Przepis na gulasz bez mięsa, najlepszy na świecie! -

Przepis na gulasz bez mięsa, najlepszy na świecie!

Udostępnij

Gulasz bez mięsa? To taka niepoprawna fraza ale pasuje mi akurat do tej potrawy. Gulasz to danie mięsne a w mojej propozycji tego mięsa nie ma wcale. Ale pozostanę przy tej nazwie bez wgłębiania się w jej zawiłości, pochodzenie itp. bo nie o to chodzi w tym przepisie. Ważne aby było zdrowo, smacznie i jarsko.

gulasz bez mięsa

Ten pyszny gulasz bez mięsa to danie typowo jednogarnkowe więc obędzie się bez nadmiernego bałaganu. Samo wykonanie natomiast stanie się dużo szybsze i prostsze pod warunkiem użycia niezastąpionego pomocnika, który jest moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni. To nicer-dicer taka wszechstronna ręczna krajalnica. Niezmiernie ułatwia pracę a sam proces przygotowywania potraw czyni szybkim i przyjemnym. Nie wyobrażam sobie już bez niej wykonywania wielu dań.

Gulasz bez mięsa – składniki

  1. 500 g. boczniaków
  2. 1 cukinia
  3. 2 średnie marchewki
  4. 2 papryki czerwone
  5. 2 cebule
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 szklanka passaty pomidorowej
  8. kurkuma
  9. sól
  10. pieprz
  11. 1 łyżka majeranku
  12. 1 łyżka ziół prowansalskich
  13. 2 łyżki oliwy

Gulasz bez mięsa – wykonanie

  1. Wszystkie składniki pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej oliwę i na niewielkiej mocy palnika zeszklij cebulę i paprykę.
  3. Następnie dodaj trochę wody i resztę składników oprócz czosnku.
  4. Dopraw przyprawami.
  5. Gotuj warzywa do miękkości.
  6. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  7. Pogotuj jeszcze chwilę i gotowe!

Jak widzisz proces przygotowania tego gulaszu bez mięsa jest bajecznie prosty a potrawa wychodzi naprawdę smaczna. Można ją podawać klasycznie z ziemniakami, frytkami z batatów – tutaj przepis, z ryżem, ulubioną kaszą czy z samymi surówkami wedle uznania. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień jak wszystkie składniki dokładnie się “przegryzą”. Nadmiar można także zamrozić i masz pod ręką zdrowe danie na różne okoliczności.

Pozostało mi tylko życzyć Ci smacznego i przyjemnego przygotowywania.

 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

 

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.

gulasz bez mięsa

 



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Kocham górskie wędrówki. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Klaudia
2 miesięcy temu

Przepis do wypróbowania, zdecydowanie 🙂

Karina
3 miesięcy temu

Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.

Wojtek
3 miesięcy temu

Gulasz posmakował mojej małżonce!

Jas
3 miesięcy temu

Ten przepis jest świetny. Poleciłem już go komu mogłem

Szymek
4 miesięcy temu

Ciekawy pomysł, musze kiedyś spróbować.

ARTUR
ARTUR
4 miesięcy temu

Hello, Agnieszko bardzo fajny przepis, muszę zgromadzić parę produktów jeszcze i zamierzam go wypróbować.
Jeżeli masz jeszcze coś podobnego w zanadrzu to poproszę .

Maciek
4 miesięcy temu

Brawo Agnieszko !
Kolejny wartosciowy post 🙂 Dzieki.

I fajniste te nazwy niektorych postow w formie wierszowanej.

Z wegetarianskim pozdrowieniem, z francuskiej klawiatury.

9
0
Skomentujx
()
x