Udostępnij

Domowy ketchup z cukinii to kapitalna i smaczna alternatywa kupnego ketchupu. Koniecznie spójrz na skład takiego sklepowego ketchupu. Oj czego tam nie ma…mnóstwo cukru rafinowanego, ocet spirytusowy, często jakieś dziwne konserwanty. Zdecydowanie lepiej zrobić ketchup samodzielnie. Robisz raz i masz na dłużej. A pewny i zdrowy produkt w naszych czasach to konieczność. Zatem nie wykręcaj się brakiem czasu bo poświęcasz go na własne zdrowie, które jest najcenniejszą wartością każdego człowieka. Ale bez zbędnej pisaniny /bo czasem lubię się porozwodzić/. Z przygotowanych składników wyjdzie zapas ketchupu tak na ok. 2 miesiące. Chyba, że będzie tak smakował i zniknie szybciej. Dokładnie jak robię taki ketchup pokazuję w tym >> filmie na moim kanale na YouTube.

domowy ketchup z cukinii

Składniki na domowy ketchup z cukinii

  • 5 cukinii
  • 4 cebule
  • 2 średniej wielkości papryki czerwone
  • 3 łyżeczki soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki /cayenne/
  • 12 łyżeczek erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła, może być miód prawdziwy bądź stewia

Jak przygotować domowy ketchup z cukinii

  • Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, nie musi być idealna bo i tak będziesz to potem blendować.
  • Pokrojone warzywa wrzuć do garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu warzywa szybciej puszczą sok.
  • Odstaw warzywa na 1-1,5 godziny aż puszczą soki. Soku absolutnie nie odlewaj.
  • Następnie gotuj warzywa ok 30 minut do miękkości. Nie zapomnij od czasu do czasu zaglądnąć i przemieszać zawartość gara.
  • Ugotowane warzywa zblenduj z dodatkiem liści bazyli. W tym celu najlepiej sprawdza się dobry blender kielichowy.
  • Zblendowane warzywa przełóż z powrotem do garnka.
  • Dodaj ocet jabłkowy, przyprawy i słodzidło i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj całość ok. 20 minut pod czasu do czasu mieszając.
  • Po ugotowaniu przełóż do wymytych i wyparzonych słoików.

domowy ketchup z cukinii

Jak pasteryzować ketchup

Aby przechować dłużej ten pyszny, domowy ketchup z cukinii należy go odpowiednio zapasteryzować. Dobrze zakręcone słoiki ustaw w garnku tak aby nie stykały się ze sobą. Zalej wodą na wysokość ponad połowy słoików. Zamknij pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyciągnij z garnka dopiero jak woda zupełnie wystygnie. Osobiście przygotowuję ketchup na noc więc słoiki z garnka wyciągam dopiero rano.

Tak prosto, tak szybko i zapas ketchupu na kilka miesięcy gotowy! Ale nie to jest najważniejsze. Priorytetem jest nasze zdrowie. Zatem smacznego i na zdrówko!

domowy ketchup z cukinii

domowy ketchup z cukinii

0
Skomentujx