Szybki deser na weekend wydaje mi się odpowiednią propozycją. Niestety będę musiała zawieść wegan gdyż do przygotowania deseru wykorzystałam jajka i słodką śmietankę. Deserek jest puszysty, pyszny i nie będę ukrywać uzależniający. Jeśli użyjesz ekologicznych produktów będzie również zdrowy. Ten szybki deser jest tak prosty, że każdy nawet laik go wykona. Cały „kłopot” polega jedynie na właściwym ubiciu na sztywno śmietanki i białek jaj.
Szybki deser – niezbędne składniki
- 2 jajka najlepiej bio
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki gorzkiego kakao lub korabu
- 330 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36
- owoce do wyboru
- wiórki kokosowe do posypania
Szybki deser – przygotowanie
- Do garnka wlej troszkę śmietanki. Dodaj połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie podgrzewaj aby się rozpuściła. W międzyczasie ubij resztę śmietanki na sztywno. Jak ubijam śmietankę wyjaśniam w artykule „Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?”
- Jak śmietanka będzie ubita zajmij się jajkami. Pamiętaj aby odpowiednio wcześnie wyciągnąć je z lodówki gdyż jajka o temperaturze pokojowej lepiej się ubijają.
- Dokładnie oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Dokładniej o ubijaniu białek przeczytasz we wpisie: „Jak ubić białka jaj na sztywno i nie stracić przy tym humoru?”
- Do ubitej śmietanki przelej rozpuszczoną wcześniej czekoladę, dodaj kakao i żółtka. Wymieszaj dokładnie mikserem.
- Wcześniej pokrojone w drobną kostkę owoce /banany, kiwi ect/ lub takie które krojenia nie wymagają np. jagody, porzeczki, maliny wsyp do szybkiego deseru. Wymieszaj łyżką nie robotem bo zrobi się z nich miazga, a mają być wyczuwalne. Dodatek owoców jest opcjonalny. Bez nich szybki deser również będzie smaczny choć nie tak.
- Do deseru dodaj łyżką ubitą pianę z białek jaj i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do kielichów, szklanek, miseczek ect. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Jeśli spieszy Ci się to wstaw na kilka chwil do zamrażarki, jednak ten szybki deser chłodzony wolniej w lodówce jest smaczniejszy. Możesz posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
I gotowe, prawda że prościzna.
Jeśli śmietanka nie ubije Ci się jak trzeba, nie przekreślaj deseru!
Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki. Jeśli postoi dłużej również się zetnie choć nie będzie taki puszysty jak w przypadku dobrze ubitej śmietany. Poprawnie wykonany deser jest puszysty, rozpuszcza się w ustach. Jego spożywanie jest rozkoszą dla podniebienia. Ja i moja córka jesteśmy od niego uzależnione. Ot proste, szybkie i przyjemne do przygotowania. Nie wiem jak Ty ale ja mam tak, że jak śmietanka i białka jaj ubijają mi się elegancko to mam niezłą radochę. Naprawdę! Dodatkowo więc przygotowanie tego deseru to dla mnie świetna zabawa. Licz się tylko z tym, że ten szybki deser to niezła bomba kaloryczna. Czasem jednak można sobie na taką pozwolić, a co!
Petarda
A ja zrobię chociaż staram się dbać o dietę.Czasami można grzeszyć jak coś jest smakowite.Oczywiscie nie za często.
Ja też przyrządzam go nie za często bo można się uzależnić a kalorii to ma sporo jakby nie było 😉
Ojej jaki smakowity, kuszenie nie jest dobre tym bardziej, że do szczupłych nie należę niestety…
Wygląda przepysznie i wydaje się szybkie i proste do przygotowania
I jest proste jak śmietanka i jajka podczas ubijania się nie buntują 😉
Dzisiaj testuje ten przepis 🙂
😉
wygląda pysznie, uwielbiam takie desery na szybko! Jestem troszkę cukroholikiem, a gorzka czekolada i owoce brzmią jak marzenie!
🙂 Świetne połączenie owoce z gorzką czekoladą, nie jest to za słodkie ani mdłe 🙂
Pewnie wychodzi z tego taki czekoladowy, lekki mus <3
Muszę kiedyś zrobić.
Tak wychodzi taki delikatny piankowy mus rozpływający się w ustach 🙂
Uświadomiłam sobie, że nigdy w życiu nie jadłam surowego jajka:)
Surowe zawierają najwięcej cennych składników, trzeba tylko je sparzyć na szybko wrzątkiem przed wbiciem 🙂
Mniam 🙂
😉
Smacznie to wygląda, kusi i to bardzo. Dobrze, że nie jestem na żadnej diecie i nie muszę, akurat sobota więc wypróbuję 🙂 dzięki za inspirację
🙂 Gwarantuję że będziesz zadowolona oby tylko śmietanka i jajo się ubiło…
Pyszności <3 Na pewno skorzystam z Twojego przepisu 😉
😉 Powodzenia zatem w przygotowaniu
można ubić jogurt naturalny z twarożkiem i jest też wtedy taki puch:) dla tych co nie chcą śmietanki;) można eksperymentować;) ja jestem uzależniona od czekoladowego kremu z kaszy jaglanej i czekoladowego puddingu z ryżu:)
Można ale ja nie jedząc prawie wcale nabiału jakoś śmietankę czasem sobie zapodam 🙂 twarożek w sumie też. Jakoś za kaszą jaglaną nie przepadam choć wiem jaka jest zdrowa i jako jedyna z kasz nie zakwaszająca. Czasem skubnę ale rzadko. Ale czekoladowy pudding z ryżu brzmi zachęcająco 😉
Jak smacznie wygląda, aż ślinka cieknie. 🙂
Tak Patrycja, dlatego najlepiej aby produkty były ekologiczne wtedy jedząc mamy czyste sumienie, a kalorie no cóż zawsze można spalić ćwicząc czy nawet sprzątając 🙂