiotyków
Korzeń cykorii
Bezkonkurencyjny jest świeży korzeń, jednak produkty również są bardzo dobre choćby taka kawa z cykorii z wysoką zawartością inuliny. Odkąd nie piję kawy naturalnej, w moim codziennym menu pojawiła się taka zastępcza „kawa” właśnie z korzenia cykorii o której więcej smaruję w artykule „Cykoria to fantastyczna zamiast kawy historia”. Taka kawa nie wypłukuje magnezu, nie uzależnia kofeiną, nie powoduje boleści jelit, za to dostarcza drogocennych prebiotyków. Sproszkowany korzeń dodawany jest do wielu produktów spożywczych więc pewnie nieświadomie również go spożywasz. Można go spotkać w chlebie, płatkach śniadaniowych czy nabiale.
Liście mniszka lekarskiego
Oprócz tego, że są doskonałym prebiotykiem to zawierają szereg drogocennych witamin: A, K, wapń czy żelazo. Mniszek lekarski to wspaniała roślina więc poświęciłam jej odrębny wpis: „Mniszek lekarski idealny na oczyszczanie, odtruwanie i nie tylko…”. Liście można dodawać na kanapki, do sałatek, zapiekanek, pić w postaci naparów. Jeśli drażni Cię ostry i gorzkawy posmak liści, przed spożyciem możesz je sparzyć. Pamiętaj jednak że pozbawi to roślinę części cennych witamin i składników. Ja tam nie mam problemu z tym smakiem ale moja córka nie znosi i wyczuje nawet jeden przemycony listeczek w sałatce.
Mniej dojrzałe banany
Banany z kropą są bardzo wartościowe jednak od czasu do czasu warto sięgnąć po mniej dojrzałe, nawet zielonkawe banany. Są one doskonałym źródłem skrobi opornej. W procesie dojrzewania owocu skrobia oporna zamienia się w skrobię szybko trawioną.
Czosnek
Osobiście często dodaję pokrojony czosnek na kanapki wraz z zieleniną i innymi warzywami. W takim towarzystwie jego nieprzyjemny zapach nie ma szans. Jeśli nie lubisz spożywać go w takiej formie, idealnym wyjściem są wszelkie pasty, w których surowy czosnek jest składnikiem. Moje trzy propozycje to:
- hummus
- pasta z awokado , jajka i czosnku /znalazł się to również zimny ziemniak/
- II wersja pasy z awokado
Cebula
Cebulę można spożywać podobnie jak czosnek. Najlepsza jest surowa gdyż siarka, którą zawiera ginie pod wpływem wysokiej temperatury. A siarka to mocne i piękne włosy, skóra, paznokcie oraz naczynia krwionośne. Jeśli jednak z jakichś powodów nie możesz jeść surowej cebuli, możesz rozważyć jej obróbkę cieplną najlepiej lekko podgotowaną. Smażenie, pieczenie czy grillowanie nie jest dobrym wyjściem ze względu na nitrozoaminy czy akrylamidy.
Surowy por
Można go dodawać niemalże wszędzie. Przyrządzać z niego sałatki, dodawać do kanapek, past itp.
Pszenica
Biedna pszenica ma ostatnimi czasy niechlubną renomę. A to przez gluten i jej modyfikację genetyczną. Okazuje się, że pszenica jest doskonałym źródłem inuliny. Najlepiej zaopatrzyć się w ekologiczną, pełnoziarnistą mąkę z pszenicy i samodzielnie przygotować chlebek pszenny czy inne wypieki. Jak upiec taki smaczny domowy chlebek z mąki pszenicznej dowiesz się z wpisu „Domowy chleb pszenny na zakwasie żytnim”.
Miód
Nasze przyjaciółki bakterie kochają miód. Nie należy jednak z nim przeginać. Oczywiście mowa o naturalnym, ekologicznym miodzie z pasieki. Oprócz tego, że miód jest wspaniałym prebiotykiem to ma jeszcze wiele innych cennych, zdrowotnych właściwości, o których poczytasz w artykule „6 niezwykłych właściwości miodu, które po prostu musisz znać!”.
Oprócz wymienionych wyżej prebiotykami są również : pomidory, szparagi, karczoch, topinambur, schłodzone ziemniaki, ryż czy makaron / o czym wspominałam wcześniej/.
