Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji to świetne urozmaicenie wiosennego menu. Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać świeże kwiaty forsycji i liście mniszka lekarskiego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby w późniejszym terminie wykorzystać forsycję suszoną. Taka sałatka oprócz estetycznych walorów i oryginalności jest doskonałym źródłem wielu cennych składników. Forsycja bowiem to jadalna i przy tym niezwykle zdrowa roślina. O jej magicznych mocach dowiesz się z artykułu „Forsycja pospolita na alergię znakomita, leczy i odmładza, skórę też wygładza!”.
Warto zatem w okresie kwitnienia krzewu, zaopatrzyć się w ten cenny materiał i ususzyć ile tylko się da.
Natomiast liście mniszka lekarskiego, które dodałam do tej sałatki są równie cenną rośliną o czym więcej we wpisie „Mniszek lekarski idealny na oczyszczanie, odtruwanie i nie tylko…”. Jeśli nie masz pod ręką mniszka, śmiało możesz zastąpić go rukolą, która również jest rośliną niezwykle zdrową. Dla urozmaicenia sypnęłam zmielonego sezamu a dlaczego akurat zmielonego dowiesz się jeśli rzucisz okiem na artykuł „Sezam dobry na kaca, odchudzanie, stawy i nie tylko…”.
Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji – składniki
- 1 por
- kilka młodych liści mniszka lekarskiego /można zastąpić rukolą/
- garść świeżych lub suszonych kwiatów forsycji /można dodać więcej/
- 1 łyżka zmielonego ziarna sezamu najlepiej niełuskanego
- kurkuma
- oliwa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji – wykonanie
- Od pora odkrój liściastą górę, przekrój wzdłuż i wypłucz dokładnie z osobna każdy liść, posiekaj w drobne paski
- liście mniszka lub rukolę porwij w rękach na mniejsze kawałki
- wsyp kwiaty forsycji w całości
- dodaj zmielonego sezamu
- do szklanki wlej oliwę, tak ok 1/5 jej wysokości. Dodaj szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i taką mieszankę wlej na sałatkę z pora
- teraz wszystko delikatnie wymieszaj i sałatka już gotowa!
Prawda, że prościzna? Ta sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, oczyszcza organizm, regeneruje stawy. Wspaniale dba również o kondycję naczyń krwionośnych dzięki rutynie zawartej w forsycji. Jednym słowem samo dobro z apteki matki Natury!!
Wygląda, pięknie, wiosennie i energetycznie :). Wspaniała kompozycja 🙂 Forsycje mam na ogrodzie więc, muszę wypróbować Twój przepis.
To ostatni dzwonek na świeżynkę, potem pozostaje susz w sumie też ok 😉
ładnie wygląda ciekawe jak smakuje?
A wszystko natutalne, to co lubię najbardziej. Jeszcze te składniki, super połączenie 🙂
le oryginalny przepis! Nawet nie wiedziała, że forsycja jest jadalna. A jak to wszystko pięknie komponuje się na talerzu!
Łał! Mniszek owszem, słyszałam! Moja babcia robiła z niego syrop, ale, że kwiaty forsycji można jeść – duże zaskoczenie 🙂
Wow! Ale to pysznie wygląda ♥
Nie wpadłabym na to, żeby jeść forsycję, a tak pięknie wygląda na talerzu. super!
Nigdy nie sądziłam, że po pierwsze zrobię taką sałatkę u siebie w domu.. Po drugie, że będzie smakować i tymi kwiatami będę się tak zajadać 😀
To nie byle jaka sałatka, to sałatka artystyczna 🙂 no nigdy takiej nie widziałem nawet w dobrych restauracjach.
W restauracji takiej nie zobaczysz 😉
Nie myślałam nigdy o potrawie z kwiatów.Czas spróbować.Ale jak się je mięsożerne trupy to dlaczego nie kwiaty.
Lepiej kwiaty niż trupy…
Nie wpadłabym na to, żeby do sałatki użyć forsycji 🙂
No widzisz, nie tak dawno ja również ale że zainteresowałam się floroterapią, obecnie jadam wiele kwiatów 😉
Uwielbiam forsycję – najlepiej jako dekorację stołu
O tak, ma taki głęboko żółty kolor, nadaje się świetnie na wszelkie oryginalne dekoracje.
Wygląda pięknie i bardzo apetycznie!
Ma tak wyglądać 🙂 często jemy oczami a to też przyjemność. Lubię jak coś jest ładne , pyszne a jak jeszcze zdrowe to już w ogóle samo szczęście…
Ciekawa sałatka, nigdy nie próbowałam kwiatów forsycji czy liści mniszka 🙂
🙂 No czas spróbować