Pasta z awokado może mieć różne oblicza. Robię ją na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i głównie stosuję jako super smaczne i pożywne smarowidło do chleba, tego mojej produkcji rzecz jasna bo innego nie jadam. W tym artykule znajduje się łatwy przepis na domowy chleb orkiszowy na naturalnym zakwasie. Awokado jest świetną bazą do tworzenia wszelkiego rodzaju past. Jedyny warunek – musi być bardzo dojrzałe i miękkie aby łatwo można było je zgnieść. O cennych właściwościach tego owocu pisałam tutaj>>. Taka pasta jest prosta do przygotowania a przy tym niezwykle pożywna i zdrowa. Jest to danie typowo wegetariańskie gdyż zawiera jajka, jednak można je pominąć i stanie się potrawą wegańską.
Pasta z awokado składniki:
- 1 szt miękkiego awokado
- 1 jajko /opcjonalnie/
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól nierafinowana
- pieprz
- kurkuma
Awokado obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i wyciągnij pestkę. Absolutnie jej nie wyrzucaj a dlaczego dowiesz się z artykułu Pestka z awokado i co takiego fajnego w niej drzemie? Następnie pokrój awokado w kostkę i w miseczce zgnieć widelcem na jednolitą masę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. W międzyczasie ugotuj jajko na średniotwardo. Po ugotowaniu schłodź jajko w zimnej wodzie, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Ta pyszna pasta z awokado jest niezwykle odżywcza, zawiera wiele witamin, dobre tłuszcze, białko i aminokwasy zawarte w jajku, związki siarki z czosnku oraz wiele innych cennych składników mineralnych a samo jej wykonanie jest niezwykle proste.
Zatem na zdrówko kochani 😉
O pastach w sklepach zapomnij. Nie wiadomo skąd brane składniki, do tego konserwanty itp cuda na kiju…
Ja też bez majonezu bo się odchudzam 🙂 ale to wychodzi smaczna pasta i do tego samodzielnie zrobiona. Te pasty w sklepach to sama chemia.
Zrobię ale bez majonezu i jajek 🙂 Nie jadam takich rzeczy