Udostępnij

Szybki deser na weekend wydaje mi się odpowiednią propozycją. Niestety będę musiała zawieść wegan gdyż do przygotowania deseru wykorzystałam jajka i słodką śmietankę. Deserek jest puszysty, pyszny i nie będę ukrywać uzależniający. Jeśli użyjesz ekologicznych produktów będzie również zdrowy. Ten szybki deser jest tak prosty, że każdy nawet laik go wykona. Cały „kłopot” polega jedynie na właściwym ubiciu na sztywno śmietanki i białek jaj.

Szybki deser – niezbędne składniki

  1. 2 jajka najlepiej bio
  2. 1 gorzka czekolada
  3. 2 łyżki gorzkiego kakao lub korabu
  4. 330 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36
  5. owoce do wyboru
  6. wiórki kokosowe do posypania

Szybki deser – przygotowanie

  • Do garnka wlej troszkę śmietanki. Dodaj połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie podgrzewaj aby się rozpuściła. W międzyczasie ubij resztę śmietanki na sztywno. Jak ubijam śmietankę wyjaśniam w artykule „Jak ubić śmietanę na sztywno szybko i bezstresowo?”
  • Jak śmietanka będzie ubita zajmij się jajkami. Pamiętaj aby odpowiednio wcześnie wyciągnąć je z lodówki gdyż jajka o temperaturze pokojowej lepiej się ubijają.
  • Dokładnie oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Dokładniej o ubijaniu białek przeczytasz we wpisie: „Jak ubić białka jaj na sztywno i nie stracić przy tym humoru?”
  • Do ubitej śmietanki przelej rozpuszczoną wcześniej czekoladę, dodaj kakao i żółtka. Wymieszaj dokładnie mikserem.
  • Wcześniej pokrojone w drobną kostkę owoce /banany, kiwi ect/ lub takie które krojenia nie wymagają np. jagody, porzeczki, maliny wsyp do szybkiego deseru. Wymieszaj łyżką nie robotem bo zrobi się z nich miazga, a mają być wyczuwalne. Dodatek owoców jest opcjonalny. Bez nich szybki deser również będzie smaczny choć nie tak.
  • Do deseru dodaj łyżką ubitą pianę z białek jaj i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do kielichów, szklanek, miseczek ect. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Jeśli spieszy Ci się to wstaw na kilka chwil do zamrażarki, jednak ten szybki deser chłodzony wolniej w lodówce jest smaczniejszy. Możesz posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

I gotowe, prawda że prościzna.

Jeśli śmietanka nie ubije Ci się jak trzeba, nie przekreślaj deseru!

Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki. Jeśli postoi dłużej również się zetnie choć nie będzie taki puszysty jak w przypadku dobrze ubitej śmietany. Poprawnie wykonany deser jest puszysty, rozpuszcza się w ustach. Jego spożywanie jest rozkoszą dla podniebienia. Ja i moja córka jesteśmy od niego uzależnione. Ot proste, szybkie  i przyjemne do przygotowania. Nie wiem jak Ty ale ja mam tak, że jak śmietanka i białka jaj ubijają mi się elegancko to mam niezłą radochę. Naprawdę! Dodatkowo więc przygotowanie tego deseru to dla mnie świetna zabawa. Licz się tylko z tym, że ten szybki deser to niezła bomba kaloryczna. Czasem jednak można sobie na taką pozwolić, a co!

24
0
Skomentujx