Przepis na krupnik bez mięsa - nieziemsko smaczny i prosty do wykonania!
  • Home
  • /
  • Moje przepisy
  • /
  • Przepis na krupnik bez mięsa – nieziemsko smaczny i prosty do wykonania!

Przepis na krupnik bez mięsa – nieziemsko smaczny i prosty do wykonania!

Udostępnij

Przepis na krupnik  bez mięsa był przedmiotem moich wielu eksperymentów z tą popularną zupą. Z racji tego, że nie jadam zup przygotowanych na mięsiwie musiałam obrać swój indywidualny kierunek w kwestii tej potrawy. Powszechnie dostępne przepisy na krupnik preferują wywary mięsne więc to propozycja nie dla mnie. Pamiętając jednak smak krupniku mojej babci w swoich testach próbowałam choć trochę przybliżyć się do tego ideału. Babcia robiła go jednak na wywarze mięsno warzywnym więc przepis na krupnik musiałam dostosować do swoich bezmięsnych oczekiwań. I w końcu nadszedł ten dzień, w którym byłam /nie tylko ja/ w pełni zadowolona ze smaku mojego eksperymentu. Tym właśnie przepisem na krupnik pragnę się z Tobą podzielić. Na moim kanale na YT zamieściłam w filmie przepis na krupnik bez mięsa.

Jako, że jasno stoi w tytule, że jest to krupnik bez mięsa, tym którzy są przeciwni bezmięsnym potrawom i szukają w tej kwestii zaczepki, wstęp wzbroniony! Powszechnie dostępny przepis na krupnik to właśnie przepis na zupę mięsną więc tam odsyłam wielbicieli takich dań.

przepis na krupnik bez mięsa

Krupnik bez mięsa w wersji bezglutenowej z kaszą gryczaną niepaloną

Kilka uwag przed przystąpieniem do gotowania krupniku

  • podaję taką ilość kaszy, którą preferuję osobiście. Dla niektórych może to być zbyt mało dla innych za dużo. Dlatego też polecam sypać mniej i ewentualnie delikatnie dosypywać. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka żaden problem bo można dosypać kaszy choć ostrożnie. Gorzej jak wyjdzie twór, w którym śmiało można stawiać łychę. I taki się uratuje ale kosztem smaku. Można go rozrzedzić wodą lub wywarem warzywnym. Dlatego tak ważnym krokiem jest sypanie kaszy i obserwacja konsystencji zupy.
  • jeśli preferujesz słodszy krupnik dodaj słodką śmietankę lub mleko roślinne, jeśli kwaśniejszy to kwaśną śmietanę, jogurt naturalny lub ostrożnie zakwaś niewielką ilością soku z cytryny.
  • ja preferuję zupę zabielaną ale nie jest to konieczność
  • bardzo ważną sprawą jest dodanie opalonej na suchej patelni cebuli! To jest tajemnicą jego smaku
  • aby krupnik był przejrzysty dobrze wypłucz kaszę aż uzyskasz przezroczystą wodę
  • niektórzy zamiast kaszy jęczmiennej używają jaglaną czy pęczak. Dla mnie to już nie jest krupnik tylko zupełnie inna zupa więc w tym przepisie na krupnik inne opcje odpadają.
  • aby zupa miała konkretny smak przygotowuję wywar z dużej ilości warzyw
  • grzyby namocz dzień wcześniej. Jeśli jednak zapomniało Ci się możesz zalać na chwilę wrzątkiem. Potem je przepłucz i pokrój

Przepis na krupnik – składniki na wywar

  • 1 mały seler lub pół dużego
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 niewielkie korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łodyga brokuła
  • garść suszonych grzybów
  • opalona na suchej patelni cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskich
  • 5 goździków
  • ok 5 litrów wody

Przepis na krupnik – Składniki na zupę

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej niepalonej /mamy wówczas wersję bezglutenową/
  • 7-8 niewielkich ziemniaków
  • 2 marchewki do starcia
  • słodka śmietanka lub kwaśna, jogurt naturalny, mleko roślinne / do wyboru / w celu zabielenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 2 łyżki masła prawdziwego

Przepis na krupnik – Przygotowanie

  • na suchej patelni opal dookoła cebulę w całości
  • do gara wrzuć wszystkie składniki na wywar i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut
  • następnie wsyp kaszę i gotuj kolejne 15 minut
  • po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj do miękkości
  • posól i popieprz do smaku
  • na koniec zabiel i posyp natką pietruszki, możesz też dodać masła

Dla mnie i mojej rodziny to poezja smaku. Osobiście uwielbiam wersję z kaszą gryczaną niepaloną. Jeśli jeszcze takiej nie znasz koniecznie wypróbuj – nie pożałujesz. Wcześniej nie przepadałam za krupnikiem oprócz tego robionego przez babcię. Jednak jak zdołałam odtworzyć ten babciny smak i to bez dodawania mięsa, gości on już częściej na moim stole. Tym bardziej że jego przygotowanie jest szalenie proste i wcale nie takie pracochłonne jakby się wydawało.

Szalonych eksperymentów…

 

Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże

Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.

 



Powiadamiaj mnie o komentarzach
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
Kasia
3 lat temu

Wygląda pysznie.

Jadwiga
Jadwiga
3 lat temu

Witam mam pytanie odnośnie całych warzyw w wywarze czy trzeba je wyjąć czy zostawić?

AnnA
AnnA
4 lat temu

Bardzo lubie to wpadac, zawsze interesujace przepisy i komentarze.Dziekuje ze jestescie❤️

Niekonwencjonalna
Niekonwencjonalna
4 lat temu

Nienawidziłam tej zupy będąc dzieckiem, a dzisiaj uwielbiam.
Bez mięsa brzmi inaczej. Spróbuję 🙂

JOKOeat
JOKOeat
4 lat temu

Nienawidzę mięsa w zupie, więc już sam tytuł zachęcił mnie do zerknięcia. Zwłaszcza że krupnik znany mi jest tylko w wersji z mięsna wkładka:)

Ania Liść jarmużu

Mam jakiś uraz do krupników z dzieciństwa, ale może pora spróbować ponownie 😉

Bookendorfina Izabela Pycio

Wariacji krupników mnóstwo, trzeba tylko wykazać się pomysłem i elastycznością smaków. Przepis wykorzystam, znów będzie ciekawa odmiana. 🙂

Ale
Ale
4 lat temu

Wygląda apetycznie

wegetarianka
wegetarianka
4 lat temu

No brzmi i wygląda kusząco 🙂 Ja uwielbiam krupnik ale musi być dobry. Na pewno wypróbuję 😉 tym bardziej że od roku jestem wegetarianką.

Kasia
Kasia
4 lat temu

Ooo wygląda pięknie! Zapomniałam o krupniku na jakiś czas, muszę do niego wrócić 🙂

LIFESTYLERKA - blog o dietetyce i zdrowym stylu życia
LIFESTYLERKA - blog o dietetyce i zdrowym stylu życia
4 lat temu

Świetny wyszedł Ci ten przepis:. Jak widać dla chcącego nic trudnego;). Również jadam bezmięsne zupy, co oczywiście u wielu osób budzi niezdrowe zdziwienie;). Z moich sekretów kulinarnych zdradzę Ci, iż odkryłam, że jak dosypię do zupy trochę świeżego lub suszonego lubczyku, to wtedy zupa nabiera posmaku rosołu:)))). Miłego dnia – Ania.

21
0
Skomentujx
()
x