Jak zrobić hummus idealny aby rozpływał się w ustach? Nic trudnego! Według tego przepisu otrzymasz hummus idealny! Ale czym jest właściwie ten cały hummus? To taka pasta wykonana z ciecierzycy i tahini /pasty sezamowej/. Skąd zatem wziął mi się pomysł aby przygotować tę potrawę. Otóż za sprawą mojej miłości do tahini. Tahini to dla mnie taka czysta chałwa bez dodatku cukru a tym samym bardziej sezamowa o smaku rozkładającym na łopatki. Mogę je zajadać łychami i ta tłustość mi nie przeszkadza. W mojej przestrzeni na YouTube możesz zobaczyć jak zrobić hummus idealny, krok po kroku.
Jednak samą tahini kanapek czy warzyw posmarować nie da rady, zbyt toto oleiste a ja muszę mieć pod ręką jakieś zdrowe smarowidło własnej produkcji /kupnymi pogardzam/ do swojskiego chlebka na zakwasie /przepis znajduje się TU/. Dlatego też zainteresowałam się hummusem. I to był strzał w dychę. Po wielu próbach doszłam w końcu do perfekcji jak zrobić hummus doskonały, który w pełni zadowala moje kubki smakowe.
Nie jestem typem kucharki, nie lubię przebywać w kuchni i pichcić ale lubię jeść i wiedzieć przy tym czym się raczę ja i moja rodzina. Zmuszona więc jestem na kombinowanie w kuchni i przygotowuję głównie mało pracochłonne, proste potrawy. Zanim zdecydowałam się na zrobienie hummusu musiałam do tego dojrzeć. Byłam przekonana, że to jakaś monstrualnie trudna i żmudna czynność i to mnie skutecznie zniechęcało. Nadszedł jednak taki dzień, że chwyciłam byka za rogi i zabrałam się za przygotowywanie hummusu. Po prostu poszukiwałam urozmaicenia w moim codziennym menu. I chwalę ten dzień do dzisiaj bo nie dość, że hummus okazał się mistrzostwem smaku to jego przygotowanie wcale nie jest jakimś męczącym wyczynem.
Jak zrobić hummus idealny – składniki
- pół szklanki suchej cieciorki
- pół szklanki tahini /pasta sezamowa/
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 4 lub 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanej ilości składników wychodzi ok pół litra hummusu, który można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce ok. 5 dni. Ciecierzyca z puszki się nie nadaje bo pasta wyjdzie zbyt wodnista .
Jak zrobić Hummus Idealny – przygotowanie
- Jeśli chcesz przygotować hummus, działania musisz podjąć dzień wcześniej. Na noc namocz ciecierzycę w zimnej wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki sody oczyszczonej. Wody nalej dość dużo tak aby znacznie przykrywała suchą ciecierzycę, która pobierając wodę dość mocno napęcznieje.
- Na drugi dzień odlej wodę, wypłucz dokładnie ciecierzycę, dodaj dużą ilość świeżej wody z połową łyżeczki sody i gotuj ok 40 minut aż cieciorka będzie zupełnie miękka. Musi się dać łatwo rozgnieść. Jeśli jest sucha w środku pogotuj jeszcze trochę tak aby nabrała mazistej konsystencji. Od tego jak ugotowana jest ciecierzyca zależy czy hummus wyjdzie czy będzie suchy i niesmaczny. Cieciorka musi być bardzo miękka!!
- Jeśli cieciorka jest już idealnie ugotowana, odcedź ją, ponownie przepłucz i zblenduj. Ja to robię eatapami gdyż mój „robot” się zapycha. Te ręczne blendery pewnie lepiej sobie z tym radzą jednak mój uległ awarii podczas robienia domowej musztardy. Natknął się na twarde ziele angielskie, którego zapomniałam wyciągnąć. Niestety i takie wpadki się zdarzają. Z pomocą jednak przyszedł mi mój stary ale mocny blender kielichowy. Nie ma chyba rzeczy, z którą sobie nie poradzi. Niemniej gęsta i mazista ciecierzyca trochę go zapycha i co jakiś czas muszę przemieszać ją na dnie kielicha łyżką.
- Po zblendowaniu cieciorki dodaj resztą składników czyli sok z cytryny, tahini, czosnek, sól i ponownie zblenduj na gładką masę tak aby nie było żadnej grudki.
