Pasta z awokado , jajka i czosnku jako pyszne smarowidło -

Pasta z awokado , jajka i czosnku jako pyszne smarowidło

Udostępnij

Pasta z awokado może mieć różne oblicza. Robię ją na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i głównie stosuję jako super smaczne i pożywne smarowidło do chleba, tego mojej produkcji rzecz jasna bo innego nie jadam. W tym artykule znajduje się łatwy przepis na domowy chleb orkiszowy na naturalnym zakwasie. Awokado jest świetną bazą do tworzenia wszelkiego rodzaju past. Jedyny warunek – musi być bardzo dojrzałe i miękkie aby łatwo można było je zgnieść. O cennych właściwościach tego owocu pisałam tutaj>>. Taka pasta jest prosta do przygotowania a przy tym niezwykle pożywna i zdrowa. Jest to danie typowo wegetariańskie gdyż zawiera jajka, jednak można je pominąć i stanie się potrawą wegańską.

pasta z awokado

Pasta z awokado składniki:

  1. 1 szt miękkiego awokado
  2. 1 jajko /opcjonalnie/
  3. 1 mały ząbek czosnku
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. sól nierafinowana
  6. pieprz
  7. kurkuma

Awokado obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i wyciągnij pestkę. Absolutnie jej nie wyrzucaj a dlaczego dowiesz się z artykułu  Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie? Następnie pokrój awokado w kostkę i w miseczce zgnieć widelcem na jednolitą masę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. W międzyczasie ugotuj jajko na średniotwardo. Po ugotowaniu schłodź jajko w zimnej wodzie, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

pasta z awokado

Ta pyszna pasta z awokado jest niezwykle odżywcza, zawiera wiele witamin, dobre tłuszcze, białko i aminokwasy zawarte w jajku, związki siarki z czosnku oraz wiele innych cennych składników mineralnych a samo jej wykonanie jest niezwykle proste.

Zatem na zdrówko kochani 😉

Jestem szaloną zielarką, ogrodniczką, podróżniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się również ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Obserwatorzy
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Rytmy NaturyTeraskaVegeMonia Recent comment authors
  Powiadamiaj mnie o komentarzach  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teraska
Gość
Teraska

Ja też bez majonezu bo się odchudzam 🙂 ale to wychodzi smaczna pasta i do tego samodzielnie zrobiona. Te pasty w sklepach to sama chemia.

VegeMonia
Gość
VegeMonia

Zrobię ale bez majonezu i jajek 🙂 Nie jadam takich rzeczy