4 naturalne zamienniki cukru - słodkiego, długiego życia!

4 naturalne zamienniki cukru – słodkiego, długiego życia!

Udostępnij

Zamiennik cukru to pozycja wręcz obowiązkowa dla osób, które nie wyobrażają sobie życie bez czegoś słodkiego a przy tym dbają o swoje zdrowie. Wszyscy już doskonale wiemy jakie negatywne skutki niesie spożywanie białego, rafinowanego cukru łącznie z przyczynianiem się do powstawania nowotworów. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z przyjemności obcowania ze smakiem słodkim. Zamiast cukru możesz sięgnąć po zupełnie naturalne osładzacze życia i to bez szkody dla własnego zdrowia a nawet z pożytkiem, bowiem oprócz słodkiego smaku posiadają również właściwości zdrowotne. Nie powodują cukrzycy, próchnicy oraz otyłości.

zamiennik cukru

1.Ksylitol

Ten zamiennik cukru jest alkoholem w przeciwieństwie do cukru np. buraczanego który zaliczany jest do węglowodanów. Stąd też posiada niski indeks IG /co oznacza, że jest metabolizowany przy minimalnym udziale insuliny/ i może być stosowany przez diabetyków. Ksylitol występuje w strukturze komórkowej brzozy, malin, kukurydzy. Nawet nasze ciało produkuje ksylitol podczas normalnych procesów metabolicznych. Na skalę przemysłową produkowany jest z kory brzozy więc często można się spotkać z nazwą cukier brzozowy.

Co ciekawe ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze gdyż przywraca prawidłowe Ph śliny. Może również zwiększyć gęstość i wytrzymałość kości oraz zwalcza infekcje m.in. gardła czy ucha.

Należy pamiętać, że nagłe zastosowanie większej dawki ksylitolu może powodować efekt przeczyszczający! Do diety należy więc wprowadzać go powoli niewielkimi dawkami. Najlepiej zaopatrywać się w ksylitol ekologiczny wyprodukowany z kory brzozy a nie z kukurydzy niewiadomego pochodzenia i często modyfikowanej genetycznie.

Miej na uwadze, że jest bardzo toksyczny dla psów!

2.Miód naturalny

Kolejnym wartym uwagi zamiennikiem cukru jest prawdziwy miód naturalny. Nie będę się tutaj rozpisywać na temat jego cudownych walorów zdrowotnych. Jeśli interesuje Cię ten temat odsyłam do artykułu – 6 niezwykłych właściwości miodu, które po prostu musisz znać! Aby jednak te właściwości mogły zostać spożytkowane musi to być miód surowy, niepasteryzowany oraz nierafinowany. Miody sklepowe na pewno nie odpowiadają tym standardom. Prawie wszystkie komercyjnie wytwarzane miody są podgrzewane w celu zniszczenia potencjalnych drobnoustrojów, zmniejszenia krystalizacji i zachowania płynności.  Ten proces pozbawia miód wszelkich dobroczynnych właściwości. Zabija enzymy i pożyteczne bakterie.

Miód jest świetnym prebiotykiem czyli pożywieniem dla przyjaznych bakterii jelitowych. Szerzej o tym czym są prebiotyki i co nimi jest w artykule – Najlepsze prebiotyki znajdziesz w naturalnej żywności!  Surowy miód jest również bogaty w związki fenolowe, które mają potężne działanie antynowotworowe, zmniejszają zatory tętnicze oraz obniżają ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.

Pamiętaj więc aby nie podgrzewać miodu ani nie słodzić nim ciepłych napojów – oczywiście jeśli zależy Ci na jego walorach zdrowotnych. Jak tak bardzo już musisz pić osłodzoną herbatkę /co dla mnie jest bezczeszczeniem smaku herbat czy ziół/ to posłodź jak będzie chłodna.

3.Stewia

Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Ten zamiennik cukru o dziwo jest prawie 300 razy słodszy od cukru. Był stosowany przez wieki do słodzenia potraw i napojów. Badanie opublikowane w sierpniu 2017r. wykazało, że glikozydy i ekstrakty z SR mają właściwości farmakologiczne i terapeutyczne, w tym przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. W pracy dokonano przeglądu efektów przeciw m.in otyłości, hiperglikemii, nadciśnieniu. Wyciągi wodne i alkoholowe, kwiaty i korzenie stewii  mogą służyć jako naturalne i alternatywne leczenie chorób związanych z zespołem metabolicznym, przyczyniając się w ten sposób do promocji zdrowia.

Stewia zmniejsza stężenie cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz zwalcza zakażenia.

4.Melasa

Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Może być buraczana, trzcinowa czy karobowa. Melasa od dawien dawna była stosowana w medycynie ludowej jako antidotum na bóle menstruacyjne, zaparcia, zatrzymanie młodości i urody. Jest w tym coś z prawdy gdyż zawiera bogactwo przeciwutleniaczy. Ten wspaniały zamiennik cukru jest bogaty w wiele niezbędnych minerałów, w tym żelazo, cynk, selen, magnez i potas, a także większość  witamin z grupy B, której niedobory wiążą się z dużym ryzykiem zachorowania na raka. Melasa zawiera także wysokie stężenia aminokwasów i kwasu linolowego , niezbędnego lipidu, który ma udokumentowane działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga również walkę z otyłością.

Ze względu na zawartość wapnia, miedzi i żelaza melasa może odgrywać istotną rolę w utrzymaniu mocnych i zdrowych kości. Jest to świetny suplement diety, szczególnie dla kobiet zagrożonych osteoporozą.

Wiedza społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania stale rośnie, niemniej i tak jestem załamana widząc co ludzie kupują w sklepach. W każdym prawie wózku znajdzie się paczka białego, rafinowanego cukru a przecież wystarczy tylko wiedzieć czym go zamienić z korzyścią dla zdrowia. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że te zamienniki cukru to drożyzna. Owszem są droższe od białego cukru ale niewiele. Do tego i tak nie będziesz zajadać takich słodzideł łyżkami bo zwyczajnie nie da rady.

Ciekawe, który z podanych zamienników cukru stosujesz? A może nie potrzebujesz żadnego słodzidła?



31
0
Skomentujx
()
x