- Pasta jest dość gęsta więc dodaj kilka łyżek zimnej wody i blenduj dalej. Tutaj możesz sobie regulować konsystencję jaką chcesz uzyskać. Zmniejszasz lub zwiększasz po prostu ilość dodawanej wody. Gotowy hummus powinien być jasny, mieć kremową konsystencję i łatwo się rozsmarowywać.
- Przełóż pastę do słoika, dobrze zakręć i wstaw do lodówki.
Sposób podawania hummusu
Hummus można jeść i podawać na wiele sposobów. Ogranicza Cię w tym przypadku jedynie wyobraźnia.Mi najlepiej smakuje polany dobrą oliwą z oliwek i posypany jakimś zielskiem np. szczypiorkiem, bazylią, rukolą, zieloną pietruszką. Super też komponuje się z kiszonymi ogórkami. Na pełnoziarnistym chlebie na zakwasie własnej produkcji to jedna z moich ulubionych pozycji śniadaniowo-kolacyjnych. Ciekawym sposobem jest również maczanie kawałków chlebka w hummusie i konsumowanie. Fajna sprawa na randkę…
Wypróbuj więc hummusu przygotowanego według powyższego przepisu. Gwarantuję że i Twoje kubki smakowe zadowoli.
[…] Warto zatem wzbogacić swoją dietę o te produkty. Np. pasta tahini czyli z sezamu, “mleko” migdałowe to smaczne produkty, które można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznych potraw. Taki domowy hummus nie tylko dostarcza sporo wapnia ale jest także cennym źródłem białka roślinnego z ciecierzycy. Przepis na taki domowy hummus znajdziesz w artykule: Hummus to doskonała propozycja na randkę i nie tylko… […]
Polubiłam hummus dopiero niedawno i bardzo często gości w naszym domu 🙂
Ja również często go robię 🙂 nawet dziś mam zalaną cieciorkę…
uwielbiam hummus:)
No nie dziwne 🙂
Bardzo lubię hummus. Zarówno w takiej tradycyjnej wersji jak i z dodatkiem suszonych pomidorów. Według mnie to świetna pasta do kanapek (i nie tylko). Dodatkowo zdrowa i sycąca 🙂
No właśnie, podpisuję się pod wszystkim 🙂
Najbardziej lubię właśnie naturalny. 🙂
Mi też najbardziej podchodzi ten najmniej nawydziwiany 🙂
uwielbiam, uwielniam hummus! mogłabym jeść co dzień! a dodatkowo jestem zakochana w takiej paście z bakłażana, kilka lat temu zjadłam, później będąc w Egipcie odnowiłam smak, a teraz tęsknie do niego 🙂
O ja też lubię pasty z bakłażana…hummus też mogę jadać codziennie ale nie chce mi się tak często robić…;)
Jeszcze nigdy nie jadłąm hummusu, a tak sie skłąda, że dziś bede miala okazje skosztować 🙂
Nic dziwnego bo to nie jest u nas zbyt popularna potrawa. Jednak warto ją wdrożyć ze względu na prostotę przygotowania /tahini można kupić/ i walory zdrowotne. Ciecierzya to pełnowartościowe białko a tahini samo dobro. Na temat superowych właściwości sezamu piszę TU>>>https://rytmynatury.pl/sezam-kac-odchudzanie-zapalenie-stawow/ 🙂
Nigdy nie robiłam hummusu, wstyd się przyznać ale nawet nigdy go nie jadłam. Jednak jest on zachwalany na tyle, że chyba się skuszę. Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu
Paulinko, na pewno Ci posmakuje. Jeśli lubisz chałwę a chyba każdy ją lubi to nie ma bata…;)
Ale smakowitke foty 🙂 Muszę wypróbować ten przepis koniecznie!!
Koniecznie Jędryszak 😉
Humus – moja miłość 🙂 poznaliśmy sie jak miałam 13 lat i wędrowałam po Izraelu. Przywiozłam wtedy z wyprawy spory jego zapas. Skończył sie szybko a ja nabrałam dodatkowych kilogramów 😉
Od hummusu? Sporo tam tahini tłustego ale to tuczyć nie powinno, chyba że pochłaniałaś ogromne ilości 😉
Ale fajny przepis 🙂 Na pewno skorzystam!
Niech wyjdzie na zdrowie 😉
Ostatnio syn mnie o nią pytał, a tu proszę, gotowiec na przygotowanie. 🙂 Chętnie z niego skorzystam. 🙂
🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie doskonały…