Warning: Undefined array key "wc_confirm_rate_edit" in /home/platne/serwer20812/public_html/rytmynatury.pl/wp-content/plugins/wpdiscuz/options/class.WpdiscuzOptions.php on line 1197
Jak zrobić zakwas na żurek w 3 dni!
Udostępnij

Zakwas na żurek tak naprawdę nie wymaga od nas większego nakładu pracy i czasu. Robi się praktycznie sam a jest nieporównywalny z kupnymi produktami często z jakimiś dziwnymi dodatkami. Do tego żur przygotowany na takim zakwasie jest naprawdę przepyszny i naprawdę nie ma co tłumaczyć się naszemu wewnętrznemu leniowi tylko zabrać się za przygotowanie zakwasu, tym bardziej że święta wielkanocne tuż tuż. I niech Ci nawet nie przychodzą do głowy durne pomysły aby kupować zakwas na żurek w butelkach. Bo się na Ciebie za to pogniewam. Poświęć tę chwilkę aby po kilku dniach zlać sobie zakwas do butelek i mieć swój naturalny, pewny i smaczny produkt. Dla ułatwienia na moim kanale na YouTube zamieściłam krótki filmik w jaki sposób przygotować taki zakwas na żurek.

Składniki na zakwas na żurek:

  • 5 czubatych łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej lub mąki razowej typu 2000
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu na chleb lub kawałek skórki razowego chleba lub 1 łyżka wody z ogórków
  • 500-700 ml. letniej wody
  • wyparzony słoik
  • łyżka do mieszania

Przygotowanie zakwasu na żurek

  • Do wyparzonego słoika dodaj mąkę, liście laurowe, ziele angielskie, zalej wodą i dokładnie wymieszaj rozbijając grudki
  • następnie dodaj łyżkę zakwasu chlebowego lub kawałek skórki razowego chleba lub 1 łyżkę wody z ogórków oraz powtórnie wymieszaj
  • na koniec dodaj czosnek, możesz go pokroić i przemieszaj
  • słoik przykryj czystą szmatką i zabezpiecz gumką
  • codziennie zaglądaj do niego czy aby nie pleśnieje i przemieszaj

zakwas na zurek

Taki zakwas na żurek robi się od 3 do 5 dni. Gdy dodasz wspomagaczy w postaci dojrzałego zakwasu chlebowego, wody z ogórków kiszonych czy skórkę razowego chleba – proces kiszenia zakwasu jest krótszy. Jeżeli nie wykorzystasz całego zakwasu do żurku, pozostałą resztę zlej do butelek, dokładnie zamknij i przechowuj w lodówce. Jak widzisz jest to bajecznie prosta i szybka czynność. Dlaczego więc odmawiać sobie przyjemności delektowania się żurem przygotowanym na własnym, domowym zakwasie bez dodatku konserwantów i innych szkodliwych substancji często wchodzących w skład tych kupnych zakwasów? Gorąco zachęcam Cię do takiej zabawy bo jest niezwykle przyjemna a efekty w postaci smacznej zupy są naprawdę tego warte.

 

zakwas na żurek

6
0
Skomentujx