Dieta śródziemnomorska została uznana za jedną z najzdrowszych diet świata. Gdybym nie była dietetyczką pewnie przyjęłabym to za fenomen i ku uciesze podniebieniu bezkarnie zajadałabym się pizzą, makaronami i popijała litrami wina. I tutaj tkwi pułapka owej diety, w którą niechybnie wpadają osoby niedoinformowane. Sytuacja jest podobna jak w przypadku weganizmu.
Dieta wegańska odpowiednio zbilansowana , dostarczająca wszystkich niezbędnych składników działa fenomenalnie na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Osobiście od pewnego czasu testuję taką dietę na sobie z rewelacyjnymi efektami. W filmie Dlaczego przeszłam na dietę wegańską | Szokujące zmiany jakie osiągnęłam, więcej o tym mówię.
Natomiast tzw.„brudny weganizm” oparty na wysokowęglowodanowych produktach przetworzonych typu cukier, białe bułki, pizza, jakieś podejrzane zamienniki mięsiwa, nabiału czy jaj, rafinowane oleje roślinne, wszelkie placuszki, ciasteczka ect. – ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Co gorsza, może być przyczyną wielu chorób co ochoczo podłapują przeciwnicy takich diet, bazując na niewiedzy i naiwności ludzkiej.
Podobnie ma się rzecz z dietą śródziemnomorską
Źle skomponowana, pełna rafinowanych węglowodanów w postaci pizzy, makaronów, nie posiada zdrowotnych walorów a wręcz wykazuje się szkodliwym działaniem. Czyli takiej diety śródziemnomorskiej nie chcemy.
No dobrze, zatem jaka dieta śródziemnomorska jest tak opiewana i czczona?
Przede wszystkim z jak najmniejszą ilością mięsiwa i nabiału. W naszych czasach kontrowersyjne są również „owoce morza” bo niestety morza są bardzo zanieczyszczone, eksploatowane do granic możliwości a żyjątka morskie ten cały toksyczny szlam chłoną w tkanki. Niegdyś w erze czystych wód /oj kiedy to było../ być może to miało sens. Obecnie stanowi tylko zagrożenie.
Aby skorzystać więc z dobrodziejstw diety śródziemnomorskiej należy podejść do niej z rozwagą. Jeżeli nie masz odpowiedniej wiedzy na ten temat lub czasu aby ją zdobyć, oszlifować i wprowadzić w życie, służę pomocą. Przygotowałam gotową dietę śródziemnomorską odpowiednio zbilansowaną 1700 kcal na 7 dni dla osoby wszystkojedzącej.
Dla bardziej wymagających natomiast polecam >> dietę indywidualną idealnie dopasowaną do danej osoby, dolegliwości, alergii, chorób ect.
Jeżeli pokusisz się o samodzielne ułożenie diety śródziemnomorskiej, nie powinno w niej zabraknąć takich produktów jak:
- Zdrowe tłuszcze w postaci nierafinowanej oliwy extra virgin, orzechów, ziaren, pestek, oliwek /nawet codziennie/.
- Rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, groszek, fasola, bób.
- Warzywa w nieograniczonej ilości.
- Owoce w ilościach zależnych od stanu organizmu /Przy cukrzycy oraz insulinooporności należy zmniejszyć do minimum spożycie owoców o wysokiej zawartości cukru np. dojrzałe banany, brzoskiwnie, mango, melony. Natomiast owoce niskocukrowe np. maliny, owoce jagodowe, truskawki – można spożywać w większych ilościach/.
- Wypieki z organicznych mąk pełnoziarnistych lub bezglutenowych /tutaj znajdziesz przepisy na takie chlebki /. Fantastyczne są chlebki surowe np. z migdałów, siemienia lnianego ect.
- Dozwolona jest niewielka ilość czerwonego, ekologicznego wina wytrawnego ze względu na zawartość przeciwutleniacza – resweratrolu, który obecny jest w skórce ciemnych winogron /rzecz jasna nie upijamy się winem tylko degustujemy/
- Niewielkie ilości ekologicznego nabiału, ryb czy białego mięsa.
Oprócz samych produktów bardzo ważna jest ich jakość. Najlepiej aby były ekologiczne, pozyskiwane z zaufanych źródeł. Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, smażonych /W artykule ” ” ujawniam szokujące informacje na temat smażenia/, przeterminowanych czy sztucznie dosładzanych, z konserwantami.
W kategorii – Moje przepisy kulinarne, znajdziesz mnóstwo zdrowych inspiracji. Korzystaj więc do woli!
Dlaczego warto stosować dietę śródziemnomorską
Istnieje wiele powodów, dla których warto stosować dietę śródziemnomorską:
- Zaleca się ją ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie serca. Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i zawał serca.
- Dieta ta jest bogata w świeże owoce, warzywa, orzechy i nasiona, które są źródłem wielu korzystnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
- Dieta śródziemnomorska promuje spożywanie zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek i orzechy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
- W menu diety śródziemnomorskiej znajduje się dużo ryb, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, korzystne dla zdrowia serca i mózgu.
- Dieta ta może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi ciała i zapobieganiu otyłości, dzięki niskiej zawartości tłuszczu nasyconego i dużej ilości błonnika.
- Stosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, niektóre rodzaje raka i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
- Dieta ta jest urozmaicona i smaczna, co ułatwia jej przestrzeganie przez dłuższy okres czasu.
- Wartość odżywcza diety śródziemnomorskiej może wspierać ogólną kondycję organizmu, poprawiając funkcjonowanie układu immunologicznego i zapobiegając różnym schorzeniom.
Warto jednak pamiętać, że dieta śródziemnomorska powinna być stosowana jako część zdrowego stylu życia, w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i unikaniem przetworzonych produktów spożywczych.