Gulasz bez mięsa? To taka niepoprawna fraza ale pasuje mi akurat do tej potrawy. Gulasz to danie mięsne a w mojej propozycji tego mięsa nie ma wcale. Ale pozostanę przy tej nazwie bez wgłębiania się w jej zawiłości, pochodzenie itp. bo nie o to chodzi w tym przepisie. Ważne aby było zdrowo, smacznie i jarsko.
Ten pyszny gulasz bez mięsa to danie typowo jednogarnkowe więc obędzie się bez nadmiernego bałaganu. Samo wykonanie natomiast stanie się dużo szybsze i prostsze pod warunkiem użycia niezastąpionego pomocnika, który jest moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni. To nicer-dicer taka wszechstronna ręczna krajalnica. Niezmiernie ułatwia pracę a sam proces przygotowywania potraw czyni szybkim i przyjemnym. Nie wyobrażam sobie już bez niej wykonywania wielu dań.
Gulasz bez mięsa – składniki
- 500 g. boczniaków
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
Gulasz bez mięsa – wykonanie
- Wszystkie składniki pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej oliwę i na niewielkiej mocy palnika zeszklij cebulę i paprykę.
- Następnie dodaj trochę wody i resztę składników oprócz czosnku.
- Dopraw przyprawami.
- Gotuj warzywa do miękkości.
- Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Pogotuj jeszcze chwilę i gotowe!
Jak widzisz proces przygotowania tego gulaszu bez mięsa jest bajecznie prosty a potrawa wychodzi naprawdę smaczna. Można ją podawać klasycznie z ziemniakami, frytkami z batatów – tutaj przepis, z ryżem, ulubioną kaszą czy z samymi surówkami wedle uznania. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień jak wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”. Nadmiar można także zamrozić i masz pod ręką zdrowe danie na różne okoliczności.
Pozostało mi tylko życzyć Ci smacznego i przyjemnego przygotowywania.
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””][/su_column]
[su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[/su_column][/su_row]
[su_row]
[/su_row]
Przepis do wypróbowania, zdecydowanie 🙂
Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.
Hehe super, że chłopakowi smakowało.
Gulasz posmakował mojej małżonce!
Bardzo się cieszę 🙂
Ten przepis jest świetny. Poleciłem już go komu mogłem
Ciekawy pomysł, musze kiedyś spróbować.
Hello, Agnieszko bardzo fajny przepis, muszę zgromadzić parę produktów jeszcze i zamierzam go wypróbować.
Jeżeli masz jeszcze coś podobnego w zanadrzu to poproszę .
Brawo Agnieszko !
Kolejny wartosciowy post 🙂 Dzieki.
I fajniste te nazwy niektorych postow w formie wierszowanej.
Z wegetarianskim pozdrowieniem, z francuskiej klawiatury.