Zupy to specyficzny rodzaj potraw, są bardzo pożywne a przy tym nie muszą być kaloryczne. Ta Zupa z soczewicy należy również do jednych ze smaczniejszych potraw. Choć soczewica nie każdemu smakuje, ręczę że po spróbowaniu tej zupki zmieni zdanie. Na dodatek jest szalenie prosta i szybka do przygotowania. Soczewica zawiera pełnowartościowe białko i sprawdza się znakomicie zamiast mięsa.
Do przygotowania zupy można użyć soczewicy czerwonej lub zielonej czy nawet pomieszać. Zupka przygotowana z soczewicy czerwonej ma delikatniejszy posmak niż z zielonej. Osobiście wolę zupę z soczewicy czerwonej ale to już indywidualna sprawa. Na moim kanale na YouTube zamieściłam przepis jak krok po kroku przygotować tę pyszną zupę z soczewicy.
Zupa z soczewicy-składniki
- 2 i pół szklanki suchej soczewicy
- 3 cebule
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- ok 10 szklanek wody
- 2 szklanki marchwi startej na tarce o dużych oczkach
- 1 szklanka startego selera na tarce o dużych oczkach
- pół szklanki dobrego przecieru pomidorowego lub passaty lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren angielskich
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz czarny do smaku według uznania
- pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
- masło lub olej kokosowy
Zupa z soczewicy-przygotowanie
Uduś cebule na maśle lub na oleju kokosowym z dodatkiem małej ilości wody. Soczewicę dokładnie wypłucz. Dodaj wodę i resztę składników oprócz soku z cytryny, czosnku, posiekanej pietruszki i sosu sojowego. Gotuj całość przez 40-50 minut czasami mieszając. Najlepiej wykorzystać własny przecier pomidorowy, jeżeli jednak takiego nie posiadasz i nie masz czasu na jego przygotowanie to można zakupić taki, w którego składzie są wyłącznie pomidory bez żadnych zbędnych dodatków. Zamiast przecieru można użyć również passaty czy dobrego koncentratu pomidorowego.
Pod koniec gotowania dodaj zmiażdżony czosnek. Chwilkę pogotuj i wyłącz źródło ciepła. Po ugotowaniu jak soczewica stanie się miękką /już nie grzejąc zupy/ dodaj sok z cytryny, sos sojowy i posyp posiekaną natką zielonej pietruszki. Natkę można dodać również już bezpośrednio na talerzu. Zupa z soczewicy wychodzi dość gęsta i jeśli takiej nie preferujesz, śmiało dolej wody. Ja akurat lubię takie zupki bo wystarczy jeden talerz czy miseczka a można najeść się do syta.
Jak widać cały proces do skomplikowanych nie należy a w zamian cieszysz się super zdrowym, prostym, smacznym i TANIM posiłkiem dla całej rodziny :). Taka białkowa zupa z soczewicy to świetny posiłek dla osób ćwiczących, niesamowicie sycąca na dość długi czas ze względu na swoje bogate wartości odżywcze i jednocześnie mało kaloryczna.
W filmie krok po kroku pokazuję jak przygotowuję tę pyszną zupę z soczewicy
Jeżeli ważne jest dla Ciebie zdrowie to ta bezpłatna, przykładowa dieta na 3 dni z pewnością Ci pomoże
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania
Można użyć zielonej soczewicy?
Jasne, że można jak lubisz :). Ja zdecydowanie wolę z czerwoną.
Idealna na zimowe mrozy!
I to jak 😉 Wcina się gorącą aż miło 🙂
Bardzo często przygotowuje zupy z ciecierzycy. Często robię z zielonej, ale i czerwona też jest super.:-)
Z ciecierzycy robię hummus, chyba że pomyliłaś soczewicę z ciecierzycą 😉
Przepis sprawdzony, bardzo smaczna zupa, będę częściej ją przygotowywać. 🙂
Nieprawdaż?:) Ja też często ją robię, bo się nią najadamy na dość długo i do tego jest pyszna 🙂
W sam raz na taką pogodę. Robiłam kiedyś pastę kanapkową z soczewicy i marchewki, była przepyszna. Teraz czas na zupę 🙂
O ciekawa ta pasta. Jestem maniaczką własnoręcznie przyrządzanych past do kanapek 🙂
Uwielbiam zupę z soczewicy 🙂 Też wykorzystuję czerwoną, bo szybko się gotuje i nie wymaga namaczania, czyli mniej pracy 😉
Soczewica czerwona jak dla mnie jest również delikatniejsza w smaku i słodsza 🙂
Smaczna i prosta zupka przygotuję dla mej lubej
O świetnie, na pewno będzie zadowolona 😉
Koniecznie spróbuję
Bardzo lubię soczewicę, a zupa wydaje się przepyszna. Na pewno wypróbuję, szczególnie ze względu na jej prostotę 🙂
Jest pyszna naprawdę, taka delikatna. Ja uwielbiam i na dodatek mało kaloryczna a bardzo odżywcza. Lubię takie dania co dają mnóstwo energii a nie otumaniają 🙂
Ta zupka jest delikatna a i soczewica jest według mnie najbardziej zjadliwa ze wszelkich białkowców roślinnych :). Fasola czy groch mają już bardziej wyrazisty posmak, który nie każdemu odpowiada.
Wypróbuję przepis, może tym razem uda mi się zachęcić rodzinę do soczewicy. 🙂