Ten prosty przepis na spaghetti bez mięsa z pewnością Cię zachwyci? Nie dość, że jest dziecinnie prosty to spaghetti wychodzi obłędnie pyszne. Bardzo lubię eksperymenty w kuchni i wiele moich przepisów wymyślam samodzielnie a jeśli taki okaże się przebojem smakowym, dzielę się nim na blogu. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Pewnego razu naszła mnie niesamowita ochota na spaghetti a że kupiłam cukinię, na którą nie miałam akurat pomysłu, postanowiłam ją wykorzystać właśnie w spaghetti. I to okazało się strzałem w dziesiątkę. Potrawa wyszła przepyszna i została zmieciona ze stołu za jednym zamachem. Na moim kanale na YT zamieściłam film z przepisem na spaghetti bez mięsa.
Przepis na spaghetti bez mięsa z cukiną – Składniki
Składniki
- 2 średnie cebule
- 1 większa cukinia lub 2 małe
- 4 dość duże ząbki czosnku
- 2 duże papryki zielone lub czerwone
- 8 średnich pieczarek
- 1 litr przecieru pomidorowego własnej produkcji lub kupnego dobrej jakości. Można również użyć passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów pozbawionych skórki.
- makaron do spaghetti /ja użyłam kukurydzianego eko/
- świeża bazylia /można zastąpić 1 łyżką suszonej/
- świeże oregano /można zastąpić 1 łyżką suszonego/
- kurkuma – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- sól nierafinowana i pieprz do smaku
- oliwa
- opcjonalnie żółty ser lub parmezan do posypania wierzchu
Przepis na spaghetti bez mięsa z cukiną – Wykonanie
- Wszystko robię w jednym garze. Najpierw na niewielkiej ilości oleju i wody uduś pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zostaw jeden ząbek czosnku jako przyprawę na koniec.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś do miękkości.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię.
- Na koniec podduś pieczarki aż puszczą sok.
- Dodaj przecier, passatę lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i wszystko wymieszaj. Niech całość się pogotuje ok 10-15 minut.
- Pokrój drobno bazylię oraz oregano i wrzuć z wszystkimi przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę pozostałym ząbkiem czosnku. Wymieszaj.
- Jeżeli sos jest zbyt wodnisty możesz zagęścić go niewielką ilością np. mąki kukurydzianej. Można użyć jaglanej, ryżowej czy innej. Jednak najbardziej smakowo odpowiednia według mnie jest mąka kukurydziana oczywiście ekologiczna gdyż taka mąka bez certyfikatu produkowana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty dolej po prostu wody. Sosik jest już gotowy.
- Makaron ugotuj w odrębnym naczyniu. Makarony zawsze gotuj al dente. Są zdrowsze, mają niższy indeks glikemiczny a więc są lepsze dla utrzymania szczupłej sylwetki niż takie rozmemłane i rozgotowane. Po ugotowaniu można również przelać je zimną wodą aby pozbyć się tego „glutka” z powierzchni.
- Potrawę możesz sypnąć już na talerzu pozostałą świeżą bazylią i oregano. Ja wykorzystuję swoje oregano, które z powodzeniem uprawiam w ogrodzie a na zimę mam zapas suszonego. Świeżą bazylię natomiast pozyskuję z parapetowego ogródka ziołowego.
- Nie ma potrzeby również dodawać kalorycznego sera żółtego, parmezanu czy tp. Jednak jak ktoś taki lubi i jada, może sobie trochę potrzeć i posypać bezpośrednio na gorącą potrawę.
Ot i to cała filozofia. Przepis na spaghetti bez mięsa jest bajecznie prosty i nie sposób schrzanić potrawy. A wrażenia smakowe…hmm, no cóż musisz spróbować samodzielnie bo nie jestem w stanie opisać jak wspaniale smakuje ta potrawa. Cukinia zmienia trochę klasyczny smak spaghetti ale o to właśnie mi chodziło. Oczywiście danie jest typowo wegetariańskie i zaręczam, że żadnego mięsiwa w spaghetti być nie musi aby zachwycała smakiem.
Zrobiłem, bardzo dobre, co prawda jadłem ze swiderkami orkiszowym i byłoby super, gdyby kolejny raz nie trafiła mi się kwaśna passata… Jednak ta z Biedronki póki co smakuje mi najbardziej i nie psuje potraw
No tak kwaśna passata może popsuć cały smak. Wiesz ja i tak najlepiej lubię takie spagetti przygotowane w sezonie pomidorowym jak mam pomidory z własnego krzaka 🙂 Potem stosuję przecier z tych pomidorów ale nie starcza mi go niestety na długo..
Ależ to smakowicie wygląda. Muszę spróbować. Dzięki za inspirację.