Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon surówki z białej rzodkwi. Ta kompozycja nie dość, że jest smaczna, odżywcza i zdrowa to jeszcze przepięknie wygląda. Biała rzodkiew jest bazą wielu surówek, które często przyrządzam. Uwielbiam jej smak i to, że tak fajnie się chrupie. Surówka z białej rzodkwi sama w sobie jest bardzo sycącym daniem a surowe dary natury są najlepszym pożywieniem dla człowieka i takich powinniśmy spożywać najwięcej. Wspomaga to przemianę materii, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych oraz znakomicie alkalizuje organizm.
Surówka z białej rzodkwi – składniki
- 1 średnia biała rzodkiew
- 2 duże pomidory
- sałata /jakakolwiek/
- rukola
- siemię lniane
- sezam
- słonecznik
- rodzynki
- dobra oliwa lub inny wysokiej jakości olej roślinny np. sezamowy
- sok z cytryny lub naturalnie fermentowany ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
Surówka z białej rzodkwi – przygotowanie
Białą rzodkiew obieramy ze skórki i kroimy na 4 części wzdłuż a potem jeszcze poprzecznie na plasterki. Pomidory najlepiej użyć ekologiczne lub własne a jeśli takich nie mamy urządzamy im kąpiel kwasowo-zasadową aby zmyć z powierzchni ewentualne pestycydy. Kroimy w większą kostkę. Sałatę rwiemy rękoma. Rukolę również można porwać jednak nie jest to konieczne. Oczywiście jeśli nie są bio przeprowadzamy kąpiel analogicznie jak w przypadku pomidorów.
Do warzyw dodajemy według uznania ziarna sezamu, słonecznika i zmielone bezpośrednio przed spożyciem siemię lniane oraz rodzynki. Sezam również wskazane jest zmielić. Rodzynki zawierają bardzo cenny jod a niedobór tego pierwiastka posiadamy prawie wszyscy.
Całość polewamy oliwą lub innym olejem, zakrapiamy cytryną lub octem jabłkowym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą oraz mieszamy.
Surówka z białej rzodkwi może być doskonałym dodatkiem np. do obiadu ale z powodzeniem również może stanowić samodzielny, wartościowy posiłek dietetyczny np. w czasie diet odchudzających. Taka surówka to także ekstra posiłek na późną kolację aby za bardzo nie obciążać przed snem układu trawiennego a przy tym nie czuć głodu.
No i niezbyt oryginalnie pozostało mi życzyć smacznego 😉 !
Same dobroci w tej sałatce, bomba zdrowotna 🙂
Żebyś wiedziała Wieśka, takie bomby na co dzień i jest ok 🙂
Miejmy nadzieję że coś smacznego 😉
Ciekawam co tym razem mi wyjdzie…
Rzodkiewka jest super.Widzę że lubisz wszelakie dodatki do surówki. Jest ich dużo więc podniebienie będzie zachwycone .Idę robić dla rodzinki .Pozdrawiam.
Uwielbiam Agato dodatki, duuuużo dodatków, mieszam, kombinuję ze składnikami. W ogóle kocham surówki, dodają energii nie obciążając organizmu 🙂 Niech rodzinka będzie zadowolona…
Zrobiłem i cała rodzinka się zajadała
I super Tamek
Taka wiosenna smakowita sałatka, uwielbiam takie połączenia 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/basnie-i-legendy-polskie-seria-na-lata.html
🙂 Kocham łączyć różne składniki i testować smaki, to jak tworzenie czegoś nowego.
Muszę spróbować, dawno nie jadłam nic z rzodkwi 🙂
Wygląda smakowicie. Przyznam, że jeszcze nie jadłam białej rzodkwi – nie wiem, skąd to niedopatrzenie. Na pewno spróbuję 🙂
O, takiej jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować 🙂
przepysznie wygląda! Widzę, że u ciebie surówkowo;) muszę się rozejrzeć
O tak Gaga ja to jestem baardzo surówkowa 🙂 Codziennie jadam mnóstwo surowizny, dzisiaj to nawet prosto z ogródka natkę pietruszki chrupałam. Takie lubię najbardziej 😉
pozdrawiam wiosennie
Jak dla mnie świetna propozycja! Brak produktów mnie uczulających zatem chętnie wypróbuję! Pozdrawiam ciepło, Daria xxx
Zatem smacznego Dario 🙂
pozdrawiam
Witaj Agi dzięki za informację.Moje nałogi: nie piję, nie palę kiedyś było jedno i drugie od 2 lat chodzę na siłownię ze względu na łuszczycę odstawiłem alkohol. Na domiar tego dołączyła się jak wspominałem cukrzyca moja dieta wyglądało to różnie, ale postanowiłem w że muszę zrobić ze sobą porządek bo cukry poszły w górę, odstawiłem na początek mleko i zboża. Nie wiem jak ułożyć sobie dietę abym mógł wyleczyć się z tej paskudnej cukrzycy mam taką nadzieję że jeśli odstawię produkty zbożowe, będzie lepiej.Pozdrawiam
No tak, błędy przeszłości zawsze się odezwą, za to trzeba potem płacić. Czy odstawiłeś wszelkie produkty rafinowane? Bo od tego trzeba zacząć, tutaj >>> o tym piszę. Tutaj>>> natomiast jest taki ogólny artykuł jak zacząć zdrowo żyć. Sezam też jest dobry na cukrzycę z resztą nie tylko. No i niestety alkohol do zdrowia się nie przyczynia nawet to 1 piwko…Próbuj wdrażać zdrowe nawyki i obserwuj się, czy się polepsza. No i mięso warto by też ograniczyć do minimum jeśli je jadasz kosztem surowych warzyw. Siłownia jest bardzo ok. Odnośnie nabiału i glutenu to one też niewskazane. Może tak zdrowe domowe… Czytaj więcej »
Witaj Agi, dzięki Ci bardzo za tak cenną informację, lubię ludzi przebojowych a zarazem i mądrych. Nie ukrywam że mam 63 lata. mam poważny problem choruję od bardzo długo na łuszczycę, na domiar złego dołączyła się jeszcze i Cukrzyca z tego co wypisujesz jesteś mądrą kobietą a ludzi mądrych trzeba słuchać. Skoro jesteś tak przebojowa może poradzisz mi co mam zrobić ze swoimi chorobami, to tyle na początek, Pozdrawiam Stanisław
Witaj Stanisławie, Nie jestem lekarzem więc nie leczę mogę jedynie zasugerować 🙂 Spróbuj może na początek przyjrzeć się swojej diecie bo od tego trzeba wyjść. Oczyścić organizm, zalkalizować. Zbyt mało danych żeby nawet coś doradzić. Np. kwestia nałogów, sport ect. Tu wszystko jest ważne…
Wygląda przepysznie, a do tego widzę, że szybko się robi. Muszę przyrządzić.
Robi się bardzo szybko a jest smakowita 🙂