Sałatka z awokado to wspaniały, wartościowy i pożywny posiłek. Może stanowić zupełnie odrębne danie lub być dodatkiem np. do obiadu. Pamiętaj jednak, że jest ona dość kaloryczna więc jeśli pragniesz zrzucić co nieco nie rzucaj się na nią jak wilk na owcę. Do tego ta potrawa jest kapitalna przy wszelkich dietach ketogenicznych. Zawiera spore ilości zdrowych tłuszczów, białka a niewiele węglowodanów. W mojej przestrzeni na YouTube, możesz zobaczyć film w jaki sposób przygotowuję tę przepyszną sałatkę z awokado.
Sałatka z awokado -składniki
- 2 garście rukoli
- 1/2 papryki
- 1 małe awokado
- 1 garść serka roślinnego np. na bazie oleju kokosowego
- 2 łyżki cieciorki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka kiełek z brokuła
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i czarnego sezamu
Sałatka z awokado – składniki na dressing
- 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina musztardy dijon
- szczypta pieprzu
- szczypta chili /opcjonalnie/
Wykonanie
2 garście rukoli porwij w rękach. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę /zawiera duże ilości witaminy C/, awokado czyli bogactwo przyjaznych kwasów tłuszczowych oraz co rzadko spotyka się w świecie roślin – glutationu /antyoksydant/.
Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser roślinny, ciecierzycę /idealne roślinne źródło białka/. Możesz wykorzystać ugotowaną ciecierzycę dostępną w słoikach. Nie polecam z puszki z wiadomych powodów.
Wsyp orzechy włoskie. Stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy oraz białka. Dodaj kiełki z brokuła. Zawierają bardzo przyjazne substancje zwane indolami. Przydatne np. kobietom podczas menopauzy.
Bezpośrednio przed przygotowaniem sałatki zmiel siemię lniane oraz sezam. Dzięki temu organizm wchłonie więcej składników odżywczych. Jedząc całe, niemielone nasiona mogą one dosłownie „przelecieć” przez układ pokarmowy i ciało nie wykorzysta tych cennych substancji. A len np. jest doskonałym źródłem roślinnych kwasów omega-3. Natomiast sezam wspaniale działa na nasze stawy. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu „Sezam dobry na kaca, odchudzanie, stawy i nie tylko…„.
Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj dip. Przygotowanie dipu jest bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie podane składniki i gotowe! Opcjonalnie można dodać szczyptę chili a warto bo ostra papryczka ma wiele zalet o czym dowiesz się z wpisu „Jedz papryczkę chili i pożegnaj choroby na zawsze!”
Ta sałatka z awokado to bogactwo składników odżywczych, białka, zdrowych tłuszczy, antyoksydantów, witamin, fitoskładników. Jednym słowem bomba zdrowotna. Smacznego!