Skórki z jabłek to bardzo wartościowy składnik odżywczy i jeżeli potrzebujesz obranego jabłka np. do szarlotki to nigdy, przenigdy nie wyrzucaj skórki z jabłek! Można je wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów a w tym artykule podam ich aż 8. Od dawna propaguję i żyję zgodnie z ideologią zero west więc wyrzucanie tak wspaniałego daru natury jest barbarzyństwem.
Zanim jednak podam te cudowne sposoby to zaznaczę aby jabłka obierać bardzo cieniutko ponieważ bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Pamiętaj jednak aby użyte jabłka były ekologiczne ponieważ jabłko należy do tzw. parszywej dwunastki i niemiłosiernie chłonie w swoje tkanki pestycydy. W procesie uprawy jabłoń jest pryskana aż KILKADZIESIĄT RAZY! Chyba zdajesz sobie sprawę co tam się znajduje…
Na moim kanale na YouTube zamieściłam również filmik jak wykorzystuję skórki z jabłek.
1. Skórki z jabłek na „herbatkę”
Wystarczy jeśli świeże skórki z jabłek zalejesz gorącą wodą a powstanie bardzo pyszny napar. Taką herbatkę można przygotować również z suszonych skórek jabłek. Jeśli więc masz sporo tych skórek, po prostu je wysusz. Można również mieszać z innymi darami natury np. z kwiatami mniszka lekarskiego, lilakiem pospolitym, forsycją, owocami dzikiej róży itd.
2. Do produkcji naturalnie fermentowanego i niepasteryzowanego octu jabłkowego
Warto nazbierać więcej skórek /można wykorzystać również ogryzki/ i wyprodukować swój własny ocet jabłkowy. Jak to zrobić dowiesz się z artykułu „Jak zrobić domowy ocet jabłkowy naturalnie fermentowany”. Pamiętaj, że skórki z jabłek i ogryzki można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Mogą zbrązowieć, ważne aby nie spleśniały.
3. Skórki z jabłek do produkcji „chipsów jabłkowych”
Bardzo fajnym pomysłem są chipsy jabłkowe. Wystarczy wysuszyć skórki na kaloryferze, w dehydratorze lub w piekarniku. Podawać można je dzieciom zamiast szkodliwych batonów, ciastek czy innych przemysłowych słodkości.
4. Do przygotowania kompotu
Aby przyrządzić kompot wystarczy zagotować skórki z wodą. Do przygotowania kompotu można wykorzystać również suszone skórki.
5. Skórki z jabłek jako składnik koktajli
Koktajle to świetny sposób na przemycenie wartościowych składników szczególnie dzieciom. Świeże skórki zawierają wiele cennych składników, witamin więc koktajl z ich dodatkiem będzie bombą zdrowotną.
6. Do zakwaszania wszelkich zup
Niektóre zupy wymagają dokwaszenia więc skórki z jabłek doskonale spełnią to zadanie.
7. Do przygotowania bulionu
Jako dodatek do bulionu kapitalnie podkręcają jego smak.
8. Do wykonania pektyny na przetwory
Taka pektyna nada się np. do produkcji domowych dżemów. Zamiast kupnych, sztucznych zagęszczaczy zdecydowanie lepiej wykorzystać zdrową, naturalną pektynę.
Jak przygotować pektynę
- Na 1 kg skórek z jabłek dodaj 1/2 szklanki wody
- gotuj ok 35 minut na małej mocy
- po ugotowaniu przełóż na drobne sitko i niech odcieka przez kilka godzin /najlepiej pozostawić na noc/
- to co odcieknie z sitka jest właśnie pektyną
- powinna mieć nieco galaretowatą konsystencję
I to były wszystkie moje propozycje. Jeśli znasz jakieś inne sposoby na ich wykorzystanie, podziel się nimi w komentarzach a wszyscy na tym skorzystamy.
Dzien dobry!
Jakich lupin od czarnego orzecha nalezy uzywac do tej nalewki odrobacajacej, Czy takich twardych -skorupek czy tych zielonych?
Pozdrawiam