I wegańskie śniadanie może być KETO. Pyszna tofucznica przypomina smakiem klasyczną jajecznicę a moim zdaniem jest nawet lepsza. Do tego to bardzo szybka i prosta potrawa do wykonania. Na moim kanale na YouTube zamieściłam również przepis jak ją wykonać. A zatem do dzieła!
Składniki na wegańskie śniadanie – tofucznicę
- 1 łyżka masła kokosowego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 100 g. ekologicznego tofu naturalnego
- 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
- 12 oliwek przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
Wykonanie wegańskiego śniadania – tofucznicy
- na oleju kokosowym podsmaż delikatnie cebulę do miękkości
- dodaj pokrojone awokado
- dodaj tofu
- dodaj pokrojonego pomidora
- dodaj oliwki
- wszystkie składniki podsmaż do miękkości
- dodaj sól, pieprz i kurkumę
- na koniec posyp pokrojonym, świeżym szczypiorkiem
Taka tofucznica jest potrawą niskowęglowodanową więc jest doskonała dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, nadciśnieniem czy miażdżycą. Ze względu na brak glutenu nadaje się dla osób na dietach bezglutenowych, z celiakią czy nietolerancją glutenu. Skorzystają z niej również weganie ponieważ nie ma w niej ani grama produktu odzwierzęcego. Nie zawiera żadnych składników prozapalnych a wręcz przeciwnie więc jest błogosławieństwem dla osób z chorobami autoimmunologicznymi np. reumatoitalnym zapaleniem stawów, hashimoto.
Pamiętaj tylko aby nie smażyć na wysokiej temperaturze. Niech danie dochodzi powoli na niewielkiej mocy. Będzie wówczas zdecydowanie zdrowsze. Bardzo ważną sprawą jest również aby tofu było ekologiczne gdyż soja jest najczęściej modyfikowanym genetycznie produktem na świecie! Z artykułu „O GMO koniecznie musisz wiedzieć to!” dowiesz się jakie zagrożenie niesie genetyczna modyfikacja pokarmu.
Takie wegańskie śniadanie jest bardzo odżywcze, zawiera białko, wartościowy tłuszcz oraz znikomą ilość węglowodanów. Kurkuma natomiast jest wspaniałą przyprawą i posiada wiele zdrowotnych właściwości o których więcej dowiesz się z artykułu „Kurkuma zabija raka a nie człowieka„.
Jak zatem widzisz takie wegańskie dania mogą być przepysznym, zdrowym i prostym urozmaiceniem codziennego menu. Koniecznie daj znać jak smakowało to wegańskie śniadanie.