Leczo wegetariańskie to jedna z moich ulubionych warzywnych potraw jednogarnkowych. Jest dziecinnie proste do wykonania, smaczne i zdrowe. Nie zastanawiaj się więc bo przyrządzisz danie, które na zawsze już zagości w Twojej kuchni. Moje przepisy bowiem są proste i zdrowe. Łączę składniki i przygotowuję je w taki sposób aby zmaksymalizować zdrowotne działanie danej potrawy. W przygotowaniu lecza wegetariańskiego bardzo ważne jest odpowiednie podsmażenie warzyw.
Składniki na leczo wegetariańskie
- 2 kabaczki lub cukinie
- 3 papryki /najlepiej różnokolorowe/
- 2 cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów lub kilka całych obranych ze skórki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz czarny lub pieprz cayenne do smaku
Do wielu swoich potraw dodaję kurkumę a to dlatego, że wspaniale podkręca ich smak a do tego posiada cudowne właściwości lecznicze w tym antynowotworowe. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu – Kurkuma zabija raka a nie człowieka.
Przygotowanie lecza wegetariańskiego
Najbardziej pracochłonne w całym przygotowywaniu potrawy jest krojenie warzyw. Jednak ja bardzo lubię sobie upraszczać i uprzyjemniać życie więc do krojenia używam takiej sprytnej maszynki nicer-dicer. Niezwykle przyspiesza pracę i jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości.
- Do garnka wlej oliwę, delikatnie ją rozgrzej.
- Dodaj pokrojoną w księżyce cebulę i zeszklij /ok. 2- 3 minut/.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię /kabaczki/ i paprykę.
- Dodaj przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i kurkumę.
- Dokładnie wymieszaj aby przyprawy idealnie obtoczyły warzywa.
- Smaż /bez pokrywki/ ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Pamiętaj o mieszaniu aby leczo wegetariańskie się nie przypaliło.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory, wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Następnie duś wszystko pod przykryciem ok. 10 minut, czasami mieszając.
I to wszystko leczo jest już gotowe! Z podanych składników wychodzi ok 5-6 porcji ale z powodzeniem można zajadać się nim również na drugi dzień. Smaki się przegryzą i leczo nabierze innego wymiaru smakowego. Nadmiar można również zamrozić. Bardzo często tak robię i zawsze w razie braku czasu na gotowanie, mam pod ręką zdrowy, pewny i wartościowy posiłek.
Jak podawać leczo wegetariańskie?
Świetnie się komponuje z gotowanymi ziemniakami, makaronem, pieczywem czy ryżem. Pamiętaj aby ryż gotować właściwie. W artykule Uważaj jak gotować ryż! Może zatruć! wyjaśniam dlaczego jest to tak ważne.
Mam dla Ciebie również instrukcję filmową jak krok po kroku przygotować leczo wegetariańskie
Jeżeli ważna jest dla Ciebie prawidłowa dieta to ten bezpłatny poradnik z pewnością Ci pomoże
Udostępniam Ci bezpłatnie dzienne menu wegańskie, wegetariańskie oraz mięsne. Jednak to nie wszystko. W poradniku otrzymasz również wiele wskazówek dotyczących prawidłowego i zdrowego odżywiania.
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[/su_column][/su_row]
[su_row]
[/su_row]
Z wielka przyjemnoscia i ciekawoscia od dawna juz czytam Twoje nowinki:)
Takie wlasnie lecho robie od dawna! Jest przepyszne:) Troszeczke inne bo zamiast kurkumy i papryki daje Curry (indian curry), a w nim jest i kurkuma i rozne inne jeszcze
przyprawy.No i calosc robie nie na oliwie a na oleju kokosowym, oliwa tez ok.
Pozdrawiam cieplutko, zycze zdrowka i sloneczka:))
Bardzo mi miło 🙂 Tak leczo jest przepyszne, odżywcze i zdrowe. Same warzywka, mnóstwo cennych wartości odżywczych i bardzo przyjemne do przygotowania. Pozdrawiam serdecznie.