Jak widzisz wiele z tych pokarmów spożywasz na co dzień. Teraz jednak wiesz co takiego dobrego przynoszą naszym organizmom jak ważne są dla zachowania odporności i zdrowia na całe życie.
[…] naszym orężem w walce z chorobami. Więcej o naturalnych prebiotykach dowiesz się z artykułu: Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności!. Banany zawierają również FOS czyli fruktooligosacharyd, który również jest pożywką dla […]
[…] 2. Nie zapominaj o wszelkich kiszonkach! To one dostarczają pożytecznych laktobakterii, które są żołnierzami naszego systemu ochronnego. Najlepsze są naturalne probiotyki. Więcej na ich temat dowiesz się z artykułu – Naturalne probiotyki niezbędne dla Twojego zdrowia i urody. Jednak same probiotyki to za mało. Muszą się one czymś żywić a ich pokarmem są prebiotyki. Czym są owe twory sprawdzisz z kolei w artykule – Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności!. […]
[…] Nic jednak z probiotyków /bo mniemam, że wiesz iż są to takie przyjazne stworzonka/ jeśli nie mają co jeść. Dlatego oprócz podaży probiotyków, zadbaj również o prebiotyki czyli odpowiednią karmę dla nich. Czym są prebiotyki i gdzie je znajdziesz dowiesz się z tekstu –Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności! […]
Topinambur jest smacznym warzywem jadalnym na surowo i po obróbce, zawiera nieco mniej inuliny niż korzeń cykorii, za to jest to najprostsza inulina, składa się z kilkunastu do kilkudziesięciu cząsteczek fruktozy i jednej cząsteczki glukozy spinającej łańcuch. Można jeść warzywo, a Topinamburowych Smakach mamy wiele produktów spożywczych z topinamburu. Zapraszam po zdrowie 🙂
[…] Liście mniszka są również świetnym prebiotykiem. Co to takiego dowiesz się z wpisu „Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności!” […]
witaj, moja droga z miodem to się nie zgodzę że jest b zdrowy to trucizna bo pszczoły je zwymiotywują , i miód zawiera b szkodliwe bakterie i małym dzieciom do 3 lat nie wolno pod żadna postaciom podawać i to jest prawdziwy fakt skrzętnie ukrywany,a jajka to krew mieszięczna kury, ja nie jem już od 4 m cy, zostałam wreszcie witarianka tylko wszystko surowe, nie przetworzone , bo nie mam y enzymu gotowane zabija i skraca życie dopiero się o tym sama przekonałam, ale lepiej póżniej niż wcale,ziemniaki to dopiero trucizna zero ja nie jem, co do pszenicy to sanopszę… Czytaj więcej »
Hehe ale się uśmiałam 😉 jaki fakt jest skrzętnie ukrywany? Wiadomo powszechnie , że dzieciom nie podaje się miodu. Nikt tego nie ukrywa. Wiemy doskonale również jak miód powstaje co nie przeszkadza w jego konsumpcji przynajmniej mi :). Po drugie w artykule nie ma nic na temat jaj. Można nabyć pszenicę certyfikowaną, ekologiczną choć ja i tak wolę orkisz. Pszenicę nasi dziadowie jadali od wieków i było dobrze. Fakt , że wówczas nie było chemii ale to dotyczy każdego z pokarmów. Ciekawa jestem co jesz i jak wyglądasz bo to jest najlepszy wyznacznik. Kim jesteś żeby wysnuwać teorie co skraca… Czytaj więcej »
Niestety ale łatwiej mi kupić gotowy priobiotyk niż jeść np cebulę albo pszenicę 😉
Ale zawsze na pewno zdrowiej 😉
Wiadomo, że wygodniej 😉 Ja jednak odeszłam już od tej wygody i nie stosuję wcale aptecznych prebiotyków. Jeśli chodzi natomiast o pszenicę to jadam na co dzień chleb z mąki pszenicznej pełnoziarnistej oczywiście eko i pełnoziarnistej mąki orkiszowej /sama piekę ;)/ no i czosnek też lubię, niebawem będę wykopywać swój z ogródka 🙂
Cenne wiadomości.Probiotyki są wszędzie.Trzeba tylko mieć jakieś doświadczenie i coś o żywieniu wiedzieć.