Chleb bezglutenowy to chleb wymagający. Brak glutenu jest wyzwaniem bowiem to on sprawia, że chleby glutenowe są zwarte, nie kruszą się ani nie rozpadają. Zazwyczaj piekę mój ulubiony pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim jednak chciałam spróbować swoich sił w produkcji chleba bezglutenowego. Generalnie nie lubię piec żadnych ciast ale chleby to inna bajka. Te akurat piec uwielbiam a jeść jeszcze bardziej. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego chlebka i nawet nie mam zamiaru z niego rezygnować tym bardziej, że mam ogromną frajdę przy jego produkcji. Za każdym razem chleb wychodzi inny. I to w tym właśnie jest najfajniejsze. Kupne chleby bezglutenowe nie są zbyt smaczne, do tego zawierają wiele nieciekawych składników.
Składniki na chleb bezglutenowy na zakwasie /na 1 standardową foremkę/
- 250 dkg mąki gryczanej /ja użyłam pełnoziarnistej/
- 250 dkg mąki lub skrobi kukurydzianej / ja użyłam skrobi/
- 7 łyżek pracującego zakwasu /ja użyłam kukurydzianego/
- 400 ml wody, może być gazowana
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu prawdziwego
- 1/2 szklanki ulubionych ziaren np. słonecznika, dyni itp. /opcjonalnie/
I etap produkcji chleba bezglutenowego na zakwasie – wyprodukowanie zakwasu
Najpierw musisz posiadać pracujący zakwas. Ja użyłam zakwasu kukurydzianego ale równie dobrze można dodać innego np. gryczanego, który bardzo ładnie pracuje. Jak zrobić zakwas piszę w artykule – Domowy chleb na zakwasie sprawdź, że łatwo zrobić da się! . W nim jest przepis na zakwas żytni ale każdy zakwas robi się identycznie, różnią się tylko rodzajem użytej mąki. Do produkcji chleba musisz posiadać przepracowany zakwas.
II etap produkcji chleba bezglutenowego na zakwasie – wykonanie zaczynu
125 dkg mąki kukurydzianej i 125 dkg mąki gryczanej wsyp przez sito do miski. Chodzi tu a „napowietrzenie” mąki. Dodaj 7 łyżek zakwasu oraz 200 ml wody i dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na ok 12 godzin w ciepłe miejsce. Ja robię go na noc i wstawiam do lekko ciepłego piekarnika.
III etap produkcji chleba bezglutenowego na zakwasie – wyrabianie ciasta i wyrastanie
Do przepracowanego zaczynu dodaj resztę mąki tzn. 125 dkg mąki kukurydzianej i 125 dkg mąki gryczanej, zmielone siemię lniane, sól, pozostałe 200 ml. wody z rozpuszczonym miodem oraz opcjonalnie ziarna. Dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, nie może być zbyt gęste ani zupełnie lejące. Jeżeli jest inaczej to w przypadku gdy ciasto jest zbyt gęste – dolej wody a w przypadku gdy jest rzadkie- dodaj mąki. Przelej ciasto do formy. Jeżeli używasz formy metalowej wyłóż ją papierem do pieczenia, łatwiej wówczas wyciągnąć upieczony chlebek. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na kilka godzin /ok 5-6/ do wyrośnięcia. Czasem może trwać to dłużej, nawet 8 godzin.
IV etap produkcji chleba bezglutenowego na zakwasie – pieczenie
Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz w tej temperaturze 20 minut przy użyciu funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz do 180 stopni i piecz ok 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw jeszcze w nim chleb na 10 minut. Po tym czasie go wyciągnij i ostudź na kratce. I gotowe.
Kilka uwag w kwestii produkcji chleba bezglutenowego
- do produkcji takiego chleba dobrze sprawdza się woda mineralna gazowana. Chleb lepiej wyrasta.
- chleb bezglutenowy potrzebuje większej ilości wody niż chleby glutenowe.
- Ja używam mąk ekologicznych z certyfikatem i takie polecam
- mielone siemię lniane odgrywa rolę spoiwa
- chleby bezglutenowe piecze się w foremce gdyż ciasto jest rzadsze niż w przypadku glutenowców
- kwestia pieczenia to indywidualna sprawa każdego piekarnika. Jednak po upieczeniu kilku chlebków wyczujesz już swój piekarnik.
- upieczony chleb /połowę/ przechowuję w lodówce, resztę zamrażam.
Taki chleb bezglutenowy na zakwasie jest naprawdę bardzo pyszny. W sumie nawet się nie spodziewałam, że tak mi posmakuje. Najbardziej obawiałam się nijakiego smaku a tu takie pozytywne zaskoczenie. Jestem bardzo ciekawa jaki chlebek wyjdzie Tobie? Podziel się z nami efektami.
A mąka gryczana zdrowa …..że ho ho
Psikane glifosfatem (czytaj randapem ziarno ), aby wykłosiło się w jednym czasie… jest z pewnością baaaardzo zdrowe….
Większośc zbóż jest teraz traktowana tym środkiem…..
Poszukuje przepisu na chleb bezglutenowy bez mąki gryczanej …
Sedecznie pozdrawiam IwonaS.
Szkoda, że nie doczytałaś do końca ale tak wyrabia się zdanie czytając „po łebkach”…owocnych poszukiwań 😉
Czytać się nie umie? A dedukować to już na pewno. Wszelkie zboża powinny być bezwzględnie ekologiczne bo te nie eko są suszone roundapem. I ta wiadomość jest w artykule. Ludzie lubią pleść dla samego plecenia.
W takich chwilach szczerze żałuję, że nie mam piekarnika 🙂 Bardzo chętnie spróbowałabym takiego chlebka <3
Nie jadłam jeszcze takiego chleba, równie nigdy nie piekłam, ale bardzo chcę spróbować. Wygląda na bardzo dobry, no i jest zdrowy. 🙂 Bardzo fajny przepis i opis jak wszystko zrobić. 🙂
🙂 Aga ja również wiele lat nie jadałam bezglutenowych chlebów ale jak zaczęłam je piec to jestem zachwycona jakie smaki można z nich wyczarowywać. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam.