Bezglutenowa zapiekanka brokułowa -
zapiekanka brokułowa

Bezglutenowa zapiekanka brokułowa

Udostępnij

Zapiekanka brokułowa w mojej kuchni występuje w wielu wersjach. Tym razem przedstawiam przepis na zapiekankę brokułową z pieczarkami, cebulą i bezglutenowym makaronem kukurydzianym. Jest to potrawa dość prosta do wykonania, niemniej jej przygotowanie trochę trwa no i nie ukrywam, że przy jej robieniu niestety trochę się bałagani 😉 . Trochę to mało powiedziane, ja mam sajgon w kuchni, ale ja generalnie jak gotuję czy coś przyrządzam to tak właśnie wygląda. Wszystko co możliwe powyciągane z szafek aby nie trzeba było szukać 😉 .  Ok dość o pierdołach, wracam do przepisu.

zapiekanka brokułowa

Składniki główne

  1. 1 świeży brokuł
  2. 2 średnie cebule
  3. ok 15 średnich pieczarek
  4. 1/2 paczki bezglutenowego makaronu kukurydzianego
  5. olej kokosowy

Składniki na sos

  1. 1 duży jogurt naturalny
  2. 4 ząbki czosnku
  3. dobrej jakości ser żółty lub mozarella
  4. zioła prowansalskie
  5. pieprz ziołowy
  6. oregano
  7. kurkuma
  8. pieprz
  9. sól

Przygotowanie

Kroimy w średnią kostkę cebulkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i odrobiny wody. Następnie kroimy pieczarki w plasterki i dodajemy do cebuli. Tak podduszamy chwilę aż puszczą sok.

 

W międzyczasie blanszujemy brokuła ok 10 minut. Ja nie wylewam wody po brokule tylko wrzucam do niej makaron i gotuję krócej o 3 minuty niż podane jest na opakowaniu jako al dente. To i tak się wszystko potem miesza.

Przygotowanie sosu

Podczas blanszowania brokułu i gotowania makaronu robimy sos. Cały duży jogurt wlewamy do miski, rozgniatamy i dodajemy czosnek, na tarce o dużych oczkach trzemy ser żółty lub mozarellę i wsypujemy do sosu. Pamiętajmy aby część sera zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi oraz oregano i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy

Bezglutenowa zapiekanka brokułowa – pieczenie

Do naczynia żaroodpornego dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki tzn: podduszoną cebulę z pieczarkami, zblanszowanego brokuła podzielonego na drobne różyczki, podgotowany makaron kukurydziany. Doprawiamy do smaku przyprawami i zalewamy sosem. Wszystko dokładnie acz z wyczuciem mieszamy aby nie stworzyć miazgi przypadkiem 😉 . Pozostawionym serem posypujemy wierzch delikatnie przyciskając np. łyżką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy  z wykorzystaniem funkcji termoobiegu ok 35 minut. Sprawdzamy rzecz jasna wygląd zapiekanki co jakiś czas i gdyby ser na wierzchu stawał się zbyt spieczony szybko ją wyciągamy. Piekarniki różnie pieką więc należy mieć to na względzie 😉 .

Bezglutenowa zapiekanka brokułowa jest pyszna i gdyby nie trzeba było sprzątać po jej przygotowaniu byłaby daniem idealnym 😉 . Jednak może to tylko moja przywara z tym bałaganem podczas pichcenia, gdzie wszędzie walają się przyprawy, łyżki, widelce, inne mieszadła, wykorzystane miski, miseczki ect…Nie wyobrażam sobie jednak szczęśliwego gotowania jak jeszcze przy tym musiałabym dbać o porządek. Bezglutenowa zapiekanka brokułowa zapieka się wydzielając smakowity zapach a ja wtedy ogarniam kuchnię, która wygląda jakby przeszła nad nią burza gradowa ale mimo wszystko lubię te chwile 😉 .

Tak więc Kochani Czytelnicy nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego i tylko niewielkiego bałaganu podczas przygotowywania tego wartego wypróbowania DANIA!

Zapisz



Jestem dietetyczką, ogrodniczką i natury wszelakiej miłośniczką, pasjonatką naturalnej pielęgnacji urody, zdrowego odżywiania oraz aktywnego życia. Zajmuję się ogrodnictwem i uprawą roślin doniczkowych w tym ukochanych storczyków. Na moim kanale na YT znajdziesz wiele filmów związanych z tą tematyką.

Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
wegetarianka
wegetarianka
3 lat temu

Jestem niewolnicą wszelkich zapiekanek. Problem to dostanie dobrego sera żółtego…niestety

Berta
Berta
4 lat temu

Zrobiłam zapiekankę i dla mnie super.Powiem tak mąż spróbował a jest wybredny i ocenił na 5.Dziekuje za dobry pomysł.

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Ja mieszkam na absolutnym zad…u. Zero spalin,zero przemysłu .Wybrałam sobie to miejsce po prawie 30tu latach emigracji. Jest rzeczywiście pięknie, niemniej są tu rzeczy, które mnie wkurzają i bolą . To stosunek ludzi do zwierząt. Poza tym wszędzie jest daleko. No, ale przyroda po prostu powala. Można wędrować lasami godzinami i nie spotkać żywej duszy. To dla takich szaleńców natury jak ja raj.

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Nie boję się. Mam jak już wiesz, cztery psy.Zawsze mi towarzyszą. Są łagodne, ale w razie czego obroniłyby mnie.Poza tym mam gaz. Ale tu jest bezpiecznie.Sarny są i lisy. Czasami dziki, ale wiem, gdzie im nie wchodzić w drogę.Poza tym dziki boją sie chyba bardziej ludzi niż ludzie ich. W ogóle człowiek jest dziwny.

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu
Odpowiedź do  Rytmy Natury

Dokłądnie.

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu

U nas niestety cały czas padało,dosłownie dzień w dzień, więc cieszę się że wreszcie mamy słońce. Mogę zabrać psy i potrenować w lesie.

Agnieszka Moitrot
Agnieszka Moitrot
4 lat temu

O, kochana, dzisiaj to zrobię.Tylko jogurt będzie u mnie wegański i ser też.
Pozdrowionka ze słonecznego wreszcie Podkarpacia
Agnieszka

AniaGotuje
4 lat temu

Bardzo lubię zapiekanki.. potrafią być uzależniające.. Twoja wygląda pysznie!

Kobieta Wielozadaniowa
Kobieta Wielozadaniowa
4 lat temu

Też często robię takie danie z tym że dodaje jeszcze pomidory suszone:))

Danuta
4 lat temu

Wygląda przepysznie 🙂 Pozdrawiam 🙂

Agata
Agata
4 lat temu

Spróbuje wygląda apetycznie.Przeraża mnie wykonanie lecz coś nowego mnie inspiruje.

blogierka
4 lat temu

Chętnie zrobię ale z normalnym makaronem ;).

Kinga
4 lat temu

Od samego patrzenia na zdjęcie robię się głodna. Czas wybrać się na zakupy i jak najszybciej przyrządzić te danie. Oby wyszło tak wspaniale, jak wygląda 🙂

Agnieszka
4 lat temu

Jestem fanką zapiekanek i wszelkich obiadków przygotowywanych w piekarniku. Bardzo fajna propozycja. Smakowity sos zaproponowałaś 🙂

Mimi.Mami
4 lat temu

Takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam, pewnie będę próbować 🙂

Kasia Maszkowska
4 lat temu

Wygląda bardzo pysznie. a co do bałaganu też nie lubie sprzątać po takich daniach 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/nigdy-cie-nie-zapomniaam-marta-w.html

30
0
Skomentujx
()
x